Σείεται το πολιτικό σκηνικό: Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει τον κοινοβουλευτικό χάρτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τον πολιτικό χάρτη και έχει ήδη οδηγήσει σε δύο «διαζύγια» και τη διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με το σχέδιο νόμου να εισάγεται σήμερα το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας -αφού πρώτα έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής- και την ψήφισή του να αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, το πολιτικό σκηνικό έχει ήδη πάρει «φωτιά».

Από νωρίς σήμερα το πρωί, το Ποτάμι δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά «όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα».

Μερικές ώρες αργότερα, η αποχώρηση του Γρηγόρη Ψαριανού από το Ποτάμι έριξε τη χαριστική «βολή» στο Ποτάμι, βάζοντας ένα τέλος στη φημολογία για την ανασύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ένταξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου. 

Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θεωρούνται πλέον ανεξάρτητοι ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Αμυράς σκέφτεται να… ανοίξει πανιά προς τη Νέα Δημοκρατία.

Αποχώρησε και ο Ψαριανός

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το Ποτάμι μέσω Facebook:

«Σας ευχαριστούμε όλους και προσωπικώς έναν-ένα για την στήριξη και την συμπόρευσή σας με το Ποτάμι, το οποίο από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα», ανέφερε και έκανε λόγο για «αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς», με τα οποία, όπως είπε, «καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και έλπιζαν σε μας».

«Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες», έγραψε και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη από τα χρόνια της Χούντας».

«Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής» έγραψε επίσης ο ίδιος.

Θεοχαρόπουλος: Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω τις Πρέσπες

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Φώφης Γεννηματά αλλά αρνήθηκε ότι «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ως πρόεδρος, λειτουργώ συλλογικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Θεοχαρόπουλοςπροχώρησε και σε μια δήλωση-βόμβα, ισχυριζόμενος ότι του προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας αρκεί να καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη» όπως είπε.

«Πυρά» κατά Αμυρά από το Ποτάμι

«Βολές» κατά του Γιώργου Αμυρά εξαπέλυσε μερικές ώρες μετά την ανεξαρτητοποίησή του και το Ποτάμι, μέσω ανακοίνωσής του.

Όπως γράφει το κόμμα, ο Γιώργος Αμυράς λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι.

«Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου. 

Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο “αριστερό” πάνθεον ο κ.Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένηςΠέμπτης ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. “Εγώ δεν είμαι Δανέλλης”, έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του. Η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημα μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει, όμως, τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα