Μπορεί η χρονιά να ξεκίνησε με διαφορετικούς οιωνούς, επί μέρες όμως η κυβέρνηση βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Από τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη έως τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης και πέριξ αυτής, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μέχρι πρότινος αστάθμητες καταστάσεις που επιβάλλουν προσεκτική αξιολόγηση.
Το να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης Κυριακές στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι το πιο σύνηθες, κι όμως ο πρωθυπουργός άκουσε χθες για περίπου δύο ώρες τις αναλύσεις σεισμολόγων και άλλων ειδικών για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη είναι το εξής: η κατάσταση δεν είναι ακραία, αλλά εμπνέει μια εύλογη ανησυχία. Η έντονη σεισμική ακολουθία έχει καταγραφεί ξανά την περίοδο 2011-2012, πλην όμως τώρα οι δονήσεις είναι περισσότερες και η μέση τιμή είναι υψηλότερη. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις ανησυχίες για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή των 6 βαθμών που θα μπορούσε να επιφέρει και έντονο κυματισμό, πλην όμως αυτό είναι ακόμα στη σφαίρα της λογικής ανάλυσης.
Όπως είναι φυσικό, ο κ. Μητσοτάκης που σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα έχει στραμμένη την προσοχή του στα καθ’ ημάς και θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους συνεργάτες του. Επιφορτισμένος με τη συνολική επιστασία της κατάστασης από μέρους της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε συνομιλητές του εξηγεί ότι η κατάσταση εμπνέει ανησυχία σε λογικό βαθμό και δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε κινδυνολογία. Αυτό εξηγεί και τη σπουδή της κυβέρνησης να τοποθετούνται στα ΜΜΕ τις επόμενες ώρες οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος που βρίσκονται στη Σαντορίνη και οι κ. Συνολάκης και Γκανάς που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αξιολόγηση θα γίνεται μέρα-μέρα, με τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου. Σήμερα θα κριθεί πώς πρέπει να συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα, αν τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη κ.ο.κ.
Γραμμή άμυνας
Η κυβέρνηση, πάντως, αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση των Τεμπών δεν υποχωρεί στην επικαιρότητα εύκολα, καθώς ο Φεβρουάριος θα έχει αρκετά κρίσιμα ορόσημα. Βεβαίως, έχει προετοιμαστεί και μια γραμμή άμυνας, όπως φάνηκε εντός του Σαββατοκύριακου, με την άμεση διάψευση της επιστολής του πρώην προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη, αλλά και με την απάντηση στα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ για τα ευρήματα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Γάνδης αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Το εν λόγω συμπέρασμα αναμένεται να είναι μέρος του ευρύτερου πορίσματος που θα εκδώσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και η κυβέρνηση απαντά ότι δεν μπορεί να κατηγορείται για συγκάλυψη όταν επίκειται ένα τέτοιο πόρισμα από οργανισμό που ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναταράξεις θα είναι αρκετές και είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται και το σενάριο παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας υπόψιν και το νέο δημοσκοπικό «γρατζούνισμα» για τη ΝΔ στον απόηχο των συλλαλητηρίων και της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.