Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Κρήτη να έχει μπει στο κάδρο για τον χορό …εκατομμυρίων της μεγάλης αγροτικής απάτης, με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Σε δικογραφία προγενέστερη αυτής των 3.000 σελίδων που έφτασε στη Βουλή, καθοριστικός σε τοπικό επίπεδο φαίνεται να είναι ο ρόλος Ηρακλειώτη υπαλλήλου του οργανισμού, όπως αποκαλύπτει το Creta24.
Στη συγκεκριμένη δικογραφία, που σχηματίστηκε το 2022 μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες -μιας υπαλλήλων του οργανισμού και μιας αγροτών και κτηνοτρόφων που έβλεπαν να χάνουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται την ώρα που υποτιθέμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έπαιρναν ζεστό χρήμα χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα ζώα ή γη- συμπεριλαμβάνονται ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του οργανισμού αλλά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην περιφέρεια, εκ των οποίων ένας υπάλληλος στην υπηρεσία του Ηρακλείου, για τον οποίο από τις επισυνδέσεις που έγιναν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.
Ο Ηρακλειώτης υπάλληλος (Γ.Τ.) φέρεται να συνομιλούσε με αγρότες και κτηνοτρόφους και να «έφτιαχνε» υποθέσεις τους.
Τα στρέμματα που έμπαιναν με ένα τηλεφώνημα και οι ελιές που μαζεύονταν στη Σκύρο και αλέθονταν στην Κρήτη
Στο μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί, ο υπάλληλος εμφανίζεται να καταχωρούσε επανειλημμένα εικονικά στοιχεία για την ιδιοκτησία αγροτών προκειμένου να λάβουν επιδοτήσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γ.Τ. έχει καταγραφεί να συνομιλεί με έναν άνδρα, με το οποίο συνεννοούνται για να μπουν επιπλέον στρέμματα στην δήλωση μιας γυναίκας.
Χαρακτηριστική περίπτωση για την δράση του, αυτή που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο Ηρακλειώτης υπάλληλος μιλά με μια γυναίκα για την υπόθεση συγγενικών της προσώπων για τα οποία η ένταξή τους ως αγρότες πραγματοποιήθηκε με καλλιέργειές τριφυλλιού.
Η γυναίκα ρωτά τον Γ.Τ. γιατί δεν δηλώθηκαν καθόλου ελιές και ο υπάλληλος της απαντά πως αρχικά δηλώθηκαν έτσι, όμως στη συνέχεια «έβαλα και 3 στρέμματα ελιές στον καθένα». Η γυναίκα σημειώνει πως οι καλλιέργειες που κατέχουν βρίσκονται στη Σκύρο και πως δεν διαθέτουν τιμολόγια από το τοπικό ελαιοτριβείο για παραγωγή λαδιού, κάτι που δημιουργούσε πρόβλημα στη δήλωσή τους και κατ’ επέκταση στην πολυπόθητη πληρωμή. Ο υπάλληλος το ΟΠΕΚΕΠΕ απαντά πως μπορεί να της δώσει λύση, αφού μπορεί να βρει απόδειξη παροχής υπηρεσιών από ελαιοτριβείο στην Κρήτη, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη παρατυπία είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί, ωστόσο η γυναίκα δείχνει να φοβάται.
Τον ίδιο μήνα ο Γ.Τ. καταγράφεται να συνομιλεί με έναν άνδρα για υπόθεση μιας γυναίκας. «Έχεις συνεννοηθεί μαζί της να της κόψεις κάτι στο όνομά της;», ρωτά τον υπάλληλο και εκείνος απαντά: «Εγώ είχα συνεννοηθεί με τη μάνα της, λέω ότι καλό είναι να εμφανίζεται και τσι είχα βάλει φέτος, ε της έβαλα όπως και εσένα 3 στρέμματα ελιές έτσι; Ε, να εμφανίζει κάποιο τζίρο για μελλοντικά».
Τον Μάρτιο του 2022 ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο μιλά με έναν άνδρα για την υπόθεση αγρότη, ο οποίος ήθελε όχι απλά εικονικές αλλά και ακριβοπληρωμένες καλλιέργειες κάτι που όπως φαίνεται ανησυχούσε τον Γ.Τ..
Γ.Τ.: «Είδα είχες κάνει αίτηση του (αναφέρει όνομα) για τα Βιολογικά. Τσι χαρουπιές να τις βγάλεις. Αφού δεν έχει μ@@@κα χαρουπιές»
Συνομιλητής: «Ξέρεις ότι βγάζει 72 μόρια έτσι;»
Γ.Τ.: «Ναι αλλά τις χαρουπιές εντάξει, είναι πολλά τα λεφτά, αλλά ένας έλεγχος να κάτσει γά@@@έ τα».
Άλλη μια σημαντική συνομιλία για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια στον οργανισμό αλλά και την ευκολία με την οποία γίνονταν οι «τροποποιήσεις» καταγράφηκε τον Μάιο του 2022. Ο ίδιος υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ δέχεται τηλεφώνημα από έναν άνδρα που τον ρωτά αν μπορούν να βάλουν «καμιά εκατοστή» στρέμματα σε «άτομα που μας βοηθάνε». Ο Γ.Τ. απαντά καταφατικά, ωστόσο επειδή οι συγκεκριμένοι φαίνεται πως είχαν ήδη ελιές, τα χρήματα που θα έπαιρναν δεν άξιζαν τον… κόπο. Ο συνομιλητής του Γ.Τ. τότε ρωτά αν γίνεται να προσθέσουν εικονικά στρέμματα που αφορούν καινούργιους αγρότες για να εξασφαλίσουν καλύτερη επιδότηση με τον υπάλληλο να απαντά πως γίνεται.
Ο Ηρακλειώτης υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται να παρείχε και πληροφορίες για ελέγχους που θα διενεργούσαν κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα τηλέφωνα μάλιστα έπαιρναν… φωτιά όταν οι ελεγκτές δεν ήταν Κρητικοί, αφού με τους ντόπιους ελεγκτές μέσω ενός δικτύου γνωριμιών, οι αγρότες αντιμετωπίζονταν με επιείκεια.
Τον Απρίλιο του 2022 ο Γ.Τ. έχει καταγραφεί να συνομιλεί με έναν άνδρα, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει για τον έλεγχο που θα διενεργήσει κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανιψιά του, η οποία όπως αφήνεται να εννοηθεί αν ο έλεγχος γίνει κανονικά θα έχει… πρόβλημα.
«Το θέμα είναι (αναφέρει όνομα)ότι έχουμε κατέβει από την άλλη Ελλάδα και δεν κατέχω τώρα ποιος θα έρθει», του εξηγεί ο Ηρακλειώτης υπάλληλος και αναφέρει πως θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά από λίγο για την ίδια υπόθεση τον καλεί και μια γυναίκα. Αρχικά τον ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να είναι ο ίδιος στο κλιμάκιο που θα κάνει τον έλεγχο. Ο Γ.Τ. απαντά πως δεν γνωρίζει και η γυναίκα επιμένει να μάθει. Μάλιστα στη συζήτηση πέφτει και το όνομα συγκεκριμένου ελεγκτή, για τον οποίο ρωτά αν μπορούν να τον «πιάσουν», αφού η ίδια γνωρίζει και την πρώην σύζυγό του.
Η υπόθεση φαίνεται πως «έκαιγε» αφού λίγη ώρα αργότερα ο Γ.Τ. κάνει ένα τηλεφώνημα σε γυναίκα συνάδελφό του προσπαθώντας να μάθει ποιοι θα είναι οι ελεγκτές.
Στη νέα δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνονται ακόμα περισσότεροι διάλογοι, που καταδεικνύουν τις πελατειακές σχέσεις που είχαν στηθεί με φόντο τις επιδοτήσεις, σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων που προσπαθούν να βιοποριστούν από ένα επάγγελμα που για άλλους θεωρούνταν «εύκολη μπίζνα».