Στην τελική ευθεία για την αλλαγή σελίδας βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθώς η επόμενη γενική συνέλευση (31 Μαϊου) θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος κατείχε τη θέση από το 2017.
Μιλώντας χθες, Πέμπτη (11/5) σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης με αφορμή την αποχώρηση του από τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι υπάρχει μία υποψηφιότητα, η οποία, μάλιστα, προέρχεται από κλάδο εκτός της ξενοδοχίας, απ’ όπου μέχρι τώρα προέρχονταν όλοι οι πρόεδροι του συνδέσμου.
Ο κ. Ρέτσος δεν ανέφερε το όνομα του υποψηφίου με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Γιάννη Παράσχη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Αυτό που σημείωσε ο κ. Ρέτσος ήταν ότι το γεγονός ότι η υποψηφιότητα είναι εκτός ξενοδοχίας αναδεικνύει το γεγονός ότι ο τουρισμός περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τη φετινή σεζόν, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα νούμερα του 2023 θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019 όταν στον υπόλοιπο κόσμο περιμένουν επιστροφή στους προ πανδημίας αριθμούς από το 2024 και έπειτα. Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ο λόγος για αυτή την γρήγορη ανάκαμψη είναι οι κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της στενής συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ του τουριστικού κλάδου και της κυβέρνησης.
Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιλογή να ανοίξει το 2021 η Ελλάδα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειχνε αποφασισμένη να μην ανοίξει για την υποδοχή επισκεπτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο εκείνης της επιλογής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσεται υπέρ τους ανοίγματος, μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να δημιουργήσουν έναν κόμβο στην Αθήνα και αυτό είχε ως επακόλουθο το 2022 να προσελκύσουμε έναν σημαντικό αριθμό
τουριστών και επισκεπτών από τις ΗΠΑ και η τάση να παραμένει ανοδική.
Επόμενα πλάνα
Η αποχώρηση από την προεδρία του ΣΕΤΕ κλείνει έναν κύκλο παρουσίας στα κοινά του τουρισμού που ξεκίνησε από το 1999 με τον κ. Ρέτσο να σημειώνει ότι, πέραν της πανδημίας, μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες ήταν η υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στα ξενοδοχεία το 2012 όταν ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Μία κίνηση που έφερε εργασιακή ειρήνη στον τουριστικό κλάδο σε μία περίοδο κρίσης για την Ελλάδα με τον κ. Ρέτσο να απονέμει τα εύσημα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Ρέτσος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός όσον αφορά στο ενδεχόμενο να κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των Electra Hotels.
«Υπάρχει ένας οργασμός επενδύσεων στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Ρέτσος και αναφέρθηκε σε ένα νέο project που αφορά το κτίσιμο ενός νέου 5άστερου ξενοδοχείου με 165 δωμάτια στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε οικόπεδο που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος στην περιοχή της ΔΕΘ.
Ο κ. Ρέτσος απέφυγε να τοποθετηθεί στο πότε χρονικά θα είναι έτοιμο το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, τόνισε, όμως, ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολλές προοπτικές όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της, προσθέτοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι ανοίγουν διαρκώς νέα ξενοδοχεία στην πόλη.
Αντίστοιχα θετικός ήταν και για τις τουριστικές προοπτικές της Αθήνας σημειώνοντας ότι είναι ένας προορισμός που δεν έχει κορεστεί αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να αναπτυχθεί πέραν του κέντρου της πόλης, προσθέτοντας ότι διαθέτει ένα παραλιακό μέτωπο όπου θα γίνουν πολλές επενδύσεις.