Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
33.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σε απόγνωση οι κάτοικοι οικισμού στο Ηράκλειο: Καταγγέλλουν νερό με το σταγονόμετρο και αδιαφορία από τη ΔΕΥΑΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στον Κάμπο Συλλάμου, που για ένα ακόμη καλοκαίρι έχουν μείνει χωρίς νερό, ενώ παρά τις συνεχείς προσπάθειες για επικοινωνία με την ΔΕΥΑΗ για την οριστική λύση του προβλήματος, πέφτουν σε… τοίχο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του οικισμού, το πρόβλημα στην περιοχή είναι διαχρονικό τους καλοκαιρινούς μήνες, για την αντιμετώπιση του οποίου η ΔΕΥΑΗ προχώρησε σε έργα, δίχως όμως αποτέλεσμα…

Και αυτό γιατί μετά από παρατεταμένες διακοπές υδροδότησης, αφού κάλεσαν την ΔΕΥΑΗ, αφού εντοπίστηκε το «πρόβλημα» και αφού λύθηκε για ένα μικρό διάστημα, οι βρύσες στέγνωσαν και πάλι.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ένα επαναλαμβανόμενο και προβληματικό μοτίβο στην αντιμετώπισή τους από την δημοτική επιχείρηση, υπάλληλοι της οποίας αν και όταν εμφανιστούν τους στέλνουν… από τον Άννα στον Καϊάφα.

Και τελικά, πάντα βρίσκονται να περιμένουν τους υδρονομείς, οι οποίοι κάθε φορά αναζητούν το ίδιο πρόβλημα.

«Και όλα αυτά λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου, σε μια πόλη που ήδη βαδίζει, όπως ακούμε, με στόχο και όραμα στον 21ο αιώνα. Σε μια πόλη που διοικείται από μια παράταξη που έχει όνομα «Δικαίωμα στην πόλη». Αυτό το δικαίωμα διεκδικούμε και εμείς…», αναφέρουν οι κάτοικοι του Κάμπου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς Δήμο Ηρακλείου, ΔΕΥΑΗ, τοπικά ΜΜΕ και κάθε ενδιαφερόμενο…

Στην περιοχή Κάμπος στη Σύλλαμο υπάρχει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Στο παρελθόν έχουμε κινηθεί νομικά μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη για την αντιμετώπιση χρόνιας διακοπής νερού τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες. Για λίγες χρονιές η υδροδότηση είχε κάπως ισορροπήσει με μικρότερες σε χρόνους διακοπές.

Όλα αυτά τα χρόνια σε κατοίκους και προέδρους της κοινότητας, η ΔΕΥΑΗ ανακοινώνει ότι θα κάνει έργα και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τον χειμώνα στην περιοχή όντως έγιναν διάφορα έργα, όχι όμως στην συνοικία τη δική μας και δεν ξέρουμε πού εξυπηρέτησαν αυτά, πάντως εμείς μείναμε 35 μέρες χωρίς νερό (από τέλη Απρίλη μέχρι αρχές Ιουνίου), με λίγα διαστήματα στο ενδιάμεσο όπου ερχόταν νερό και νομίζαμε ότι ήμασταν σε ρακοκάζανο – τόση ήταν η ροή του. Οι κάτοικοι του Κάμπου Συλλάμου καλούσαμε καθημερινά την υπηρεσία, αντιμετωπίζοντας διαφόρων ειδών αντιδράσεις. Κάποιες φορές μας άκουγαν με ενδιαφέρον ενώ κάποιες άλλες μας έβαλαν και τις φωνές για την υπερκατανάλωση που δήθεν κάνουμε.

Με τα πολλά, κι αφού απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, έστειλαν τεχνικό και υδρονομέα στα σπίτια μας, αυτό δηλαδή που ζητούσαμε από την αρχή, αλλά από την πλευρά τους υπήρχε πλήρης άρνηση με διάφορες εξοργιστικές δικαιολογίες. Εντόπισαν το πρόβλημα, μας είπαν πως δεν γνώριζαν την ύπαρξη των σπιτιών και έστειλαν συνεργείο. Με τα πολλά οι υδρονομείς κατάλαβαν, όπως μας είπαν, ποιες βάνες έπρεπε να κλείσουν για να έρθει νερό σε εμάς και για τον μήνα Ιούνιο το πρόβλημα λύθηκε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε 2 με 3 μέρες ερχότανε νερό για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο και μπορούσαμε όλοι και γεμίζαμε ντεπόζιτα και δεξαμενές. Επειδή καταλαβαίνουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα του νερού στο Ηράκλειο, πραγματικά ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι με αυτό. Έχουμε μάθει άλλωστε να καταναλώνουμε πραγματικά λίγο νερό…

Τον μήνα Ιούλιο όμως θέλησαν μάλλον να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητά μας και ξεκίνησαν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Πάλι τηλέφωνα στην υπηρεσία, πάλι οι υδρονομείς να μην απαντάνε, πάλι να μην μας δίνουν σημασία και κάθε φορά στο τηλέφωνο να λένε «έδωσα το πρόβλημα, δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Ένα πρωί , πήγαμε στη ΔΕΥΑΗ και μιλήσαμε με υπάλληλο στο γραφείο υδροδότησης, στο γραφείο του προϊσταμένου της υπηρεσίας και με στην γραμματεία του προέδρου ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαμε σταματήσει υδρονομέα στην Σύλλαμο και του είχαμε θέσει το πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα; Κανείς δεν ήξερε τι μπορεί να συμβαίνει, ενώ πριν ένα μήνα αντιμετωπίζαμε ακριβώς τα ίδια.

Από το γραφείο υδροδότησης μπορούσαν μόνο να δηλώσουν το πρόβλημα, το γραφείο προϊστάμενου θα δήλωνε το πρόβλημα να έρθει τεχνικός, από το  γραφείο του προέδρου θα έδιναν εντολή στους προηγούμενους να στείλουν κλιμάκιο να εντοπίσει το πρόβλημα γιατί δεν ήταν δική τους ευθύνη και φυσικά οι υδρονομείς δεν γνώριζαν τίποτα γιατί αυτοί εκτελούσαν εντολές. Έπειτα από εκείνη την επίσκεψη (και πριν από αυτή) πολλοί από τους κατοίκους συνεχίσαμε να καλούμε καθημερινά τη ΔΕΥΑΗ γιατί κανένας τεχνικός και υδρονομέας δεν ερχόταν στα σπίτια μας ενώ από την υπηρεσία δίνονταν καθημερινά η εντολή για έλεγχο. Ό,τι είχε συμβεί και τον Μάιο δηλαδή το ζούσαμε ένα μήνα μετά, τα ίδια προβλήματα με την ίδια αντιμετώπιση.

Ύστερα από μια εβδομάδα τα καταφέραμε. Ο έλεγχος έγινε. Μας είπαν πάλι ότι κατάλαβαν ποιες βάνες πρέπει να κλείνουν για να έρθει σε εμάς νερό και για περίπου 10 ώρες με διακοπές είχαμε νερό. Μετά ξανακόπηκε. Την συνέχεια δεν την γνωρίζουμε. Είμαστε ξανά δύο μέρες χωρίς νερό. Μπορεί και να έρθει, μπορεί και όχι.

Με όλα αυτά μια μεγάλη απορία έχει δημιουργηθεί: Ποιος είναι υπεύθυνος για την υδροδότηση; Υπάρχει η αίσθηση πως οι υδρονομείς γράφουν την Υπηρεσία στα παλιά τους τα παπούτσια και για κάποιον άγνωστο λόγο στέλνουν νερό όπου θέλουν και όταν θέλουν. Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά παράπονα για πάρα πολλές μέρες για να γίνει κάποιος έλεγχος εν τέλει.

Έχει συμβεί να μας στήσει υδρονομέας σε ραντεβού που εκείνος μας έδωσε σε σημείο της περιοχής και δεν ήρθε ποτέ ενώ δεν απαντούσε και στο τηλέφωνο.

Από την υπηρεσία δείχνουν ενδιαφέρον στα λόγια αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Μόνο οι υδρονομείς φταίνε; Αυτοί είναι οι «κακοί» της υπόθεσης;

Είμαστε λίγα σπίτια και κάθε φορά εάν δεν ασχοληθούμε με το θέμα για πολλές μέρες και με πολλή επιμονή, δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην συμπεριφορά της υπηρεσίας και σίγουρα μια τεράστια άγνοια των υπαλλήλων. Πώς θα μπορούσε τελικά να βρεθεί λύση;

Είμαστε σε απόγνωση. Άλλοτε αγοράζουμε και άλλοτε κουβαλάμε μόνοι μας νερό με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Υπάρχει κάποιος που να μας πει τι θα γίνει;

Στην περίπτωσή μας το πρόβλημα δεν είναι το νερό , αλλά το ότι μηχανικοί, τεχνικοί, υδρονομείς, διοίκηση ΔΕΥΑΗ δεν γνωρίζουν πως υδροδοτείται η περιοχή. Έτσι τουλάχιστον μας λένε.

Και όλα αυτά λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου, σε μια πόλη που ήδη βαδίζει, όπως ακούμε, με στόχο και όραμα στον 21ο αιώνα. Σε μια πόλη που διοικείται από μια παράταξη που έχει όνομα «Δικαίωμα στην πόλη».

Αυτό το δικαίωμα διεκδικούμε και εμείς…

Κάτοικοι της περιοχής Κάμπος Συλλάμου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα