Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Κρήτης για περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Πρέπει να διαβάσετε

Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει παγκοσμίως σε γονείς και ειδικούς τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εντοπίζονται σε παιδιά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, σημείωσε πως υπάρχουν τρεις βασικές υποθέσεις επιστημονικές, που αυτή τη στιγμή ερευνώνται και κάποια από αυτές θα επιβεβαιωθεί.  «Η πρώτη είναι η περίπτωση της συνλοίμωξης, δηλαδή ο αδενοϊός συμβάλει με ένα άλλο ιό ταυτόχρονα και προκαλεί αυτή την τοξική δράση στο συκώτι. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που στο παιδί έχει ανευρεθεί αδενοϊός αλλά και κάποιος άλλος ιός και μάλιστα ο κορωνοϊός. Η δεύτερη υπόθεση είναι να υπάρχει κάποιος άγνωστος παράγοντας, μολυσματικός ή τοξικός που δεν έχουμε βρει ακόμη και χρειαζόμαστε χρόνο, εξετάσεις και μελέτες για να δούμε ποια είναι ακριβώς η αιτία. Η τρίτη υπόθεση που μπορεί να συμβάλει και αυτή ή μερικώς να συμβάλλει, είναι μια παλιά υπόθεση που έχουμε, η υπόθεση της υγιεινής. Με απλά λόγια, λέει ότι αν ένα παιδί το κρατάμε χωρίς να το εκθέτουμε σε παράγοντες μολυσματικούς, τότε δεν ωριμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, δεν μπορεί να αναγνωρίζει τα παθογόνα και δεν θα αντιδρά εναντίον τους. Αυτό έχει σχέση με τα παιδιά που είναι αλλεργικά ή ασθματικά, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα που λόγω κορωνοϊού είχαν κλειστεί στα σπίτια τους κλπ. πιθανώς αυτό να επέδρασε και να μην ωρίμασε το ανοσοποιητικό τους και έτσι να είναι απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, με συνέπεια ο ιός να δημιουργεί τέτοια κλινική εικόνα. Για εμένα πιο επικρατέστερη είναι η συνλοίμωξη ή κάποιος άγνωστος παράγοντας και θέλουμε χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει».

Πρόσθεσε δε, πως οποιοσδήποτε παιδίατρος διαγνώσει το οτιδήποτε στέλνει τις εξετάσεις για περεταίρω διερεύνηση. «Υπάρχουν παιδιά με αυξημένες τρανσαμινάσες παντού, όμως αυτά τα πράγματα είναι μια ηπατική δυσλειτουργία για τα πλαίσια είτε της φαρμακευτικής αγωγής είτε άλλης ίωσης, δεν ξεπερνούν τον ερεθισμό της οξείας ηπατίτιδας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ελλάδα και στην Κρήτη».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως με 200 παιδιά περίπου σε όλο τον κόσμο, το εν λόγω φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. «Αν π.χ. έχουμε φτάσει τα 120 κρούσματα στην Αγγλία που είναι 6 φορές μεγαλύτερη μας σε πληθυσμό εδώ αναμένουμε να εμφανιστούν 20 – 30 κρούσματα αν ακολουθήσουμε το μοτίβο το επιδημιολογικό της Αγγλίας. Αν συμβεί αυτό, πραγματικά είναι σπάνιο, όμως είμαστε σε επιφυλακή».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα