Για τέταρτη μέρα χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς εκτός ελέγχου παραμένουν τα δύο από τα πέντε πύρινα μέτωπα που έχουν αφανίσει ολόκληρες συνοικίες στο Λος Άντζελες. Στις προσπάθειες πυρόσβεσης συμμετέχουν και 800 κρατούμενοι που έχουν εκπαιδευτεί στην κατάσβεση πυρκαγιών.
«Yπάρχουν πολλαπλά μέτωπα. Οι φωτιές συνεχίζονται. Οι πυροσβέστες μας καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό στην 25ετή καριέρα μου. Και μπορώ να σας πω ότι ως αρχηγός παραμένω δυνατή και οι πυροσβέστες και όσοι επιχειρούν στα μέτωπα είναι εξουθενωμένοι, αλλά δεν θα τα παρατήσουν» τόνισε η αρχηγός της Πυροσβεστικής Κρίστιν Κρόουλι
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο εμπρησμού μετά το ξέσπασμα νέας πυρκαγιάς στην περιοχή Καλαμπάσας ενώ έχουν προχωρήσει σε μία σύλληψη.
Στρατιώτες της εθνοφρουράς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν περιπολίες στους δρόμους, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα ύστερα από λεηλασίες σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν έχουν προσεγγίσει ακόμη πολλές από τις πληγείσες περιοχές.
Απόγνωση και οργή επικρατούν στον τόπο καταστροφής. Ρεπορτάζ του Sky News καταγράφει την αντίδραση κατοίκου όταν βλέπει τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ στον δρόμο.
«Είναι ο κυβερνήτης; Είναι ο κυβερνήτης. Κυβερνήτη εδώ μένω…Αυτό ήταν το σχολείο της κόρης μου. Σας παρακαλώ πείτε μου τι θα κάνετε;» ανέφερε η κάτοικος με τον Νιούσομ να απαντά «μιλάω στην κυριολεξία με τον πρόεδρο αυτή τη στιγμή. Θα σας απαντήσω συγκεκριμένα τι θα κάνουμε για εσάς και την κόρη σας» και την κάτοικο να του λέει «μπορώ να ακούσω το τηλεφώνημα γιατί δεν σας πιστεύω…».
Με δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι επιστρέφουν στα καμένα σπίτια τους. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ζωής έχουν χαθεί.
Οι εικόνες από το Πασίφικ Παλισέιντς, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι αποκαρδιωτικές. Συντρίμμια, καμένα αυτοκίνητα και αποκαΐδια… εκεί που ήταν κάποτε οι βίλες των αστέρων του Χόλιγουντ. Καμένα σπίτια και καπνοί και στην ακτογραμμή του Μαλιμπού, έναν ακόμη τόπο διαμονής διασημοτήτων, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τα σπίτια τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον κυβέρνητη της Καλιφόρνιας να παραιτηθεί ενώ ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις πυρκαγιές τις χειρότερες στην ιστορία της Πολιτείας και υποσχέθηκε τη χορήγηση ομοσπονδιακών πόρων στους πυρόπληκτους.
«Απόψε ανακοινώνω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει στο 100% τις ζημιές για τις επόμενες 180 μέρες» υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.
Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν αυξάνοντας τις πιθανότητες για αναζωπύρωση ή εκδήλωση νέων πυρκαγιών.
Β. Χριστόπουλος, κάτοικος Λος Άντζελες: Η φωτιά διένυε απόσταση περίπου 5 με 6 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό
«Και να ρίξω το νερό, όταν ο αέρας είναι στα 150 χιλιόμετρα, το νερό γίνεται σπρέι. Δεν φτάνει τη φωτιά, δεν έχει νόημα αυτό. Οπότε, η φωτιά δεν είναι θέμα του νερού. Είναι θέμα ότι η φωτιά ξέφυγε γιατί δεν μπορούσες να την ελέγξεις. Είναι mega–fire. Η Pasadena, που βρίσκομαι εγώ εδώ και 14 χρόνια, έχω να δω βροχή πάνω από 9 μήνες. Το επίπεδο υγρασίας είναι 8% και κάτω. Μιλάμε για καταστάσεις ερήμου. Μια μικρή σπίθα με ταχύτητα ανέμου εξωπραγματική φτάνει για να προκαλέσει αυτή την καταστροφή και πραγματικά, πιστέψτε με, η καταστροφή είναι η λέξη που περιγράφει πάρα πολύ ήπια, για να πω το τι ακριβώς έχει συμβεί αυτή τη στιγμή σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του LosAngeles, μια καταπράσινη περιοχή».
Τα παραπάνω ανέφερε σε μια συγκλονιστική περιγραφή για την πύρινη λαίλαπα που έχει σαρώσει τη Νότια Καλιφόρνια, ο Βασίλης Χριστόπουλος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Southern California University του Los Angeles, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη και την Κατερίνα Σερέτη.
«Η φωτιά είναι στο βουνό πάνω. Δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης. Αυτό που θα συμβεί, πιστεύω, είναι αυτό που έγινε πριν από 4-5 χρόνια σε μια αντίστοιχη περιοχή κοντά στην Pasadena, όπου την άφησαν να σβήσει μόνη της» σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος.
«Έχουμε βιώσει και αντίστοιχα περιστατικά στην Ελλάδα με πολύ δυνατές φωτιές. Αυτό που εδώ τα λέμε mega-fires. Φανταστείτε ότι όταν η φωτιά ξεκίνησε υπήρχε ο άνεμος SantaAna για πάνω από 4 ώρες με ταχύτητες ανέμου που ξεπερνάνε τα 150 με 200 χιλιόμετρα. Αν δεν το ζήσεις δεν μπορώ να σας το περιγράψω, αλλά έχουν ξεριζωθεί δένδρα, έχουν λυγίσει φανάρια, αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα. Είναι μια κατάσταση, σαν να είσαι σε πόλεμο. Φανταστείτε λοιπόν ότι η φωτιά κινούταν με ταχύτητα περίπου 5 με 6 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό» προσέθεσε ο κ. Χριστόπουλος.
Από τις 6 του μηνός είχαν προηγηθεί ενημέρωση ότι έρχεται το φαινόμενο Santa Ana σε πολύ ακραία ένταση, σημείωσε ο ίδιος και μάλιστα, όπως ανέφερε, μια αρχική ιδέα της πολιτείας ήταν να προκαλέσει τεχνητά μπλακάουτ, να κλείσει δηλαδή το ρεύμα προκειμένου να μην δημιουργηθούν καταστροφές μέσα στα δάση που υπάρχουν οι πυλώνες ηλεκτρισμού και προκαλέσουν πυρκαγιές. Τελικά, όπως είπε ο κ. Χριστόπουλος, δεν ελήφθη η απόφαση αυτή, σταθμίζοντας το γεγονός ότι ενδεχομένως για κάποιους κατοίκους υπήρχε πραγματική ανάγκη να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
«Φανταστείτε ότι υπήρχαν σπίτια τα οποία διαλύθηκαν από τα δέντρα τα οποία πέσανε μπροστά στα σπίτια. Οπότε η κατάσταση ήταν τραγική και μόνο και μόνο από τον αέρα που υπήρχε τους ανέμους. Γιατί φανταστείτε ότι δεν είναι συνεχόμενος, είναι εκεί που υπάρχει άπνοια, έρχεται ένα ρεύμα ενός αέρα που φτάνει σε εκπληκτικές, σε απίστευτη ένταση και διαλύει τα πάντα και αλλάζει κατεύθυνση συνεχώς. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις το πού θα πάει η φωτιά όταν υπάρχει ο Santa Ana» είπε ο κ. Χριστόπουλος συνεχίζοντας την περιγραφή του.
«Πριν από λίγο, επειδή έχω συναδέλφους που μένουν στην περιοχή Palisades και δυστυχώς αναφέρεται κάτι για τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση σοκ ότι πήρε πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί αυτό το πράγμα, αυτή η ομορφιά και μόλις μερικά λεπτά για να διαλυθεί τελείως. Πραγματικά οι εικόνες, γιατί αν είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Αμερικής αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε βγει από πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.
Την ώρα της συνέντευξης, ο κ. Χριστόπουλος, βρισκόταν έξω σε αναζήτηση εμφιαλωμένου νερού, αν είχε απομείνει κάποιο στα σουπερμάρκετ.
«Πλέον μας απαγορεύτηκε να κάνουμε και χρήση του νερού, είναι επικίνδυνο ακόμα και για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, οπότε προσπαθώ να βρω εναπομείναντα μαγαζιά, που έχουν μείνει γιατί φαντάζομαι ο κόσμος έχει τρέξει στο σουπερμάρκετ να πάρει ό, τι μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό υπάρχει. Ζούμε καταστάσεις πανδημίας, δηλαδή φοράμε μάσκες όλοι, εννοώ η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μπορείς να πάρεις αναπνοή. Καίγονται τα μάτια σου. Νιώθεις ότι είσαι σε μια πάχνη από στάχτες, αποκαΐδια, ό,τι έχει απομείνει» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.
Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός που δίνεται, ενδεχομένως είναι υποτιμημένος, δεδομένου ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει στα σπίτια για να ανοίξουν και να δουν τι έχει απομείνει μέσα ή αν κάποιος έχει μείνει.
Χρ. Ζερεφός: Μέχρι στιγμής η καταστροφή κοστίζει 1 με 2 τρις δολάρια
Με αφορμή τις φωτιές στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.
Όπως υπογράμμισε αρχικά ο κ. Ζερεφός στο δημοσιογράφο της ραδιοφωνικής εκπομπής της ΕΡΤ, Θάνο Σιαφάκα «Η πυρκαγιά αυτή ξεκίνησε όπως ξέρετε από λάθος σε κάποιο αγρόκτημα, σε κάποιο σπίτι δηλαδή άναψαν φωτιά, φύσαγε ο αέρας, αλλά η αιτία που έγινε τόσο μεγάλη καταστροφή είναι καθαρά οι μεγάλες ταχύτητες του ανέμου και η μεγάλη ξηρασία που προηγήθηκε από την κλιματική κρίση. Διότι έχουν τώρα δυο με τρία χρόνια σημαντικά χαμηλή σχετική υγρασία στο έδαφος στην Καλιφόρνια, στην περιοχή αυτή. Τώρα, κατά πόσο αυτά οφείλονται στην κλιματική κρίση, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε αυτήν. Διότι, η κλιματική κρίση στήνει το σενάριο, είναι ο σκηνοθέτης. Τι κάνει η κλιματική κρίση; Πρώτα απ’ όλα κάνει την περιοχή αυτή να έχει μία παρατεταμένη ξηρασία. Αυτό είναι κλιματικό φαινόμενο. Επίσης, κάνει τα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού τα επιφανειακά να είναι πιο θερμά από το κανονικό. Άλλη μία πηγή για να γίνει η αστάθεια που χρειάζεται. Και έχουμε τους ανέμους, τους εποχικούς και αυτοί οι άνεμοι συνήθως έχουν υψηλές ταχύτητες και σε αυτή την περίπτωση οι ταχύτητες ήταν ρεκόρ, ήταν από τα ακραία φαινόμενα (…). Αυτό λοιπόν, είναι κάτι το απίστευτο και για την Καλιφόρνια αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς έπληξε μια περιοχή η οποία έχει πάρα πολλές κατοικίες (…)».
Στο τέλος του αιώνα θα μας έχει κοστίσει 130 τρις δολάρια – Μέχρι στιγμής η καταστροφή κοστίζει 1 με 2 τρις δολάρια – Οφείλουμε όλοι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
«Εγώ φωνάζω εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου και όλοι όσοι φωνάζουμε τώρα, δεν το κάνουμε γιατί έχουμε κάποιο καπρίτσιο αλλά βλέπουμε ότι όταν τα ακραία φαινόμενα της φύσης γίνονται εξαιρετικά ακραία όπως στην περίπτωση αυτή και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, το κόστος είναι μεγάλο. Αν δεν κάνουμε τίποτα-το έχουν υπολογίσει αυτό στον ΟΗΕ οι οικονομικές υπηρεσίες-το κόστος, το παγκόσμιο, θα ξεπεράσει τα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόχειρες εκτιμήσεις που άκουσα, τις οποίες δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, είναι ότι αυτή η καταστροφή εκεί στο Λος Άντζελες πρέπει να ξεπεράσει 1 2 τρις δολάρια. Είναι τεράστια (…). Τα φαινόμενα λοιπόν, αυτά παίρνουν πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις, τόσο μεγάλες ώστε κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ορθές στο τέλος του αιώνα θα έχουμε ξοδέψει 130 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι πάρα πολλά χρήματα. Και ένα μέρος από αυτά θα κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες να το καλύψουν. Ενώ ένα άλλο μέρος θα το υποστούν οι εθνικές οικονομίες πολλών χωρών».