Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
21 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική

Πρέπει να διαβάσετε

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει παράλληλα την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα συνολικά. Είναι επίσης ένα έργο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα για την Κρήτη, για την οποία ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφαλείας και βεβαιότητας. Χάρη στο έργο αυτό, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το έργο έχει όμως και περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά. Άμεση θετική επίδραση θα υπάρχει ειδικά στο Δήμο Μαλεβιζίου χάρη και στα αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ και από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 9 – 9,5 εκ ευρώ. Στην ενεργειακή μας πολιτική, προχωράμε μπροστά σε έναν δρόμο πράσινο και ευρωπαϊκό και το σημερινό έργο κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς είπε: «Ο ΑΔΜΗΕ πρωτοπορεί στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς υλοποιεί τις περισσότερες επενδύσεις για τον εξηλεκτρισμό της. Αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής προχωρά δυναμικά με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης, τις υπόλοιπες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και ετοιμάζει συστηματικά τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και ελπίζουμε κάποιοι άλλοι να τον ξεπεράσουν».

Ο Πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, υπογράμμισε: «Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της “Αριάδνη Interconnection” κατόρθωσε να συμβασιοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ –μόλις ένα έτος– όλα τα μέρη του ιστορικού έργου. Το 2023, το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης θα προσφέρει ασφαλή, οικονομική και πράσινη ηλεκτροδότηση στο νησί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Με αυτό το έργο-σταθμό για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός από τα πλέον απαιτητικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, παγκοσμίως, με ταχύ, διαφανή και αποδοτικό τρόπο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους τους Έλληνες καταναλωτές».

«Η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επιβεβαιώνει την αντίληψή μας, πως η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων», τόνισε o περιφερειάρχης
Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά το χαιρετισμό του.

«Σήμερα παρουσία του Υπουργού,  του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και των εκπροσώπων των κατασκευαστών αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού  και η δυνατότητά του  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο  επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

«Θα μεταβληθεί  οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, όσο και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες θα χειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στην φάση της κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού.

Ικανοποιώντας, παράλληλα, τα  αιτήματα τοπικών κοινωνικών και περιοχών, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με την επιπλέον επένδυση, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, για τη διασφάλιση χαμηλότερης όχλησης, αναφερόμενος στη ικανοποίηση των αιτημάτων για την Δαμάστα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, «καθώς με τη δική τους πολιτική βούληση και επιμονή βρισκόμαστε στη σημερινή ευχάριστη συγκυρία, αποδεικνύοντας και οι δύο πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, προς όφελος των πολιτών. Σήμερα,  κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, «ανάβουμε πράσινο» για να βάλουμε την Κρήτη στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στην ειδική τελετή , παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, o οποίος δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αττικής αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ως Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου της Κρήτης χαιρετίζω με ικανοποίηση αυτήν την ιστορική στιγμή και ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν ανάλογες εξελίξεις και για τα άλλα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και το πακέτο ανταποδοτικών οφελών συνολικού ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προσαιγιαλωθεί το μεγάλο καλώδιο στην Κορακιά.

Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων  που πλέον καθιστούν το Μαλεβίζι πρωταγωνιστή, αφού για πρώτη φορά μια τοπική κοινωνία κερδίζει αντισταθμιστικά οφέλη τέτοιου ύψους!

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας υπογράμμισε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας να αποκτήσει το Μαλεβίζι το ρόλο που του αναλογεί και να δικαιωθεί τόσο για το φορτίο που σηκώνει ως σήμερα, όσο και για το σπουδαίο ρόλο που πλέον διαδραματίζει στο ενεργειακό μέλλον του νησιού.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, καθώς αφενός με την Ηλεκτρική Διασύνδεση τα ρυπογόνα Λινοπεράματα κλείνουν και αφετέρου αποδίδονται στο Μαλεβίζι ανταποδοτικά οφέλη που φτάνουν τα 46 εκατομμύρια ευρώ. 35 εκατομμύρια ευρώ για ουσιαστικές βελτιώσεις στο έργο που καθιστούν τον τόπο μας βιώσιμο και 11 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Δήμο μας με σπουδαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

 Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Το Μαλεβίζι, ενωμένο. Το Μαλεβίζι στη νέα εποχή! Προχωράμε στην επόμενη μέρα, εγκαινιάζοντας μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ».

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο. Η Κρήτη, όπως η συντριπτική πλειοψηφία της νησιωτικής χώρας, παραμένει ενεργειακά απομονωμένη. Αν αναλογιστεί κανείς, βέβαια, την έκταση του νησιού, τον πληθυσμό του και τη συνεισφορά του στον παραγωγικό και τουριστικό τομέα, καταλαβαίνει άμεσα, ότι η ηλεκτρική ανεπάρκεια του αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης.

Γενικές πληροφορίες

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί το ένα από τα δύο τμήματα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως, σχεδιασμένο στη βάση των αυστηρότερων προτύπων.

Αναπτυξιακές προοπτικές

Ουσιαστικά, με την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης.

Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες, που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Η εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά projects διεθνώς, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Εκτός της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του αξίας, το έργο επιφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα και σε επίπεδο απασχόλησής ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας σημαντικά την τοπική απασχόληση.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτελεί και το έναυσμα υλοποίησης έργων ΑΠΕ στο νησί. Η διασύνδεση δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι:

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής συμβάλει με 600MW δυναμικότητα ΑΠΕ από το 2030 και μετά.

Ενώ σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται να δημιουργήσουν συνολική δυναμικότητα ΑΠΕ περί τα 870ΜV.

Πολλαπλασιαστικά Οφέλη

Χωρίς αμφιβολία, η Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική χαρακτηρίζεται ως ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος έργο:

για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού

τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησής του

τη μείωση του κόστους παραγωγής

και την επακόλουθη μείωση των χρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Πιο συγκεκριμένα,

Με την υλοποίηση του εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του δικτύου της Κρήτης και συνακόλουθα αναπτύσσονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.

Την ίδια στιγμή, άμεσα ωφελούμενο από το έργο είναι και το σύνολο καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι καταβάλουν ετησίως 400εκ. ευρώ για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης από τους τρεις ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Το έργο συντελεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα τρία εργοστάσια ΑΗΣ στην Κρήτη. Μειώνεται δε κατά 60% των εκποµπών CO2 από το σβήσιμο των «βρώµικων» εργοστασίων (μείωση κατά 500.000 τόνους CO2 από το 2023).

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς με σκοπό την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων προκειμένου να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της όχλησης κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εργασιών, με συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του Συστήματος και εξασφαλίζοντας την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Το συνολικό μήκος των καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας ανέρχεται στα 380 χλμ. και έχει σχεδιαστεί στην υψηλότερη τάση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στα 500 kV.

Μάλιστα, φέρει ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του. Η υποβρύχια διασύνδεση συναγωνίζεται σε καινοτομία κορυφαία διεθνή έργα, χρησιμοποιώντας υπόγειες γραμμές μεταφοράς με σκοπό τη μηδενική οπτική όχληση και κατασκευάζοντας έναν υπερσύγχρονο Σταθμό Μετατροπής.

Όσον αφορά δε στο βάθος πόντισης των καλωδίων, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με το μέγιστο βάθος πόντισης να ανέρχεται στα 1.300 μέτρα.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).

Καταληκτικά, το συνολικό έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητης αξίας αναπτυξιακό έργο, που δύναται προοδευτικά να διαφοροποιήσει την εικόνα του νησιού και το status quo του στην ευρύτερη περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στην βιώσιμη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και με οφέλη που μοιράζονται δίκαια σε όλους.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα