Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σήμα κινδύνου για την ευλογιά των προβάτων – Ο κίνδυνος για την Κρήτη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κτηνοτροφίας

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός της Κρήτης για τον κίνδυνο διασποράς της ευλογιάς των προβάτων στο νησί. Το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται εφιαλτικό καθώς οι συνέπειες για την τοπική κτηνοτροφία θα είναι εφιαλτικές.

Για κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης, σε περίπτωση που η νόσος φτάσει στην Κρήτη, έκανε λόγο ο καθηγητής κτηνιατρικής Αλέκος Στεφανάκης.

Στην Κρήτη έχουμε μεγάλη πυκνότητα στις εκμεταλλεύσεις με χαρακτηριστικά ελευθέρας βοσκής. Τα ζώα συναντιούνται στους βοσκοτόπους και αν υπάρξει κρούσμα τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη”, δήλωσε ο κ. Στεφανάκης.

Η διασπορά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων είναι μία συνθήκη πολύ σοβαρότερη σε σχέση με την πανώλη.

Είναι σοβαρότερη γιατί η νόσος είναι περισσότερο μεταδοτική και γιατί προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές στο ζώο που θα πλήξει.

Σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας Κρήτης επισημαίνει ότι η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μη εξάπλωση της νόσου.

“Είναι μία νόσος με μεγάλη θνησιμότητα για τα ζώα που πλήττει. Μπορεί να καταστρέψει σε μεγαλύτερο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την πανώλη. Πρέπει με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε την Κρήτη καθαρή, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης.

Αυτό μαρτυρά την αγωνία και τους κινδύνους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κτηνοτροφία μία εξάπλωση της ευλογιάς.

Αυτό ήταν και η αιτία που ουσιαστικά οδήγησε στην απόφαση να παγώσει το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας.

“Είναι μία ήττα του συστήματος” σημείωσε ο κ. Στεφανάκης και πρόσθεσε “είναι μία ήττα του μηχανισμού ελέγχου που ενώ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, δεν κατάφερε να ελέγξει τη διασπορά με αποτέλεσμα να υπάρξουν κρούσματα στην Πελοπόννησο“.

Σε επίπεδο Κρήτης, η ζημιά από το δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, μόνο στην Κρήτη αυτή την περίοδο οι εκτροφές βρίσκονται σε φάση απογαλακτισμού και θα πρέπει τα αρνιά γάλακτος να οδηγηθούν στα σφαγεία.

Ήδη πάντως επεξεργάζεται πρόταση ώστε σε περίπτωση παράτασης των περιοριστικών μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξη, και στο σενάριο βεβαίως που η Κρήτη θα μείνει καθαρή, να ανοίξουν τα σφαγεία του νησιού, χωρίς να επιτρέπονται οι μετακινήσεις από άλλα σημεία της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα