Ποια είναι τα μυστικά της υγείας; Τι κάνουν σωστά οι πιο υγιείς άνθρωποι του κόσμου; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, η οποία αναζητά επίμονα τις απαντήσεις που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το τι κάνει τους πληθυσμούς να ευημερούν και να ζουν περισσότερο.
Είναι γνωστό ότι η υγεία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, που κυμαίνονται από την ποιότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης έως τις επιλογές τρόπου ζωής. Τα επίπεδα υγείας ενός πληθυσμού υπολογίζονται με βάση δείκτες, όπως το προσδόκιμο ζωής, τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας και η πρόσβαση σε τροφή. Ο συνδυασμός αυτών των μετρήσεων δίνει μια πιο σαφή εικόνα της συνολικής ευημερίας μιας χώρας.
Κάθε χρόνο, τα κράτη ανά τον κόσμο αξιολογούνται με βάση την υγεία τους, η οποία αντιπροσωπεύεται από z-scores. Ένα z-score μετρά πόσο αποκλίνουν τα στατιστικά στοιχεία υγείας μιας χώρας από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αναδεικνύοντας πόσο καλύτερα ή χειρότερα αποδίδει μια χώρα σε σύγκριση με άλλες. Η φετινή ανάλυση του δείκτη Great Powers Index 2024 ανέδειξε, λοιπόν, τις πιο υγιείς χώρες παγκοσμίως και παρουσιάζει τα έθνη με τα πιο εντυπωσιακά στατιστικά υγείας.
Στην κορωνίδα της υγείας η Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη ηγείται της παγκόσμιας κατάταξης για την υγεία, ενώ χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως «μπλε ζώνη», δηλαδή ως μια περιοχή όπου οι άνθρωποι έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 100 έτη ζωής στη Σιγκαπούρη είναι 10 φορές υψηλότερος από ό,τι, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα αυτές που προωθούν τη μετακίνηση με τα πόδια -μέσω φόρων στα οχήματα, τα καύσιμα και τη χρήση των δρόμων- μαζί με φορολογικά κίνητρα για οικογένειες που ζουν κοντά η μία στην άλλη, έχουν πιθανότατα συμβάλει σε αυτό το εντυπωσιακό προσδόκιμο ζωής.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που θα γεννηθούν το 2023 αναμένεται να ζήσουν μέχρι τα 90 έτη. Όπως και η Σιγκαπούρη, έτσι και η Ιαπωνία έχει μια μπλε ζώνη, στην Οκινάουα, όπου οι κάτοικοι επωφελούνται από μια ισχυρή αίσθηση σκοπού (ikigai, όπως το αποκαλούν), καθώς και την ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δικτύων. Αυτοί οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροβιότητα του πληθυσμού.
Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία, που συνδυάζει την οικονομική σταθερότητα με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη. Αυτό το κράτος έθνος διαθέτει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη, με τις γυναίκες να ζουν κατά μέσο όρο 85,8 χρόνια και τους άνδρες 82,2 χρόνια. Μέρος της μακροζωίας των κατοίκων της Ελβετίας οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα προσφέρει στους πολίτες της αξιοσημείωτες δυνατότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 13η θέση της κατάταξης, κατέχοντας μια μέση θέση στη λίστα με τις 24 συνολικά χώρες. Παρά τις τεράστιες δαπάνες ύψους 12.600 δολαρίων ανά κάτοικο για την υγειονομική περίθαλψη το 2022, οι ΗΠΑ υστερούν σε βασικά αποτελέσματα υγείας, όπως το προσδόκιμο ζωής. Αυτό αντανακλά μια ευρύτερη πρόκληση στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικοί παράγοντες και η προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη είναι εξίσου κρίσιμα με τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία.
Συνολικά, οι 24 χώρες με τις καλύτερες συνθήκες υγείας είναι οι:
- Σιγκαπούρη
- Ιαπωνία
- Ελβετία
- Ν. Κορέα
- Αγγλία
- Αυστραλία
- Ιταλία
- Καναδάς
- Γαλλία
- Ευρωζώνη
- Ολλανδία
- Γερμανία
- ΗΠΑ
- Κίνα
- Σαουδική Αραβία
- Αργεντινή
- Τουρκία
- Βραζιλία και
- Ρωσία
Η υγεία ενός έθνους επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και οι κατατάξεις για το 2024 αναδεικνύουν χώρες που υπερέχουν λόγω ενός συνδυασμού κυβερνητικών πολιτικών, πολιτιστικών συνηθειών και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Έθνη όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και η Ελβετία αποτελούν πρότυπα μακροζωίας και ευημερίας, ενώ άλλα, όπως οι ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι δαπάνες από μόνες τους δεν εγγυώνται καλά αποτελέσματα υγείας. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις παγκόσμιες τάσεις υγείας και αποκαλύπτουν τα μυστικά των στρατηγικών που υπόσχονται να διασφαλίσουν υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.