Παρά την εύθραυστη εκεχειρία, η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά έκρυθμη και σύνθετη, δημιουργώντας κινδύνους για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Η Ελλάδα σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης επιλέγει να δώσει το «παρών» προωθώντας ενεργητικές πρωτοβουλίες τη στιγμή που και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την ανησυχία για της για σοβαρότατους τριγμούς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στις 10:00 π.μ., θα ενημερώσει την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Προηγήθηκε εχθές η συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η νέα σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ήρθε σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης της 22ας Ιουνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το αμερικανικό πλήγμα στο Ιράν.
Ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα νέα δεδομένα έχει καλέσει και σε αυτοσυγκράτηση και επανεκκίνηση των συζητήσεων ζητώντας από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ελληνικό πλάνο πέντε σημείων
Δεκτή έγινε η ελληνική πρόταση των πέντε σημείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα πλάνο πέντε σημείων που πρότεινε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι παρούσα».
Αποκλιμάκωση, επανέναρξη των συζητήσεων και πολιτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τις επαφές του με ομολόγους του από τον αραβικό κόσμο επιβεβαίωσε πώς συμφωνούν με την συγκεκριμένη θέση, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής. Το σχέδιο επίσης περιλαμβάνει δέσμευση για μη διασπορά πυρηνικών όπλων, προστασία των αμάχων και της θαλάσσιας ασφάλειας, παροχή καλών υπηρεσιών διαμεσολάβησης από την ΕΕ και συνέχιση των συζητήσεων για τη Γάζα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Αθήνα εστιάζει στην αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την πρόληψη της ανάληψης πυρηνικού οπλοστασίου. Ένας ενεργός ρόλος που πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν έντιμο διαμεσολαβητή και αξιόπιστο συνομιλητή του Ιράν.
Εχθές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, ως καθοριστικό βήμα για την αποτροπή της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βιώσιμες λύσεις στις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της διπλωματίας και μιας συμφωνίας που θα επιτευχθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Επισήμανε επίσης ότι η ασφάλεια στη θάλασσα πρέπει να διαφυλάσσεται για την ειρήνη και την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας της ελληνικής κοινότητας και του προσωπικού της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη, η οποία παραμένει σε λειτουργία.
Η Ελλάδα καλεί τη Λιβύη σε διάλογο
Μετά και τις νέες προκλήσεις Λιβύης – Τουρκίας, τα μνημόνια συνεργασίας Τρίπολης – Άγκυρας και το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από την αφρικανική χώρα, η Ελλάδα εμμένει στην πρόθεσή της εποικοδομητικό διάλογο με τη Λιβύη σε όλα τα διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Εξίσου σημαντική είναι η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ θα επισκεφθεί στις 8 Ιουλίου την αφρικανική χώρα, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.
Η προτεραιότητα εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ειδικότερα το ζήτημα των επιστροφών, αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές είναι από τις βασικές γραμμές.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις αρχές της ανατολικής Λιβύης να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα, προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός.
Η Ελλάδα έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία να κινηθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο . Μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, πλοία του πολεμικού ναυτικού περιπολούν μεταξύ Κρήτης και Λιβύης για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη προκειμένου να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Εκτός από το μεταναστευτικό, στην ατζέντα θα είναι και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.