Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σημαντικά «πράσινα» βήματα εκσυγχρονισμού από την ΔΕΥΑ Χερσονήσου

Πρέπει να διαβάσετε

Σημαντικά έργα στην κατεύθυνση αναβάθμισης, επέκτασης κι εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού, πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Χερσονήσου.

Η ΔΕΥΑ στο πλαίσιο των στρατηγικών της στόχων που προκύπτουν από «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία σύστημα φωτοβολταϊκών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Μαλίων, δυναμικότητας 300Kwp, που αποτελεί και το όριο της αδειοδότησης που χορηγεί ανά παροχή ο διαχειριστής δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) στην Κρήτη.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών δεν δεσμεύτηκαν εκτάσεις γης της εγκατάστασης, ενώ δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο. Οι εγκαταστάσεις έγιναν όλες πάνω στις οροφές των υφιστάμενων κτηρίων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών τοποθετήθηκε πάνω σε ειδικό, ενισχυμένο στέγαστρο που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό πάνω από τη λιμνοδεξαμενή συγκέντρωσης των επεξεργασμένων νερών της εγκατάστασης που προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση για άρδευση των ελαιώνων της περιοχής.

Το σύστημα των φωτοβολταϊκών της ΕΕΛ Μαλίων τέθηκε ήδη σε λειτουργία και αναμένεται να ανακουφίσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης παράγοντας το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Ήδη τα δεδομένα από την παραγωγή του είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Αναφέρεται ότι το εν λόγω έργο εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο έργων αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των κυρίων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:

• Την αναβάθμιση και αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Χερσονήσου, η οποία λειτουργεί ήδη πάνω από 20 έτη.

• Την αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλίων, με στόχο την αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της επαναχρησιμοποίησης.

• Την προμήθεια – εγκατάσταση ευφυών συστημάτων παρακολούθησης – διαχείρισης ενέργειας και ενεργειακός εκσυγχρονισμός πινάκων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου.

• Την προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση με το Δίκτυο Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και θέση σε λειτουργία ενός διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 300kwp.

Για τα έργα αυτά έχει εγκριθεί η συγχρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και η συγκεκριμένη πράξη της ΔΕΥΑ Χερσονήσου.

Αναφέρεται επίσης ότι η ΔΕΥΑ Χερσονήσου έχει κάνει ήδη βήματα προς την κυκλική οικονομία στη διαχείριση του νερού με την εκτεταμένη ανακύκλωση του επεξεργασμένου νερού από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου επεξεργασίας ώστε να μπορεί να επιτύχει τη βέλτιστη ποιότητα εξερχόμενου ύδατος για επαναχρησιμοποίηση. Επίσης έχει ήδη εγκαταστήσει και λειτουργεί εγκατάσταση παραγωγής καθαρής μορφής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ σε επίπεδο μεμονωμένης εγκατάστασης.

«Είναι γνωστό πως το κόστος ενέργειας επιβαρύνει σημαντικά τα κόστη όλων των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οπότε από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για τον περιορισμό τους, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες κι επισκέπτες μας» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης για να προσθέσει:

«Πρόθεση της επιχείρησης είναι να συνεχίσει την προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ενεργειακή της αυτονόμηση, καθώς κατανοεί ότι θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της σε ένα επικείμενο ασταθές περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας, με έντονες διακυμάνσεις στην τιμή και τη ζήτηση. Παράλληλα, η δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα της εξασφάλισης διαφορετικών πηγών υδροδότησης, από επιπλέον πηγές όπου δεν έχουμε σήμερα πρόσβαση, αφού μεταξύ άλλων προβλημάτων, απαιτούν και ενεργοβόρα επεξεργασία πριν την διάθεσή τους στο κοινό».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα