Μπαράζ σεισμών σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους να φεύγουν άρον άρον από το νησί.
Μάλιστα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στα ενδεχόμενα της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή. Μάλιστα, είπε πως είτε οι σεισμοί θα είναι της τάξεως των 4 Ρίχτερ είτε θα είναι πιο ισχυροί και θα προκαλέσουν τσουνάμι και έκρηξη του ηφαιστείου.
«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θανάσης Γκανάς.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο κ. Γκανάς.
Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου.
«Μεταξύ Σαντορίνης, που είναι το συγκρότημα γνωστό με τις Καμένες όπου είχαμε τελευταία φορά τελευταία έκρηξη το 1950 και τελευταία κρίση το 2011, και της βραχονησίδας Ανύδρου, υπάρχουν άλλα 15 ηφαιστειακά κέντρα στον πυθμένα. Μεγαλύτερο από αυτά είναι το Κολούμπο, το οποίο είναι 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Το Κολούμπο, λοιπόν είναι ενεργό, ενεργότατο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αερίων, οπότε πρέπει να προσέξουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Γι’ αυτό και θα γίνουν και νέες μετρήσεις σήμερα και αύριο εκεί στην περιοχή, θα προστεθούν και νέοι σεισμογράφοι και θα γίνουν και νέες λήψεις από τα αέρια. Το άλλο φαινόμενο είναι ότι έχουμε μια μετατόπιση της ακολουθίας της σεισμικής ακολουθίας από την καλντέρα της Σαντορίνης βορειοανατολικά, με χιλιάδες σεισμούς εκεί μικρούς και χθες είχαμε 12 δονήσεις πάνω από 4, που σημαίνει ότι υπάρχει μια εξέλιξη έντονη τώρα και εκεί έχουμε την προσοχή μας να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, αν θα έχουμε δηλαδή συνεχείς τέτοιες δονήσεις. Καλό είναι ότι από χθες το βράδυ δεν είχαμε μέχρι σήμερα το πρωί κάτι πάνω από 4, αυτό είναι καλό και να προετοιμαστούμε αν τυχόν υπάρξει κάτι μεγαλύτερο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς.
Σημείωσε πως: «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής. Υπάρχει μια τάφρος, να εξηγήσω με γεωλογικούς όρους, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο τελευταίος σεισμός και ο μεγάλος έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2».
Γκανάς: Τι απαντά για σεισμό 6 Ρίχτερ
Σε ερώτηση για το αν προκύπτει η επιστημονική άποψη ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ ο ίδιος είπε: «Προέκυψε από την ύπαρξη ρηγμάτων στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, τα οποία έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6. Αν γίνει αυτός ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει μια κατολίσθηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τσουνάμι. Οπότε αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν είναι όμως πιθανότερο. Το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί η ακολουθία αυτή χωρίς να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση».
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στα δύο σενάρια: «Θυμίζω τελευταία του 2021 στο Αρκαλοχώρι, στην Κρήτη, στο Καστέλι που είχαμε μήνες εκεί σεισμούς τάξεως του 3 και 4 που τελικά οδήγησαν στο μεγάλο σεισμό των 5,9 στις 27 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο είναι να έχουμε μια σμηνοσειρά. Όμως τώρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει μια ηφαιστειακή κρίση, έχει ξεκινήσει μια κρίση από την 1η Αυγούστου, 2 Αυγούστου με τα δεδομένα τα δικά μας, τότε ξεκίνησε να υπάρχει διαστολή του ηφαιστείου στην καλντέρα και δεν έχουμε δεδομένα για το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Πιθανότερο είναι να έχουμε και εκεί εξίσου παραμόρφωση του εδάφους του πυθμένα. Και αυτή λοιπόν η σεισμικότητα σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος. Προκαλείται από αυτό. Είναι τεκτονικοί οι σεισμοί εκεί αλλά αυτή τη στιγμή προκαλούνται επειδή σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, 12 -20 χιλιόμετρα περίπου εκεί, υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος ο οποίος τροφοδοτεί και τα δύο ηφαίστεια ενεργά και της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Αυτή λοιπόν είναι η ξαφνική άνοδος του μάγματος το τελευταίο εξάμηνο που οδηγεί σε μία, σε μία γένεση εκατοντάδων και χιλιάδων μικροσεισμών».
Δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια το πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον κ. Γκανά: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε την πρόγνωση αυτή τη στιγμή με τα στοιχεία που έχουμε. Γι’ αυτό είπα για τα δύο σενάρια. Οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ψυχραιμία. Θα το αντιμετωπίσουμε ό,τι και να είναι. Και θυμίζω την τελευταία φορά το 2011-2012 είχαμε τέτοια κρίση ηφαιστειακή, αλλά δεν οδήγησε σε έκρηξη».
Κατέληξε λέγοντας πως: «Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι κάτοικοι ήδη έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, έχει ήδη γίνει ευρεία ενημέρωση και από τα μέσα και τοπικά και τις δημοτικές αρχές και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Τώρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και αναλόγως θα πράξουμε. Αυτό που πρέπει να ξέρετε εσείς και οι ακροατές είναι ότι λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια».