Ένα θρίλερ σε εξέλιξη για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς μέχρι και την ύστατη ώρα υπήρχαν συζητήσεις και ενστάσεις. Σχεδόν, δύο ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τα μέτρα περιορισμού και την άρση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει.
Μάλιστα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες που όλα δείχνουν ότι έχει καταλήξει το επιτελείο του πρωθυπουργού και μένει και να ανακοινωθούν επίσημα, είναι οι εξής:
- 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου
- 18 Μαΐου γυρίζουν στις τάξεις οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων
- Η επιστροφή για τους μαθητές του Δημοτικού στα θρανία πιθανόν να γίνει την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό παραμένει ακόμη ανοιχτό
- Στις 18 Μαΐου ανοίγουν και οι εκκλησίες αλλά με αυστηρούς κανόνες
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επίσημες ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ακόμη, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού
Η Ελλάδα έχει περάσει σχεδόν με «άριστα» την πανδημία του κορωνοϊού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας σήμερα (28/4) στις 18:00 ανακοινώνοντας την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Ελληνες να μην… χύσουν την καρδάρα με το γάλα, γκρεμίζοντας ό,τι χτίσαμε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αναμένοντας από τον καθένα μας ξεχωριστά να επιδείξει υπευθυνότητα κι ωριμότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τους κυριότερους σταθμούς εξόδου από κρίση. Θα αναφέρει τις ημερομηνίες-κλειδιά που θα επαναρχίσουν τα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με γνώμονα την δημόσια υγεία, ωστόσο, παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επιστρέψουν μαθητές και φοιτητές σε αίθουσες κι αμφιθέατρα.
Ακόμη, θα αναφερθεί στην σταδιακή άρση των περιορισμών στις εκκλησίες, ενώ θα κάνει εκτενή αναφορά στην Οικονομία στο «αύριο» επιχειρήσεων, εργαζόμενων, αλλά και στην αναμενόμενη κι αναπόφευκτη ύφεση που επίκειται. Θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα θέσει στέρεες βάσεις για την άμεση επανεκίννηση της Οικονομίας.
Μετά τον πρωθυπουργό, το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού Εργου Ακη Σκέρτσο. Ο κ. Σκέρτσος θα αναλύσει το χρονοδιάγραμμα με τι και πότε σηκώνει ρολά, ενώ εν συνεχεία, το πλάνο της κυβέρνησης θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
Πηγή: ethnos.gr