Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε έξαρση τα κρούσματα γρίπης: Αυξημένες εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης

Πρέπει να διαβάσετε

Σε υψηλή πληρότητα νοσηλευομένων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης έχει οδηγήσει η έξαρση των ιογενών λοιμώξεων τον τελευταίο καιρό και κυρίως των περιστατικών γρίπης τύπου Α. Ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα που νοσούν από τη γρίπη είναι οι συχνότεροι νοσούντες που χρήζουν νοσηλείας, με το Νοσοκομείο να ανταποκρίνεται επαρκώς μέχρι στιγμής στις αυξημένες χειμερινές ανάγκες, εξυπηρετώντας το σύνολο του κόσμου. Παράλληλα, τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί έως και 60%, την ώρα που ο πνευμονοϊός είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού, που δεν χρήζει ανησυχίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο Γιώργος Χρυσοφάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

ΧΡΥΣΟΦΑΚΗΣ

«Διανύουμε την εποχή των ιογενών λοιμώξεων, αυτήν την περίοδο και όπως και κάθε χρόνο παρατηρούμε εξάρσεις στις ιογενείς λοιμώξεις. Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι σύνηθες, το οποίο επαναλαμβάνεται. Έχουμε αυξηθεί αρκετά τα περιστατικά γρίπης τύπου Α και έχουν μειωθεί κατακόρυφα σχεδόν στο 50-60% τα περιστατικά με λοίμωξη κόβιντ», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, προτρέποντας την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την αποφυγή των συνωστισμών. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, δηλαδή πλύσιμο των χεριών, αποφυγή του συνωστισμού και του συγχρωτισμού και χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός».

Μεγαλύτερη επαγρύπνηση για ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Αυξήσεις τόσο στις νοσηλείες, όσο και στις επισκέψεις ασθενών στην πνευμονολογική κλινική του ΓΝΡ παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τα βαριά περιστατικά να είναι συνήθως άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό καρδιολογικών και αναπνευστικών προβλημάτων, των οποίων τα συμπτώματα εντάθηκαν, εξαιτίας των ιώσεων. «Η πληρότητα τους χειμερινούς μήνες και εδικά αυτήν την περίοδο είναι υψηλή. Είμαστε πλήρεις, ωστόσο όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται, ίσως και περισσότεροι από όσοι προβλέπονται από τον οργανισμό. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει αυξηθεί αυτήν την περίοδο, λόγω των κρουσμάτων. Βλέπουμε συνήθως περιστατικών ασθενών με καρδιολογικά και αναπνευστικά ζητήματα, οι οποίοι λόγω των ιώσεων επιβαρύνονται και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Χρυσοφάκης.

Πλησιάζοντας στην περίοδο του καρναβαλιού, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανησυχία ούτε για τη θνησιμότητα των κρουσμάτων, αλλά ούτε και για την αδυναμία ανταπόκρισης των υγειονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοφάκης. «Από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο υπάρχει αυτό το επιδημικό κρούσμα με έξαρση στις ιογενείς λοιμώξεις, γιατί αυξάνονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός των ανθρώπων. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για το καρναβάλι. Μπορεί να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν νομίζω ότι θα αυξηθεί θνησιμότητα των ασθενών».

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν θα έπρεπε να υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοφάκη, από τη στιγμή που τα περιστατικά των νοσηλευομένων κινούνται σε ήπια συμπτωματολογία και δεν έχουν προκύψει έντονα δυσάρεστες εξελίξεις περιστατικών. «Τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης μπορεί να έχουν αυξηθεί σε αριθμό, όσον αφορά την γρίπη Α, αλλά δεν εμπνέουν καμία ανησυχία, είναι ήπια περιστατικά και λαμβάνουν την αγωγή που πρέπει. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δυσάρεστα συμβάντα». Η οξύτητα των συμπτωμάτων της γρίπης, την καθιστούν μία πιο έντονη και βαριά ασθένεια από τις υπόλοιπες, με την επιβεβαίωση νόσησης εντούτοις να προκύπτει μόνο μέσα από εργαστηριακούς ελέγχους. «Η γρίπη έχει οξεία εισβολή, υψηλό πυρετό, αδυναμία, καταβολή και κακουχία και είναι σχετικά χαρακτηριστική η εικόνα της εισβολής της. Η επιβεβαίωση γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο, ενώ τα συμπτώματα της είναι πολύ πιο έντονα από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις».

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να επιδεικνύουν οι ηλικιωμένοι, αλλά και γενικότερα τα άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα. «Υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος για ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφραγχύτιδα και πνευμονοπάθεια. Σε αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται περισσότερο επαγρύπνηση», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοφάκης.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιική αγωγή για τον μεταπνευμονοϊό»

Σχετική αναστάτωση έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα από τη φημολογούμενη έλευση ενός ιού από την Κίνα, του λεγόμενου πνευμονοϊού, ο οποίος προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί ερωτήματα για την υψηλή του μεταδοτικότητα. Ανάξια ανησυχίας και πανικού χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω πορίσματα ο κ. Χρυσοφάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν γνώριμο και αντιμετωπίσιμο ιό, η προέλευση του οποίου δεν σχετίζεται με την Ανατολή. «Πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει από το 2001, δεν σχετίζεται άμεσα με την Κίνα και ανήκει στην ίδια συγγενική ομάδα με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού και κάνει επιπλοκές όπως βρογχιολίτιδες, βρογχίτιδες και πνευμονία. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο όταν υπάρχει επιλοίμωξη, δηλαδή με βακτηριακή λοίμωξη σε συγκεκριμένους ασθενείς. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ, όπως για τον κορονοϊό».

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης και ιδιαίτερα της γρίπης Α, που εμφανίζει υψηλούς πυρετούς και κακουχίες του σώματος, την κάνουν να διαφέρει από τον κορονοϊό και τον μεταπνευμονοϊό. Παρά το γεγονός ότι η χορήγηση αντιβιοτικών για βαριά περιστατικά γρίπης και κορονοϊού είναι συχνό φαινόμενο, δεν ισχύει το ίδιο και για τον μεταπνευμονοϊό, ο οποίος αντιμετωπίζεται με καταπραϋντική φαρμακευτική αγωγή. Ο κ. Χρυσοφάκης ανέφερε: «Για την γρίπη και για τον κόβιντ υπάρχει συγκεκριμένη αντιική αγωγή, ενώ για τον μεταπνευμονοϊό δεν υπάρχει, απλά συνιστούμε αντιπυρετικά, αναλγητικά, ενυδάτωση και αντιβίωση δίνουμε μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη επιλοίμωξη με κάποιο βακτήριο. Τα αντιβιοτικά εξορισμού σκοτώνουν βακτήρια, δηλαδή μικρόβια. Άλλος οργανισμός το βακτηρίδιο και άλλος ένας ιός όπως ο πνευμονοϊός. Για τους ιούς υπάρχουν άλλης κατηγορίας φάρμακα».

in_article_2_mobile
Πηγήrethnea.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα