Η μεταβατική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της στον στρατό του Μαλί, μέλη του οποίου κατηγορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΗΕ ότι εκτέλεσαν τον Μάρτιο του 2022 τουλάχιστον 500 ανθρώπους στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στην κοινότητα Μουρά, στο κεντρικό τμήμα της χώρας του Σαχέλ.
«Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο εκπλήσσεται από το περιεχόμενο της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τα γεγονότα στη Μουρά», η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, «αδυνατεί να κατανοήσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η εν λόγω έκθεση», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο, ο Ριμταλμπά Ζαν Εμανουέλ Ουεντραογκό.
«Εκφράζει την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και στον αδελφό λαό του Μαλί, καθώς και στο σύνολο των μαχητών που εμπλέκονται στον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του κακού αλλά κατηγορούνται άδικα για υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση Τύπου του κ. Ουεντραογκό.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία τόνισε πως έχει «βάσιμους λόγους να πιστεύει» πως τουλάχιστον πεντακόσιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους είκοσι γυναίκες και επτά παιδιά, «εκτελέστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και ξένο στρατιωτικό προσωπικό» μεταξύ της 27ης και της 31ης Μαρτίου 2022 στη Μουρά, κοινότητα μερικών χιλιάδων κατοίκων.
Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής κυανόκρανων που έχει αναπτυχθεί από το 2013 στο Μαλί (MINUSMA). Η στρατιωτική χούντα στην εξουσία στο Μαλί την απέρριψε, κάνοντας λόγο για «αφήγημα» που βρίθει «αποκυημάτων φαντασίας».
«Στους νεκρούς δεν συγκαταλέγονταν παρά μόνο τρομοκράτες», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μαλί, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.
Όπως και το γειτονικό Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, χώρα που κυβερνούν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, σπαράσσεται από τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων για χρόνια.
Κατά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ουαγκαντούγκου, «οι αθώοι πληθυσμοί του Σαχέλ υφίστανται φρικιαστική βία και άρνηση κάθε ανθρωπιάς από ορδές τρομοκρατών διψασμένων για αίμα, πλούτη και εξουσία».
Η μεταβατική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ανέφερε επίσης πως απορεί για «αυτή την προσέγγιση μεταβλητής γεωμετρίας στα ανθρώπινα δικαιώματα», που περιλαμβάνει «ύποπτη ανεκτικότητα απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις» και «απαλλάσσει την κοινότητα των εθνών από το καθήκον της να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τους υφιστάμενους βία, μαρτυρικούς λαούς του Σαχέλ».
Στην ίδια τη Μπουρκίνα Φάσο, διενεργείται έρευνα για τη σφαγή 136 ανθρώπων –συμπεριλαμβανομένων 50 γυναικών και 21 παιδιών– την 20ή Απριλίου από άνδρες με στολές και με διακριτικά του στρατού στο χωριό Καρμά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στις αρχές Μαΐου, ο μεταβατικός πρόεδρος, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, απαίτησε να μην εξάγονται «βιαστικά συμπεράσματα», να μην κατηγορείται ο στρατός πως διέπραξε τη σφαγή στην κοινότητα Καρμά.