Πιο ώριμες από ποτέ φαίνεται πως είναι οι συνθήκες για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Πολυτεχνείο του νησιού. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν αναθέσει από κοινού μελέτη σε ειδικούς, η οποία θα καταδείξει την προοπτική και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της αναμένονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
του Σωτήρη Μεταξά
“Αποφασίσαμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης να αναθέσουμε μία μελέτη σε ειδικούς για να δούμε πόσο βιώσιμο είναι το εγχείρημα της συνένωσης. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου που θα προερχόταν από τη συνένωση δύο ιστορικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα ήταν καλύτερο όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και η μελέτη θα μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντάκης.
Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ακαδημαϊκού ιδρύματος και για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή διαδρομή των δύο πανεπιστημίων διαμορφώνονται ρεαλιστικές συνθήκες συνένωσης.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από πολλά μέλη ΔΕΠ τόσο του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και του Πολυτεχνείου, καθώς ένας σημαντικός πυρήνας καθηγητών θεωρεί πως η συνένωση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με φόντο, αφενός τις προκλήσεις του μέλλοντος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου τη δυναμική που θα δημιουργούσε ο “γάμος” δύο πανεπιστημίων με διεθνείς διακρίσεις και κορυφαίους καθηγητές.
Εξάλλου, το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία για τη σύνταξη της μελέτης, δείχνει ότι οι δύο πλευρές δεν απορρίπτουν την προοπτική της συνένωσης. Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης επεσήμανε πως η συνένωση των δύο πανεπιστημίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις αναφορικά με την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο Χανίων.
“Η προσπάθεια αυτή, που θέλουμε να έχει επιτυχή εξέλιξη, θα δώσει τεράστια ώθηση για το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ένα τέτοιο πάντρεμα, μπορεί να φέρει την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στα Χανιά. Ακόμη βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο αλλά έχω ήδη κάνει κάποιες σχετικές συζητήσεις με την κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντάκης.
Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταθέσει πλήρεις φακέλους στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Παιδείας για συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.
Ένα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη φαρμακολογία. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες διεκδίκησης για την ίδρυση τμήματος φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
“Σε περίπτωση που ευοδωθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το επόμενο βήμα είναι η ίδρυση ενός ξενόγλωσσου προγράμματος φαρμακευτικής”, τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.