Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε νέα τροχιά η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη συνάντηση Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και Κιρ Στάρμερ

Πρέπει να διαβάσετε

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, συμφώνησαν για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του αναθεωρημένου στρατηγικού πλαισίου για την ευρύτερη ήπειρο, που προκύπτει κυρίως από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επανέλαβαν την αμετακίνητη υποστήριξή τους στην κυριαρχία της Ουκρανίας.

Συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν ευρύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών αναταράξεων, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, της παράτυπης μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής και των τιμών ενέργειας, οι οποίες θέτουν θεμελιώδεις προκλήσεις στις κοινές αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχουν τη στρατηγική ώθηση για ισχυρότερη συνεργασία.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν απόψεις για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταδίκασαν την απεχθή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη επιθετικότητα. Η αποκλιμάκωση από όλα τα μέρη στην περιοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική. Επανέλαβαν την ανάγκη να συντονιστεί η διπλωματική απάντηση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν τη σφαγή. Μια άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί ο χώρος που θα επιτρέψει πολιτικές λύσεις, τόνισαν οι ηγέτες.

Συμφώνησαν για τη σημασία της μοναδικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων και αποφάσισαν, σύμφωνα με τις κοινές αξίες τους, να ενισχύσουν φιλόδοξα τη δομημένη στρατηγική συνεργασία τους.

Επιβεβαίωσαν ότι η Συμφωνία Αποχώρησης (Brexit), συμπεριλαμβανομένου του Πλαισίου του Γουίνδσορ, και η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας αποτελούν τη βάση των σχέσεών ΕΕ-ΗΒ και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την πλήρη και πιστή εφαρμογή αυτών των συμφωνιών. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμφώνησαν ότι μια σταθερή, θετική και προοδευτική σχέση ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον τους και παρείχε τη βάση για μακροχρόνια συνεργασία.

Επίσης, συμφώνησαν να προχωρήσουν αυτή την ατζέντα ενισχυμένης συνεργασίας γρήγορα τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με τον καθορισμό μαζί των τομέων στους οποίους η ενισχυμένη συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής, όπως η οικονομία, η ενέργεια, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα, με πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές διαδικασίες και τις θεσμικές προτεραιότητες τους. Συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά αυτό το φθινόπωρο.

Τέλος, συμφώνησαν για τη σημασία της διεξαγωγής τακτικών Συνόδων Κορυφής ΕΕ-ΗΒ σε επίπεδο ηγετών για την παρακολούθηση της διμερούς σχέσης, και κατέληξαν ότι μια πρώτη Σύνοδος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ιδανικά στις αρχές του 2025.

Ένα ταξίδι με πολλούς στόχους και μηνύματα

Η επίσκεψη του Κιρ Στάρμερ στις Βρυξέλλες δεν ήταν μια απλή συνάντηση δημοσίων σχέσεων. Το Λονδίνο θέλει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την «καρδιά της Ευρώπης», που έχει πολύ-επίπεδα πληγεί μετά το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν επιζητά μόνο την επούλωση των πληγών, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων, πέρα από τις αυστηρές προβλέψεις των Συμφωνιών Αποχώρησης.

Η Μάγχη έχει αναδύσει δύσκολες νέες προκλήσεις. Άτακτη παράνομη μετανάστευση, κυρίως Αλβανών από τις ακτές της Γαλλίας προς τη Βρετινία, αλλά και διενέξεις στον τομέα της αλιείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιζητά πλέον στενότερους αμυντικούς δεσμούς, λιγότερους ελέγχους στα τρόφιμα και μια ειδική βίζα για περιοδεύοντες καλλιτέχνες.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ θέλει να βασιστεί σε υπάρχουσες συμφωνίες, όπως το σύμφωνο κινητικότητας νέων, η ενεργειακή συνεργασία και οι διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και την αλιεία.

Και όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές η αμοιβαία επιθυμία να προχωρήσουν θετικά οι συζητήσεις, οι διαφορετικές προτεραιότητες σημαίνουν ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες δυσκολίες στις μελλοντικές συζητήσεις.

Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί μια νέα τροχιά στις σχέσεις των δύο πλευρών και είναι πολλοί που ελπίζουν σε μια εγγύτερη συνεργασία. Αν, βεβαίως, το επιτρέψουν και οι πολιτικοί της γηραιάς Αλβιώνας.

Οι πολίτες, που ταλαιπωρούνται στα σύνορα ή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα κόστη λόγω δασμών, είναι βέβαιο πως το θέλουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα νεότερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, καθώς οι προκλήσεις του μεταναστευτικού γίνονται ολοένα και περιπλοκότερες παράμετροι σε όλες τις διαπραγματεύσεις, με τρίτες χώρες.

in_article_2_mobile
Πηγήertnews.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα