Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε πρώτο πλάνο η εξοικονόμηση ενέργειας – Τα επιδοτούμενα προγράμματα που θα ανοίξουν προσεχώς

Πρέπει να διαβάσετε

Τρια προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας πρόκειται να ανοίξουν τους προσεχείς μήνες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κι αυτά είναι:

-«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους,

-Φωτοβολταϊκά στις στέγες,

-«Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους

Πρώτο στη σειρά αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους. Ο οδηγός του συγκεκριμένου προγράμματος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς είναι υπό επεξεργασία από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, τα σχόλια που κατατέθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ των παρατηρήσεων που κατέθεσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, ως προϋπόθεση στον αρχικό οδηγό τίθεται η πλήρης κυριότητα του ακινήτου ή η κατοχή της επικαρπίας. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ τονίζει πως στην ελληνική κοινωνία το συνηθισμένο είναι οι γονείς να κρατούν την επικαρπία και τα τέκνα τους την ψιλή κυριότητα, με αποτέλεσμα να εξαιρείται πληθώρα δυνητικών δικαιούχων. «Δεν είναι λάθος η επισήμανση του ΤΕΕ/ΤΑΚ περί επικαρπίας.» παραδέχθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη κι εξήγησε το σκεπτικό της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, αφήνοντας ανοιχτό παράλληλα το ενδεχόμενο αλλαγής της. «Είναι ένα σοβαρό σχόλιο το οποίο έχει υποβληθεί και το έχω θέσει υπόψη και του συναρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών, που έχει ρόλο και άποψη στο συγκεκριμένο έργο. Να σας πω βέβαια ότι το σκεπτικό όταν αυτό γράφτηκε είναι ότι θα θέλαμε με αυτό το πρόγραμμα να βοηθήσουμε τους νέους να κάνουν μια καινούρια δική τους αρχή, σε ένα δικό τους σπίτι και να είναι ίσως κι ένα κίνητρο στο γονέα να το γράψει κατά πλήρη κυριότητα στο παιδί του.»

«Φρενάρει» την απορρόφηση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» η ακρίβεια

Την ίδια ώρα μηχανικοί που ασχολούνται με το γνωστό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σημειώνουν πως η απορροφητικότητα των τελευταίων προγραμμάτων δεν έχει φτάσει σε υψηλά ποσοστά, καθώς η αύξηση των τιμών έχει μεταβάλει σημαντικά τους αρχικούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, μετά και την αξιοποίηση της επιδότησης. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στο κόστος των υλικών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διαχειριστούμε συνετά τους πόρους που έχουμε, για να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Γι’ αυτό κι επιδοτούμε το επιτόκιο στον τραπεζικό δανεισμό, οπότε ουσιαστικά λαμβάνει κάποιος ένα άτοκο δάνειο. Κι επειδή σίγουρα δεν είναι εύκολο για τον καθένα να ζητήσει δάνειο για το υπόλοιπο ποσό που δεν μπορεί να καλύψει, γι’αυτόν ακριβώς το λόγο στο τελευταίο πρόγραμμα δημιουργήσαμε μια παροχή εγγύησης από πλευράς δημοσίου, αλλά μόνο για τα χαμηλότερα εισοδήματα, την πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Και το ίδιο θα κάνουμε και στο Εξοικονομώ – Ανακαινίζω των νέων», σημείωσε η κ. Σδούκου και παράλληλα πρόσθεσε: «40.000 κατοικίες εντάχθηκαν στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ του 2020 με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα του 2021 αρχικά εντάχθηκαν 40.000, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης διπλασιάσαμε τα κονδύλια, φτάνοντας τα 1,14 δις ευρώ και μπήκαν σχεδόν 88.000 δικαιούχοι. Αυτό το τελευταίο πρόγραμμα τώρα ξεκινάει στην υλοποίησή του και προσπαθούμε αυτές τις ημέρες, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλους εμπλεκόμενους, να δώσουμε τις προκαταβολές στον κόσμο, για να ξεκινήσει τις εργασίες. Το προηγούμενο πρόγραμμα έχει ήδη μια απορρόφηση της τάξεως του 50% . Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου, που είχαμε μια επιδότηση 18.000 ευρώ, το ανεβάσαμε σε 20-21.000 ευρώ, ακριβώς για να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μέρος αυτής της αύξησης.»

Πρόωρη η συζήτηση για νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχεδιασμός και για νέο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» η κ. Σδούκου απάντησε πως είναι πρόωρη η εν λόγω συζήτηση, δεδομένου ότι είναι στα σκαριά άλλα τρία προγράμματα, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια. «Υπάρχουν κι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά. Δεν είμαι βέβαιη ότι με όλον αυτόν τον όγκο των προγραμμάτων, μπορεί η αγορά να διαθέσει προμηθευτές, μηχανικούς, όλο τον τεχνικό κόσμο για επιπλέον προγράμματα ταυτόχρονα. Γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο απορρόφησης της επιδότησης από τους δικαιούχους. Οπότε μετά θα περάσουμε στην άλλη φάση, ότι δε θα μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες. Άρα είναι λίγο πρόωρο να συζητάμε για νέο κύκλο. Βέβαια εννοείται ότι ο σκοπός μας είναι να βγάλουμε καινούριο Εξοικονομώ, αλλά δεν μπορώ να σας πω το πότε. Αφότου μπουν σε σειρά τα προαναφερθέντα προγράμματα, αμέσως μετά θα αναζητήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια για να φτιάξουμε ένα νέο κουμπαρά για το επόμενο Εξοικονομώ. Είναι πιθανόν και μέσα στο 2023, αλλά δεν μπορώ να σας πω το πότε ακριβώς.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα