Μόνιμη αγωνία των Ελλήνων ασθενών αποτελεί η εύρεση των αναγκαίων για τη θεραπεία τους φαρμάκων. Οι ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά είναι ένα φαινόμενο που έχει παγιωθεί την τελευταία δεκαετία, κάνοντας την καθημερινότητα πολλών ασθενών, αλλά και των φαρμακοποιών ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σε έλλειψη βρίσκονται επισήμως 110 φαρμακευτικά σκευάσματα (κωδικοί), πολλά εκ των οποίων είναι πρώτης γραμμής: από αντιφλεγμονώδη και κολλύρια έως αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιθρομβωτικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.
«Ο αριθμός των φαρμάκων σε έλλειψη είτε ολική είτε μερική (σ.σ. κυκλοφορία σε μικρότερη ποσότητα από τις ανάγκες των ασθενών), δεν είναι σταθερός και αυξομειώνεται από περιοχή σε περιοχή», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς αναγκάζονται είτε να αλλάξουν τη θεραπεία, καθώς δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που τους σύστησε αρχικά ο γιατρός, είτε να μην την ακολουθήσουν πλήρως. Το καθημερινό δικό μας πρόβλημα και αγωνία είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τα φάρμακα υπό έλλειψη για τους ασθενείς που απευθύνονται σε εμάς. Ψάχνουμε σε πολλές διαφορετικές φαρμακαποθήκες για να συμπληρώσουμε τον αναγκαίο αριθμό συσκευασιών που χρειάζονται για τη θεραπεία του ασθενούς, ή επικοινωνούμε μεταξύ μας για το ενδεχόμενο κάποιο άλλο φαρμακείο να διαθέτει τις απαραίτητες ποσότητες», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι ελλείψεις σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, δηλαδή τις εξαγωγές φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά επανεξάγονται από φαρμακαποθήκες σε χώρες της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής (στην Ελλάδα τα φάρμακα έχουν τις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε.).
Από την άλλη, όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς, και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να «προστατευθούν» από τις παράλληλες εξαγωγές, διαθέτουν στην αγορά μικρότερες ποσότητες από αυτές που παραγγέλλονται, με αποτέλεσμα τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών σε πολλά σκευάσματα να είναι πολύ μικρά και να μην καλύπτουν τις ανάγκες.
Ο ΕΟΦ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων για όσα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη για περισσότερους από δύο μήνες συνεχόμενα. Επιπλέον, έχει ενεργοποιήσει από τον περασμένο Απρίλιο ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναφορά των ελλείψεων, ώστε να «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα. «Απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν οι παράλληλες εξαγωγές στο φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι ότι, όταν αυτές απαγορεύονται για μεγάλο διάστημα, που ξεπερνά τους πέντε μήνες, ομαλοποιείται η κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά», τονίζει ο κ. Βαλτάς.
Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά απαντάται σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών (PGEU), στην οποία συμμετείχαν φαρμακεία από 21 χώρες της Ε.Ε., κατέδειξε ότι το ζήτημα των ελλείψεων είναι υπαρκτό στο σύνολο των χωρών. Μάλιστα, το 38% των φαρμακοποιών που συμμετείχαν, απάντησε ότι το φαινόμενο επιδεινώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ σε ποσοστό 95% δήλωσαν ότι οι ελλείψεις επηρέασαν τη θεραπεία των ασθενών.
Το 2018, ο Ευρωπαίος φαρμακοποιός σπαταλούσε κατά μέσον όρο 5,6 ώρες την εβδομάδα για να ψάξει για ελλειμματικά φάρμακα. Ως πιο συχνές αιτίες για τις ελλείψεις αναφέρθηκαν προβλήματα στην παραγωγή του φαρμάκου, η απόσυρση του φαρμάκου από την εγχώρια αγορά και η μη διάθεσή του από την παραγωγό εταιρεία λόγω μικρού μεγέθους της αγοράς της χώρας.
Πηγή: kathimerini.gr