Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα πρωτοφανή φαινόμενα και τα πιθανά σενάρια – Τι ανέφεραν ειδικοί στον ΣΚΑΪ Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

«Όλοι οι σεισμοί της Σαντορίνης είναι επικεντρωμένοι στη ΒΑ πλευρά της, κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου όπου στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά υποθαλάσσια ρήγματα, πολύ κοντά στα οποία βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο. Δεν θέλουμε να έχουμε σεισμούς κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ευτυχώς σημάδια ενεργοποίησής του ενώ και το ηφαίστειο της Νέας Καμένης είναι ήρεμο», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Αναπλ. καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.

Σύμφωνα με την ίδια, τα σεισμικά φαινόμενα της περιοχής είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. «Πάντα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό και ακολουθούν οι μετασεισμοί. Τώρα έχουμε πάρα πολλούς, όχι μεγάλους σεισμούς και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς συνδυάζεται η τεκτονική της περιοχής με αυτή τη δραστηριότητα, πώς συνδυάζονται τα ρήγματα μεταξύ τους και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κάνει χαρτογράφηση με μεγάλη ευκρίνεια και ξέρουμε τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα, άρα δεν είμαστε «τυφλοί» στο τι συμβαίνει στη θάλασσα» πρόσθεσε.

Ενδεχόμενες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με τσουνάμι

Αυτό, ωστόσο, που συμβαίνει με τη σειρά σεισμών από τις 24 Ιανουαρίου, και έχει ενταθεί τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες, είναι πολύ σπάνιο για τους επιστήμονες. «Προσωπικά, δεν θυμάμαι μια αντίστοιχη σειρά σεισμών με τόσους πολλούς σεισμούς και τέτοια μεγέθη στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο Δ/ντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Δημήτρης Σακελλαρίου. Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι ακόμα και αυτοί οι μικροί σεισμοί που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Σαντορίνης, έχουν τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να δημιουργήσουν υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο τσουνάμι, που όμως δεν θα επηρεάσει την Κρήτη.

Περιέγραψε, επίσης δύο σενάρια, ως προς το πώς θα εξελιχτεί το φαινόμενο. «Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η σμηνοσειρά των σεισμών θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο έως κάποιες εβδομάδες ή λίγο περισσότερο και έπειτα θα σβήσει. Το δεύτερο, που κανείς δεν θέλει, είναι αυτή η σειρά σεισμών να είναι προσεισμική και να κορυφωθεί με μεγαλύτερο σεισμό, ίσως 6 Ρίχτερ».

Ο κ. Σακελλαρίου επισήμανε παράλληλα ότι μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όχι περισσότερο από το 30-35% του Αιγαίου έχει καλή χαρτογράφηση και του βυθού ως βυθομετρία και των υποθαλάσσιων ρηγμάτων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα