Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Σκοτεινό» το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Δυστοπικό φαντάζει το μέλλον για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης! Τα έξοδά τους “σκαρφάλωσαν” σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσιμα ύψη, το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται δραματικά και ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος!

Οι μαζεμένες κοινωνικές εκδηλώσεις, του φετινού καλοκαιριού, έδωσαν μια μικρή… ανάσα στους παραγωγούς, επ’ ουδενί πάντως δεν εξασφάλισαν τη βιωσιμότητά τους για τους επόμενους μήνες!

Οι τιμές στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα μοιάζουν… απλησίαστες! Τα καύσιμα εξακολουθούν να βάζουν… φωτιά στις τσέπες όλων των οδηγών, αφού επανήλθαν σε τροχιά ανόδου έπειτα από το σύντομο – προηγούμενο – χρονικό διάστημα όπου είχαν λάβει την κατιούσα. Οι λογαριασμοί ρεύματος, από την άλλη, αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο από τον Σεπτέμβρη. Κι όπως είναι φυσικό, το… ηλεκτροσόκ θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση για το σύνολο των νοικοκυριών. Οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα δεν εξαιρούνται απ’ τους άτεγκτους κανόνες που επιβάλλει η ακρίβεια!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ν’ αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, ειδικά οι νέοι. Στην ενδοχώρα κυριαρχεί μία… απροθυμία, σε ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, ακόμα και να πάνε να αρμέξουν τα ζωντανά τους! Τόσο απογοητευμένοι κι απαισιόδοξοι είναι.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι ελλείψεις σε γάλα και τυριά από το φθινόπωρο και μετά. Αρκετοί επισείουν τον κίνδυνο να δούμε τα ράφια των σούπερ μάρκετ να γεμίζουν με ξενόφερτα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε διέρρευσε το αίτημα κτηνοτρόφων του νησιού, να ανέβει πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο η τιμή του παραγωγού στο γάλα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ισοσταθμιστεί κάπως η ζημιά απ’ την εκτόξευση του κόστους παραγωγής.

«Δεν υπάρχει βιωσιμότητα»

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης συμμερίζεται την παραπάνω άποψη, προσθέτοντας πώς ίσως θα έπρεπε η τιμή του γάλακτος να παγιωθεί στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Δεν βγαίνει το παιχνίδι αλλιώς. Και πάλι λίγο είναι, με βάση τα κοστολόγια που υπάρχουν σήμερα. Τα αρνιά τώρα τα σφάζουν στα 6,5 ευρώ, στην ίδια τιμή που τα έσφαζαν και πέρυσι τέτοιο καιρό. Με όλο αυτό το κόστος έπρεπε να σφάζουν τουλάχιστον 9 ευρώ το αρνί” σχολιάζει ο ίδιος στα “Ρ.Ν”.

Το καλοκαίρι κύλησε καλά, επειδή υπήρχαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις: και γάμοι και βαφτίσεις. Ευτυχώς, οι εκδηλώσεις αυτές βοήθησαν στο να ξεφορτωθούν ζώα από πάνω τους οι κτηνοτρόφοι , γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν!” παραδέχεται ο κ. Βενιεράκης.

Οι ζωοτροφές παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. “Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση: Το σακί έχει 23 και 24 ευρώ. Και δεν βλέπω να πηγαίνουν και προς τα κάτω οι τιμές” εκτιμά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου.

Θα συμπληρώσει ακόμα: “Οι λογαριασμοί ρεύματος και τα καύσιμα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μας έχει διαλύσει το κόστος του ηλεκτρικού στα σπίτια μας και στα ποιμνιοστάσιά μας. Και με το πετρέλαιο τα ίδια συμβαίνουν. Τα πράγματα πηγαίνουν διαρκώς από το κακό στο χειρότερο!”.

Όσον αφορά το γάλα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου θα μάς προετοιμάσει για τις δυσκολίες που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα: “Δεν θα βγει εφέτος σε μεγάλες ποσότητες – θα βγει πολύ λίγο. Τα ζώα αν δεν φάνε, δεν παράγουν. Κι αν δεν έχει προετοιμαστεί να έχει μία φυσική κατάσταση, δεν μπορείς μετά εκ των υστέρων να το ταΐσεις για να το επαναφέρεις. Το ζώο όταν γεννήσει πρέπει να είναι σε μία πολύ καλή, φυσιολογική κατάσταση, να είναι γερό και υγιές για να παράξει. Και σωστή τιμή να βρεθεί αργότερα, τα ζώα θα έχουν ξεπέσει, θα είναι αδύνατα. Δεν αναστήνονται έτσι, απλά”.

Η ανασφάλεια γεννά… απροθυμία!

Προσωπική έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, “να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της κτηνοτροφίας”, απευθύνει μέσω των “Ρ.Ν” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης.

Η κτηνοτροφία περνάει τα πιο δύσκολα χρόνια των τελευταίων χρόνων. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο: έχει αυξηθεί 100%. Το ρεύμα το ίδιο, όπως και το πετρέλαιο! Και οι τρεις αυτοί τομείς πλήττουν άμεσα τους κτηνοτρόφους! Οι ζωοτροφές δεν προβλέπεται να πέσουν. Αυτό είναι το σοβαρότερο. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” είναι η αγωνιά που εκφράζει.

Η ψυχολογία των παραγωγών είναι στα… τάρταρα, όπως θα περιγράψει ο κ. Γλεντζάκης. “Οι κτηνοτρόφοι είναι απρόθυμοι ακόμη και να πάνε ν’ αρμέξουν τα πρόβατά τους! Αν δεν δουν μία ικανοποιητική τιμή στο γάλα, δεν υπάρχει περίπτωση να αρμέξει κανείς. Πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τα ζώα τους – δεν βγαίνουν αλλιώς!”.

Μέσα σε ένα χρόνο κατεγράφη μία αλματώδης αύξηση στις ζωοτροφές και το καλαμπόκι! Σαφέστατα σημαντικό ρόλο στις ανατιμήσεις έπαιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η τιμή κιλού στο καλαμπόκι έχει φτάσει να πωλείται 18 και 19 ευρώ το σακί, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στα 9 ευρώ! Ήτοι, μιλάμε για διπλάσια οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, το τσουβάλι με τη ζωοτροφή πέρυσι κόστιζε περίπου 14,5 ευρώ · τον Σεπτέμβρη του 2021 πήγε στα 18,7 ευρώ, τον Δεκέμβρη ανέβηκε στα 20 και μετά την έναρξη του πολέμου ήταν στα 23 ευρώ!

Με πάνω 20 ευρώ ένα τσουβάλι το καλαμπόκι και με 55 και 60 λεπτά το τριφύλλι, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε!” διατρανώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έχει αφήσει παραγωγικά ζώα στα κοπάδια του. Όλα τα έχουν σφάξει.

Και συνεχίζουν και τα θυσιάζουν. Η κτηνοτροφία περνάει μία δύσκολη εποχή! Τα πρόβατα υποσιτίζονται. Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν σωρηδόν τα παραγωγικά τους ζώα για να μπορέσουν να τα σώσουν από τον υποσιτισμό!” υποστηρίζει ο κ. Γλεντζάκης.

Αν το κράτος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν βγουν στοχευμένα να δώσουν χρήματα για να ταΐσουν, να παράξουν, να βγάλουν γάλα, θα υπάρχουν ελλείψεις από τον Σεπτέμβρη στα ράφια. Κι όσα προϊόντα, ντόπια, υπάρχουν θα είναι πανάκριβα. Δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν οι καταναλωτές. Δεν θα βρίσκουμε γραβιέρα. Δεν θα υπάρχει εμπόρευμα από τα τυροκομεία της Κρήτης. Θα αναγκαστούμε να τρώμε χημικά κατασκευάσματα, τις απομιμήσεις των τυριών!” θα προειδοποιήσει.

Οι παραγωγοί, όπως θα αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, περιμένουν να δουν “φως” με τις τιμές στην ενέργεια ( ρεύμα και καύσιμα) και το κόστος παραγωγής (λιπάσματα και ζωοτροφές).

Ένας κτηνοτρόφος μπορεί να θέλει 10 και 15 τσουβάλια τη μέρα για να ταΐσει. Με το ένα τσουβάλι μόνο, θέλει 7.000 ευρώ το χρόνο! Πώς θα τα βγάλει πέρα; Είναι τρελό το νούμερο αν το σκεφτούμε! Είναι ο μισθός ενός υπαλλήλου! Το κριθάρι βγήκε τώρα 21 ευρώ το σακί! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Και η έλλειψη αζώτου που υπάρχει στα λιπάσματα, δημιουργεί αντίστοιχα θέματα. Ποιος θα παράξει και ποιος θα σπείρει; Κανείς! ” δηλώνει ο κ. Γλεντζάκης, λέγοντας πως “Ούτε οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ούτε οι μεγάλοι! Μας ποιος να ασχοληθεί; Είναι δυνατόν; Οι παλιοί θέλουν να φύγουν! Και το ζήτημα είναι τί θα γίνουν οι 40αρηδες, οι 45αρηδες και οι 50αρηδες!”.

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα