Στη συμφωνία Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για την κατασκευή του νέου αγωγού υδρογόνου που θα μεταφέρει πράσινο αέριο από την Ιβηρική Χερσόνησο στην υπόλοιπη Ευρώπη θα συμμετέχει η Γερμανία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Γαλλίας – Γερμανίας στο πλαίσιο της 60ης επετείου για τη Συνθήκης των Ηλυσίων, όπως γράφει η DW.
Ο αγωγός
Ο αγωγός H2Med, θα συνδέσει την Πορτογαλία και την Ισπανία με τη Γαλλία και τώρα και τη Γερμανία για να καλύψει περίπου το 10% της ζήτησης υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2030.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός που διέρχεται τη Μεσόγειο θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο, το οποίο θα παράγεται από νερό μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η H2Med θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει περίπου δύο εκατομμύρια μετρικούς τόνους υδρογόνου ετησίως.
Η ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου προκύπτει σαφώς από τη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερη ενέργεια.
Γαλλο-γερμανική συμφωνία
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι «ενισχύουμε τις επενδύσεις μας στις τεχνολογίες του αύριο, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ενέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Μια κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα κάνει «συστάσεις για τις στρατηγικές μας επιλογές όσον αφορά την ανάπτυξη υδρογόνου», στα τέλη Απριλίου 2023.
Ο Μακρόν είπε μετά τη φιλοξενία του Σολτς στο Παρίσι: «Αρχίσαμε να μιλάμε για μια στρατηγική για το τι θέλουμε να κάνουμε στο ενεργειακό πεδίο».
Ο Σολτς από την πλευρά του σημείωσε: «Θέλουμε το υδρογόνο να είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες και σε προσιτές τιμές ως το αέριο του μέλλοντος». Πρόσθεσε ακόμη πως «πρόκειται για μια τεχνολογική πρόοδο που μόνο από κοινού μπορούμε να πετύχουμε. Και έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μαζί».
Χαιρετίζει η Ισπανία
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες υποδέχθηκε με ικανοποίηση τα νέα, δημοσιεύοντας ένα μήνυμα στο Twitter στο οποίο γράφει:
Η Γερμανία προσχωρεί στο H2Med μαζί με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Μετά τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, ο πράσινος διάδρομος ενισχύει σίγουρα την πανευρωπαϊκή του διάσταση.
Μια νέα ιβηρική λύση, και υπάρχουν ήδη δύο, υπέρ της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας.
Όταν η Μαδρίτη, το Παρίσι και η Λισαβόνα συμφώνησαν τον Δεκέμβριο για την κατασκευή του αγωγού, αναμενόταν να κοστίσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο θα πρόσθετε στο κόστος η συμπερίληψη της Γερμανίας.