Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σεισμοί: Ποιο ρήγμα της Κρήτης ανησυχεί τους ειδικούς

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά τον σεισμό που έγινε στην Αταλάντη προκλήθηκε νέα ανησυχία στους ειδικούς για τα ρήγματα και για το εάν μπορεί να καταγραφεί μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα.

Όπως τονίζουν σεισμολόγοι στο enikos.gr η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και έβδομη στον κόσμο ως προς τη σεισμικότητά της, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα ρήγματα τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο της. Ορισμένα από αυτά είναι ενεργά, όμως τα περισσότερα παρουσιάζουν μεγάλη περιοδικότητα, ακόμη και εκατοντάδων ετών, στην πρόκληση σεισμών.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους τα ρήγματα τα οποία προβληματίζουν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο μεγάλο σεισμό είναι τα εξής:

  • Κορινθιακός Κόλπος
  • Δυτικά της Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου
  • Βορείου Αιγαίου (Ανατολίας)
  • Κατά μήκος του ελληνικού τόξου (Νότια της Κρήτης και Νότια της Ρόδου).

Σχετικά με τον σεισμό που έγινε στην Αταλάντη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ανέφερε στο enikos.gr:

Σεισμός στην Αταλάντη: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας 

«Έγινε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Κατά πάσα πιθανότητα είναι κλάδος του ρήγματος της Λοκρίδας».

Επιπλέον τόνισε: «Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς. Αρχικά θεωρώ ότι θα κλείσει εδώ το φαινόμενο με αρκετούς μετασεισμούς αλλά θέλει μελέτη. Δεν γνωρίζουμε το σεισμογόνο ρήγμα 100%, μάλλον είναι κλάδος του ρήγματος της Λοκρίδας. Επομένως όχι πανικός, παίρνουμε τα γνωστά μέτρα και θα δούμε την εξέλιξη».

Αναφορικά με τη μετασεισμική ακολουθία ανέφερε ότι είναι φυσιολογική.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα προκαλούνται από τις λιγότερες ζημιές παγκοσμίως μετά την έκκληση της σεισμικής ενέργειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι βασικότερες αιτίες για τα προαναφερθέντα είναι ότι στον ελλαδικό χώρο οι σεισμοί δεν έχουν μεγάλη επιτάχυνση και χαρακτηρίζονται ως «μαλακοί». Ως χώρα διαθέτουμε αρκετά καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την κατασκευή των κτιρίων. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως σε καθημερινή βάση  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι και ο φορέας που παρατηρεί τη σεισμικότητα της Ελλάδος και συντονίζει το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο, που απαρτίζεται πάνω από 300 σεισμολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, καταγράφει σε φυσιολογικές συνθήκες από 20 μέχρι 30 σεισμούς οι οποίοι δεν γίνονται αισθητοί. Οι συγκεκριμένες δονήσεις καταγράφουν μεγέθη κάτω από 3 Ρίχτερ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα