Σε απόγνωση βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Κρήτης, καθώς τόνοι περσινής σταφίδας παραμένουν αδιάθετοι, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τη φετινή χρονιά αφού οι εισαγωγές από Τουρκία και Ιράκ βάζουν σοβαρά εμπόδια στο κρητικό προϊόν.
Μάλιστα όπως καταγγέλλει η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης δεν είναι λίγες οι φορές που οι εισαγόμενες και αμφιβόλου ποιότητας σταφίδες βαφτίζονται ελληνικές.
«Με τη σταφίδα υπάρχει πρόβλημα γιατί ενώ καταναλώνει η χώρα μας πάνω από 6.000 τόνους ετησίως, εμείς, ενώ δεν παράγουμε τόσους -την καλύτερη χρονιά παράγουμε 2.000 τόνους, όπως πέρυσι και κατά μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια παράγουμε περίπου 1.000 τόνους- αυτοί δεν καταναλώνονται» δήλωσε στο Creta24 o πρόεδρος Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει γιατί «κάποιοι θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Κάποιες εταιρείες εισαγωγών που δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες είναι, φέρνουν χύμα σταφίδα από Τουρκία και Ιράκ η οποία στη συνέχεια διατίθεται στην αγορά».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Γιώργος Γαβαλάς, δήλωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς της Κρήτης, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί.
«Η σταφίδα δεν φεύγει, χρειάζεται να κάνουμε κάποια βήματα για να δούμε πως θα αποσυμφορήσουμε και τους εμπόρους και κάποιες οργανώσεις. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα βρει το πλαίσιο να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Η οργάνωσή μας ψάχνει τρόπους να δει πως θα το διαχειριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε πως σε συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό κ. Λιβανό αλλά και τον ευρωβουλευτή κ. Κεφαλογιάννη, με τον οποίο συναντηθήκαν , οι παραγωγοί ζήτησαν να διερευνήσουν το κομμάτι αυτό, να γίνει αυστηρός έλεγχος τόσοι στις εισαγωγές όσο και στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «οι χώρες αυτές δεν τηρούν τις προδιαγραφές των φυτοφαρμάκων όπως τις τηρούμε οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης».
Τέλος ο κ. Ιερωνυμάκης δήλωσε πως οι παραγωγοί της Κρήτης ζήτησαν η σταφίδα να διατεθεί δωρεάν στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τον στρατό και σε δομές προσφύγων. «Η σταφίδα είναι ένα υπερπροϊόν είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας και μπορεί άφοβα να πάει στα σχολεία, να μάθουμε και την επόμενη γενιά καταναλωτών ότι αντί να πέφτουν σε προϊόντα τα οποία είναι βιομηχανικά και κάνουν και κακό στον οργανισμό τους να προτιμούν τη σταφίδα», ανέφερε.