Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σημαντική χορηγία για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα από την Επιτροπή Ελλάδα 2021

Πρέπει να διαβάσετε

Πάνω από 300 πολίτες επισκέφθηκαν την κορυφή του Ψηλορείτη για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, με τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Χαρμανδάρη, ο οποίος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, να εκφράζει την χαρά του.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρμανδάρης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι πόρτες του Αστεροσκοπείου ανοίγουν και θα ακολουθήσουν 4 Κυριακές ίσως και περισσότερες ανάλογα με τις ανάγκες του κόσμου. «Είναι συγκεκριμένες οι Κυριακές που μπορούν να μας επισκεφθούν και ο κύριος λόγος που δεν το κάνουμε πιο συχνά είναι γιατί είναι ερευνητική υποδομή, οι ερευνητές εργάζονται εκεί κάθε βράδυ και κοιμούνται την ημέρα για να εργαστούν το βράδυ, οπότε δεν είναι εύκολο, να υποδεχθούμε το κενό, γιατί χρησιμοποιούμε τις υποδομές».

Πρόσθεσε δε, πως η Επιτροπή Ελλάδα 2021, επέλεξε το Αστεροσκοπείο για μία σημαντική χορηγία και την Πέμπτη η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο για να παρευρεθεί στην εκδήλωση αναγνώρισης της χορηγίας που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Λιάνης», στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης εκτίμησε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. «Το σημαντικό είναι το εξής, ότι από την ίδρυση του το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, στελεχώνεται όχι μόνο από άξιους επιστήμονες αλλά από ανθρώπους που μπορούν και συνδέουν το σπάνιο της επιστήμης όχι μόνο με την τοπική κοινότητα αλλά και γενικότερα με την Κρήτη και τους χιλιάδες επισκέπτες. Αυτή είναι η διάσταση που αναδεικνύουμε και σήμερα ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε για την τοπική κοινωνία το θεωρώ πολύ σημαντικό. Τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν σταμάτησε να υπηρετεί το στόχο αυτό και μέσω αρκετών δυνατοτήτων που δίνει το διαδίκτυο κατάφεραν να δείχνουν σε πολλούς επισκέπτες το Σκίνακα».

Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση των 120 χιλ. ευρώ για κάθε ένα από τα επτά αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO λέγοντας πως σκοπός της χρηματοδότησης είναι να στηθούν κάποια σημεία για να αναδειχθούν γεωτόποι. «Κάθε γεωπάρκο έχει γεωτόπους, τα σημεία ενδιαφέροντος. Τα γεωπάρκα επειδή μπορεί να πάει το μυαλό του κόσμου αλλού, είναι κάτι επιστημονικό που έχει να κάνει με δασικούς χάρτες, είναι η ανάπτυξη των γεωτόπων σε συνάρτηση με την ύπαρξη διαχρονικά του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του. Είναι ένα εργαλείο πέραν της διατήρησης των γεωλογικών μνημείων και ανάπτυξης».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα