Σχολεία: Αντιπαράθεση στη Βουλή για την «ανοσία της αγέλης»

Πρέπει να διαβάσετε

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ανοίγουν ξανά τα σχολεία και χθες, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προχώρησε στις επί μέρους λεπτομέρειες, που αφορούν στο σύνολο των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός. Πρώτα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ακολούθως, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου. Επίσης, το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Οσο για τη νέα σχολική χρονιά, 2020-21, θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγείαη αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά». Πάντως, τόνισε ότι εάν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Η κριτική Τσίπρα για το άνοιγμα των σχολείων

Την Πέμπτη, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για τις επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική για αυτή την απόφαση: «Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;  Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία».

Αναφέρθηκε, μάλιστα σε παραδείγματα άλλων χωρών σύμφωνα με τα οποία η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι λάθος και έκανε λόγο για αχρείαστο ρίσκο. «Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ! Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές; Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός; Δεν τολμώ να το πιστέψω. Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η θέση της Φώφης Γεννηματά για την ανοσία της αγέλης

Τη «μεγάλη ευθύνη» της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις «που θα μας κρατήσουν ασφαλείς» στη φάση της άρσης των μέτρων επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή.

«Έρχεται η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης. Πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς» συνέχισε για να προσθέσει πως η ατομική ευθύνη είναι αναγκαία, αλλά πρωτίστως χρειάζεται αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση «να μην καταργήσει στην πράξη με τη γραφειοκρατία της τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή» και επισήμανε πως δεν πρέπει να υιοθετηθούν «λογικές τύπου Τζόνσον» περί ανοσίας της αγέλης.

Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία των σχολείων είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί ρίσκο το άνοιγμα σχολείων. Φροντίστε τουλάχιστον να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να εξασφαλίσουν τα προστατευτικά μέσα που είναι αναγκαία».

Η θέση του Σωτήρη Τσιόδρα

Στον όρο «ανοσία της αγέλης» έχει ναφερθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, και το πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, σε μια ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, με τα έως τώρα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς αλλά και τον SARS και τον MERS, φαίνεται πως μετά από τη λοίμωξη με τον νέο ιό, οι περισσότεροι που αναρρώνουν θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας – κάποιοι περισσότερο από τους άλλους – και αυτή η ανοσία θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.

«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στην συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», είπε ο κ. Τσιόδρας

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει την λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στην λοίμωξη άτομα και, εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ακόμα και χωρίς άλλα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης».

«Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα