Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του πετρελαίου – Βουτιά 30%

Πρέπει να διαβάσετε

«Βουτιά» έκανε το πετρέλαιο μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να πετύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Συγκεκριμένα οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν να υποχωρούν κατά 33,16% στα $27,59 το βαρέλι και το brent κατά 30,33% στα $31,54 το βαρέλι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από το 1991. 

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κορωνοϊό, αναφέρει το CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές περικοπές στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο από 6 έως 8 δολάρια και σύμφωνα με το Reuters η χώρα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία ήδη σήμερα παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια αλλά έχει τη δυνατότητα η παραγωγή να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Πιστεύουμε πως ο παγκόσμιος πόλεμος τιμών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά τη τιμή με την οποία πωλεί το αργό και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια» αναφέρει αναλυτής της Goldman Sachs. «H εκτίμηση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα χειρότερη από ότι τον Νοέμβριο του 2014 όταν άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει λόγω του κοροναϊού». Η Goldman περιέκοψε την πρόβλεψή της για τη τιμή του brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα $30 το βαρέλι και ανέφερε πως οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα $20.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει και την Wall Street με τα futures να σημειώνουν επίσης σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 4,87%, του S&P 500 κατά 4,90% και του Nasdaq κατά 4,82%.

Στην Ασία νωρίτερα ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 5,38%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng επίσης υποχωρεί κατά 4,48%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης στη Σανγκάη έχασε 3,01% και ο δείκτης Σενζέν επίσης έπεσε κατά 4,15%.  Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 4,19%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 7,33% και ο δείκτης στη Σιγκαπούρη 4%.

Την ίδια ώρα που οι μετοχές κατρακυλούν οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,38% στα $1.678 δολάρια ανά ουγγιά.

Kατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών τα futures του αργού κατέγραψαν πτώση 30,77% στα $28,58 ανά βαρέλι και τα futures του brent κινήθηκαν πτωτικά κατά 28,74% στα $32,26 ανά βαρέλι.

«Το πιο πιθανό είναι να μπούμε σε μια οδυνηρή διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πιέσουν για μια μορφή συμβιβασμού για την επανέναρξη του περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ» ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group.

Όπως αναφέρει και το Bloomberg οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί δραματικές πτώσεις κατά το παρελθόν κάθε φορά που η Σαουδική Αραβία ξεκινούσε έναν πόλεμο τιμών με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς. Το αργό είχε «κατρακυλήσει» κατά 66% από τα τέλη του 1985 έως και τον Μάρτιο του 1986 και επίσης το brent είχε πέσει κάτω από τα $10 γύρω στα τέλη του 1990 κατά τη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με τη Βενεζουέλα.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα