Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε εγρήγορση μετά το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – Θα ενημερώσει την ΕΕ στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης, στην Πράγα και ο Ερντογάν

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην Πράγα για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έχοντας διαπράξει άλλη μια ενέργεια η οποία δυναμιτίζει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εκλαμβάνεται από την Ελλάδα ως μια επιθετική και παράνομη κίνηση που παραβιάζει κυριαρχικά της δικαιώματα και καταδικάστηκε άμεσα από την ΕΕ.

Η υπογραφή, χθες το μεσημέρι, μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας και λιβυκής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο, τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και την ΑΟΖ της Λιβύης, ήρθε να προστεθεί στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή σημαίνοντας νέο συναγερμό στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απότοκο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και έχει καταγγελθεί από την Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη.

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας κάλεσε άμεσα στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον κ. Σούκρι. Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο της ελληνικής πλευράς και αναδεικνύει την επίτευξη συμφωνιών στην περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κρατών. Η συμμαχία με το Κάιρο αποδεικνύεται καθοριστική υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων και δικαιώνεται πολύ γρήγορα ανώτατη διπλωματική πηγή που προ δύο εβδομάδων σημείωνε με νόημα σε ιδιωτική συζήτηση ότι «η Αίγυπτος αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις στους παριστάμενους.

«Χαστούκι» της Ε.Ε. στην Τουρκία

Γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά και των Βρυξελλών που έσπευσαν να καταδικάσουν την συμφωνία. «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο και τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Όλα αυτά μοιάζουν να είναι αδιάφορα για τον Τούρκο πρόεδρο που συνεχίζει στον δρόμο των προκλήσεων και της έντασης τον οποίο έχει χαράξει, παρότι γνωρίζει ότι στην τσεχική πρωτεύουσα θα αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή αντίδραση. Το ερώτημα «που το πάει ο Ερντογάν» παραμένει στο τραπέζι, ειδικά από την στιγμή που οι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν ατονήσει σε επικίνδυνο σημείο. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα διατηρώντας την ψυχραιμία της «απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων». Το μήνυμα ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή» έχει φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Την Πέμπτη στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Τουρκίας και επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να το κάνει παρόντος του κ. Ερντογάν εκθέτοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Δύσκολο να έχουν τετ-α-τετ Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Πράγα

Το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ των δύο ανδρών στην τσεχική πρωτεύουσα απομακρύνεται όλο και περισσότερο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Καταρχήν δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα από την τουρκική πλευρά, καθώς η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι για να συμβεί θα πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά, αλλά δεν είναι επισπεύδουσα σε μια τέτοια συνάντηση η οποία σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και συνέχισης των προκλήσεων».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα