Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στην Ευρώπη δημιουργούν, εκτός από κοινωνικές, μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Πλήττουν τη γεωργική παραγωγή, όπως συμβαίνει ήδη για παράδειγμα στην Ισπανία με κατακόρυφη μείωση της παραγωγής ελιάς. Στεγνώνουν ποτάμια, όπως ο Πάδος στην Ιταλία, αλλάζουν συνολικά τα δεδομένα στη χρήση ενέργειας, μειώνοντας τα αποθέματα νερού, και στον τουρισμό λόγω της αυξομείωσης των θερμοκρασιών. Αλλάζουν τις πληθυσμιακές ισορροπίες προκαλώντας αυξημένους θανάτους και ενοχοποιούνται ακόμα και για πανδημικά φαινόμενα. Η Ευρώπη είχε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, θαλάσσια κύματα καύσωνα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Φέτος, φαίνεται πως οδηγείται σε νέο ρεκόρ θερμοκρασιών και ξηρασίας. Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες διαμορφώνονται στους 33 βαθμούς Κελσίου στη Φρανκφούρτη, 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό.
Οι καυτές θερμοκρασίες σηματοδοτούν ότι η ήπειρος μπορεί να περνάει ένα ακόμη καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Πέρυσι, η ξηρασία σε κάποια μέρη της ηπείρου και τα φονικά κύματα καύσωνα στέγνωσαν ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν τις υποδομές των χωρών.
Στα ύψη ο υδράργυρος
Ο υδράργυρος στη Σεβίλλη, στη Νότια Ισπανία, προβλέπεται να φτάσει κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Αυτές τις ημέρες οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο και τους 27 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού.
Ηδη μεγάλες περιοχές της Γερμανίας έχουν πιο υψηλές θερμοκρασίες από το κανονικό, αυξάνοντας τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου. Ταυτόχρονα τα επίπεδα θερμοκρασιών στο Βερολίνο, το Εσεν και το Αμβούργο θα είναι επίσης υψηλότερα από τον μέσο όρο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη Maxar Technologies Inc που επικαλείται το Bloomberg. Στη Βρετανία καταγράφηκε πτώση θερμοκρασίας μετά το κύμα καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η Ευρώπη το 2022 είχε θερμοκρασίες 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έφθασαν σε νέα ρεκόρ και σημειώθηκε «άνευ προηγουμένου» λιώσιμο των παγετώνων, ανέφεραν οι υπηρεσίες αυτές. Οι γενικοί κλιματικοί και καιρικοί κίνδυνοι οδήγησαν σε πάνω από 16.000 θανάτους κυρίως λόγω καύσωνα και προκάλεσαν ζημιές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν συνδεδεμένες με πλημμύρες και έντονες ξαφνικές καταιγίδες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Απειλή για το θαλάσσιο εμπόριο και τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς το φαινόμενο El Niño είναι ήδη εδώ, ενισχύεται σταδιακά από την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να επηρεάσει και τη ναυτιλία.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν γενικότερα επηρεάζουν το θαλάσσιο εμπόριο και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Διώρυγα του Παναμά ανακοίνωσε νέους περιορισμούς βυθίσματος, με το μέγιστο επιτρεπόμενο βύθισμα για τα πλοία να είναι 13,41 μέτρα, περιορίζοντας τους τύπους των πλοίων που μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της Διώρυγας ή ελαχιστοποιώντας την ποσότητα του φορτίου που φορτώνεται, καθώς η ξηρασία έχει πλήξει την περιοχή. Οι έντονες καιρικές συνθήκες από το φαινόμενο El Niño θα έχουν πιθανότατα αντίκτυπο στην παραγωγή βασικών καλλιεργειών, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι κ.λπ. επηρεάζοντας τις εμπορικές διαδρομές. Το El Niño μπορεί να εντείνει την τρέχουσα ξηρασία, καθώς το 2015-2016, όταν το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε πολύ ισχυρό, ανάγκασε τη Διώρυγα του Παναμά να περιορίσει το μέγιστο βύθισμα των πλοίων, σε πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα των ρευμάτων, περίπου στα 11,88 μέτρα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει έντονες βροχοπτώσεις στο νότιο ημισφαίριο, προκαλώντας προβλήματα παραγωγής σε πολλά ορυχεία, φέρνοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου. Το φαινόμενο El Niño υπάρχει πιθανότητα να αποσταθεροποιήσει την αγορά ξηρού χύδην φορτίου ανάλογα με τη σοβαρότητά του, εκτιμούν οι αναλυτές.