Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
21.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Πρέπει να διαβάσετε

Την επανεκκίνηση ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ).

Στο επίκεντρο βρίσκονται έξι οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Κρήτη και το Ιόνιο τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης ως τις έρευνες που έχουν γίνει και την διαδικασία αδειοδότησης.

Ανάγκη για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι γεωπολιτικές και ενεργειακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ανοίγουν τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην χώρα. Η ανάγκη της Ευρώπης για άμεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας οδηγεί την ελληνική πλευρά στην επαναξιολόγηση των προοπτικών αξιοποίησης του φυσικού αερίου που βρίσκεται στις συγκεκριμένες περιοχές. «Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός προ 15νθημέρου μιλώντας στη Βουλή. Όπως το θέτουν κυβερνητικά στελέχη «η διεθνής συγκυρία επιβάλλει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε ως χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενθαρρύνει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να επιταχύνουν τις σεισμικές έρευνες και τις οικονομοτεχνικές μελέτες και θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία.

Ήδη, σε ορισμένα οικόπεδα έχουν ολοκληρωθεί οι γεωγραφικές και σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση και τις προοπτικές των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων αυτών, που αν επαληθευτεί θα μετατρέψει την χώρα «εκτός από πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και παραγωγό», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Βέβαια, οι εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων της αγοράς είναι ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορεί να απαιτηθούν έξι χρόνια, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν κάθε βοήθεια προς τις εταιρείες και τα επενδυτικά σχήματα για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα