Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σεπόλια: «Το παιδί έχει αφεθεί στην τύχη του, δεν υπάρχει καμία μέριμνα» για την 12χρονη, λέει η συνήγορός της

Πρέπει να διαβάσετε

Με τις εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τα Σεπόλια να είναι ραγδαίες, καθώς έγιναν ήδη τέσσερις νέες συλλήψεις και οι πληροφορίες λένε ότι αναμένονται κι άλλες, η δικηγόρος του κοριτσιού, Ασπασία Ταραχοπούλου, καταγγέλλει – για μία ακόμη φορά – ότι το θύμα αυτής της σοκαριστικής υπόθεσης έχει αφεθεί στην τύχη του και πως δεν υπάρχει καμία συντονισμένη μέριμνα για την προστασία του.

«Το μόνο που έχει αυτό το παιδί είναι μία ψυχολογική υποστήριξη», δήλωσε η κυρία Ταραχοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και προσέθεσε: «Μία φορά την εβδομάδα πηγαίνει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το σπίτι του για να το δει παιδοψυχολόγος, με κόστος που βαρύνει την οικογένεια, δεν υπάρχει καμία άλλη μέριμνα από την πολιτεία».

«Πάρε τα βιβλία και διάβαζε σπίτι μόνη σου»

Παράλληλα, κατήγγειλε πως ενώ ζητήθηκε και από την εισαγγελέα ανηλίκων και από την παιδοψυχολόγο κατ’ οίκον διδασκαλία, το μόνο που της παρασχέθηκε ήταν «πάρε τα βιβλία και διάβαζε στο σπίτι σου μόνη σου».

Η συνήγορος της 12χρονης τόνισε ότι το παιδί χρήζει καθημερινής υποστήριξης και επανέλαβε πως αισθάνεται ενοχές για την μητέρα του, η οποία παραμένει προφυλακισμένη με την κατηγορία της διαδεκριμένης μαστροπείας, ενώ η μικρή επιμένει από την πρώτη στιγμή πως η μητέρα δεν γνώριζε τίποτα για όσα περνούσε η κόρη της.

«Τώρα το παιδί ξεκλειδώνει και αρχίζει και καταλαβαίνει τι πραγματικά του έχει συμβεί. Δεν έχει επαφή με κανέναν, παρά μόνο με το αδελφάκι του που ζουν μαζί. Είναι προβληματισμένο. Στεναχωριέται πολύ για την μητέρα του, για την οποία φωνάζει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμία σχέση και ότι είναι αθώα. Αισθάνεται ενοχές γιατί η μάνα του είναι στη φυλακή. Είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», είπε η κ. Ταραχοπούλου.

«Να βρεθούν οι ένοχοι, αλλά όχι έτσι – Κακοποιούν το παιδί με τις συνεχείς καταθέσεις»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην «καθυστέρηση» των ερευνών καθώς, όπως είπε, κάποιους από τους προσφάτως συλληφθέντες, το παιδί τούς έχει υποδείξει από την πρώτη στιγμή, ενώ στηλίτευσε τη συνεχή εξέταση του παιδιού στη ΓΑΔΑ.

«Και αυτά επηρεάζουν και κακοποιούν το παιδί, γιατί το φέρνουν αντιμέτωπο πάλι με αυτό που έχει γίνει, συνέχεια και συνέχεια και συνέχεια. Και κάπου πρέπει αυτό να τελειώσει. Πρέπει να βρεθούν όλοι οι ένοχοι, αλλά όχι έτσι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για μία ακόμη φορά, μάλιστα, δήλωσε πως η 12χρονη τώρα συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί: «Την είχε κάνει υποχείριό του αυτός ο άνθρωπος, αν μπορώ να τον πω άνθρωπο. Εν πάσει περιπτώσει, θέλει να τα πει, δηλαδή θέλει να υποδείξει τους ενόχους και να βοηθήσει όσο μπορεί στη σύλληψή τους», κατέληξε.

Τι έλεγε η Μιχαηλίδου για την κρατική υποστήριξη στην 12χρονη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συνήγορος της 12χρονης – και όχι μόνο – υποστηρίζει ότι το κράτος απουσιάζει από την απαραίτηση στήριξη κάθε μορφής που θα έπρεπε να παρασχεθεί στο κορίτσι, μετά από όλα όσα έχει περάσει.

Ωστόσο, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στις 16 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι παρέχεται διδασκαλία κατ’ οίκον στην 12χρονη, ενώ είχε τονίσει ότι «η πρόνοια για την 12χρονη είναι ζήτημα της Πολιτείας και όχι αλληλέγγυων ομάδων»…

Ειδικότερα, η κυρία Μιχαηλίδου είχε πει πως κατόπιν εισαγγελικής εντολής και μετά από έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας, η 12χρονη και ένα από τα αδέλφια της δόθηκαν στην οικογένεια της θείας τους στην Λευκάδα, ενώ τα υπόλοιπα, μικρότερης ηλικίας αδέλφια της, έχουν δοθεί στην γιαγιά τους στην Αθήνα.

Η κοινωνική έρευνα έκρινε ότι οι συνθήκες στις δύο αυτές ευρύτερες οικογένειές τους ήταν κατάλληλες για τα παιδιά και ήταν προς το συμφέρον τους να παραμείνουν σε αυτές και όχι να πάνε σε μια δομή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας έχει άμεσα ενημερώσει την θεία τους για την δυνατότητα που υπάρχει για την στήριξη των παιδιών σε πρακτικά οικονομικά ζητήματα: τις προϋποθέσεις για τις χορηγήσεις επιδομάτων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της στέγασης, για τις παροχές του κοινωνικού παντοπωλείου, καθώς και για δωρεάν εξασφάλιση εξωσχολικών δραστηριοτήτων και για τα δύο παιδιά.

Η υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας, επίσης, «μερίμνησε για την κατά προτεραιότητα χορήγηση ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων από την Πρέβεζα, καθώς και για την κατά προτεραιότητα αποτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών και των δύο ανηλίκων από το ΚΕΔΑΣΥ της Λευκάδας».

Όπως είχε πει η Δόμνα Μιχαηλίδου, μάλιστα, «’εχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκέψεις της θείας και της 12χρονης στο ΚΨΥ Πρεβέζης, έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του αδελφού της στο δημοτικό σχολείο της περιοχής και επίσης ολοκληρώθηκε και η εγγραφή της ίδιας της 12χρονης στο Γυμνάσιο της Λευκάδας, όπου της παρέχεται κατ’ οίκον διδασκαλία».

ΠηγήIn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα