Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σημαντική πρόοδος για τα ιατρικά δεδομένα στην Κρήτη – Με επιτυχία εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Κρήτης, χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Αντώνης Βάκης και Ωτορινολαρυγγολογικής, Αντώνης Αλέξανδρος Καρατζάνης, πραγματοποίησαν με επιτυχία ενδοσκοπική, ενδορρινική, χειρουργική αφαίρεση όγκου της υπόφυσης του εγκεφάλου σε έναν 50χρονο άνδρα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Καρατζάνης σημείωσε πως είναι σημαντική υποχρέωση μιας πανεπιστημιακής κλινικής, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα να έχει παράδοση και να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες κάθε φορά ανά χρονική περίοδο. «Αυτό προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε σήμερα σε συνεργασία με την Νευροχειρουργική Κλινική. Προσπαθούμε και έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε περιστατικά με όγκους του εγκεφάλου, με ενδοσκοπικές τεχνικές μέσα από τη μύτη και τα πρώτα μας βήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζάνη, η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών είναι περίπλοκη. «Οι ασθενείς με όγκο της υπόφυσης, εμφανίζουν πολλές διαταραχές πριν και μετά το χειρουργείο, εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα, οφθαλμολογικά προβλήματα. Άρα πρέπει να συνεργαστούν πολλές ειδικότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Έχουμε υψηλού επιπέδου κλίνες στο ΠΑΓΝΗ αλλά και μέσα στο χειρουργείο πρέπει να συνεργαστούν, εκτός από τον χειρουργό και τον ωτορινολαρυγγολόγο, είναι απαραίτητη η βοήθεια του αναισθησιολόγου, των νοσηλευτών. Όλοι μαζί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτούς, ώστε ειδικά σε Υγειονομικές Περιφέρειες όπως αυτή του νησιού, να μην αναγκάζονται τέτοια περιστατικά να φεύγουν όπως γινόταν προς Αθήνα, την Ηπειρωτική Ελλάδα για να βρουν λύση και ειδικά την περίοδο της πανδημίας».

Κλείνοντας, ο κ. Καρατζάνης εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τέτοιου είδους περιστατικά και επεμβάσεις. «Το επίπεδο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να είναι υψηλό και να έχει μεγάλο κόστος. Εμείς εδώ και ένα χρόνο με τον Διευθυντή της κλινικής,  έχουμε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ώστε να αναβαθμίσουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της κλινικής και να βρισκόμαστε στο επίπεδο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της ειδικότητας μας. Σε αυτό έχουμε βρει συμμάχους όχι μόνο τους αρμόδιους, δηλαδή την Διοίκηση του νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ Κρήτης αλλά και άλλους φορείς όπως την Περιφέρεια, τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς που το ενδιαφέρον τους είναι συγκινητικό, ώστε να έχουμε τα μέσα που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που αξίζουν στον Κρητικό λαό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα