Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη του Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρδαβάς, ο δήμος Ηρακλείου βρίσκεται στα επίπεδα ανακύκλωσης του μέσου όρου της χώρας. «Μπορεί κάποιοι πολίτες να πετούν στον πράσινο κάδο τα απορρίμματα και μέσα να υπάρχουν ανακυκλώσιμα σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%, στον μπλε κάδο που κάνουμε την ανακύκλωση, το υπόλειμμα που δεν ανακυκλώνεται, που ίσως να μην έπρεπε να βρίσκεται εκεί, πλησιάζει το 45%. Η ανακύκλωση μας είναι στα επίπεδα του μέσου όρου της χώρας, σε χαμηλά επίπεδα κοντά στο 20%. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες ευαισθητοποίησης, έχουμε μιλήσει με τον ΕΟΑΝ και το αρμόδιο υπουργείο, ζητάμε μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης. Ο δήμος Ηρακλείου μετά και τη μεγάλη περιπέτεια με την πανδημία, ξεκινάει τέτοιου είδους δράσεις σε σχολεία και ημερίδες, ώστε να ενημερώνει τους πολίτες για θέματα που αφορούν την κυκλική οικονομία».
«Η ανακύκλωση είναι κάτι βασικό»
Ο κ. Βαρδαβάς εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανακύκλωση είναι κάτι βασικό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ταχύτατο τρόπο στη μετάβαση μας στην κυκλική οικονομία. «Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Να οδηγηθούμε προς αυτή, με όσο το δυνατόν λιγότερο υπόλειμμα και να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Να βάλουμε ένα στοπ σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, άρα ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Πώς το κάνουμε αυτό; Με διαλογή στην πηγή, διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας, τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι να επαναχρησιμοποιηθεί. Ο δήμος και η πολιτεία είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν τις βασικές υποδομές επεξεργασίας, να αναπτύσσει τα συστήματα τους, να έχουμε τον μπλε κάδο, τον κίτρινο για το χαρτί, τον καφέ για τα οργανικά και να οδηγούνται το κάθε ένα από αυτά στην επεξεργασία ούτως ώστε να ανακυκλώνεται ή να επαναχρησιμοποιείται. Είναι μια συνολική προσπάθεια, ο δήμος Ηρακλείου έχει ένα στρατηγικό σχεδιασμό σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, παράλληλα δεν σταματάμε. Συμμετέχουμε σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και με άλλους εταίρους δήμους και πανεπιστήμια ώστε να υλοποιούμε καινοτόμες πιλοτικές δράσεις διαχείρισης. Μια από αυτές, είναι η μονάδα βιοπλαστικού που έχουμε κάνει σε ακίνητο του δήμου στη ΔΕΥΑΗ που παράγουμε μέσα από αυτά τα απόβλητα, τα αποφάγια, βιοπλαστικό και φτιάχνουμε τσάντα βιοδιασπώμενη».
Κλείνοντας, ο κ. Βαρδαβάς σημείωσε πως είναι από τη μία υποχρέωση της πολιτείας και των δήμων ωστόσο χωρίς την ευαισθητοποίηση των πολιτών δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά. «Στο πλαίσιο αυτό, είναι οι δράσεις που κάνουμε για την ανακύκλωση, όλα είναι θέματα παιδείας και τα μικρά παιδιά είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να οδηγηθούμε στους γονείς και το μήνυμα να είναι ισχυρό. Γι’ αυτό κάνουμε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, μέσα από παιχνίδια για την ανακύκλωση και χθες στη Λότζια ξεκινήσαμε με το 1ο σχολείο, μέχρι νωρίς το απόγευμα υποδεχόμασταν σχολεία και περαστικούς. Θα δοθεί η ευκαιρία να καταλάβουν την αξία της ανακύκλωσης και μέσα από το παιχνίδι να διασκεδάσουν και να μιμηθούν τον τρόπο που ανακυκλώνουμε».