Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σχέδιο για νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

Πρέπει να διαβάσετε

Εισήγηση για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (και όχι απλά τη διατήρηση των μειωμένων ποσοστών) έχει στα χέρια του ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις καθώς τα περιθώρια του προϋπολογισμού εξαντλούνται στην χρονική επέκταση των μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Όμως η επίτευξη των στόχων στη δημοσιονομική προσαρμογή, η διατήρηση της ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα και η συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2% δημιουργούν προσδοκίες για νέες μεταρρυθμίσεις από το 2023.

Ανάμεσα στα σχέδια που εξετάζονται, λοιπόν, είναι και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το βασικό σενάριο προβλέπει, άπλα, να διατηρηθεί και το 2023 η μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μαζί με την μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης. Το μέτρο αυτό, αυξάνει μεν τον “καθαρό” μισθό των εργαζόμενων, μειώνει όμως τον “κουμπάρα” της μελλοντικής σύνταξης τους.

To κόστος για τον προϋπολογισμό, στην περαιτέρω μείωση των εισφορών, θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ. Όμως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, με επιπλέον κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το… “πρόβλημα” όμως είναι πως η κυβέρνηση θέλει το 2023 να καταργήσει πλήρως την εισφορά αλληλεγγύης πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια χρηματοδότησης. Αυτό που εξετάζεται είναι η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους. Το κόστος, σε αυτήν την περίπτωση, θα ανεβεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ (από τα 800 εκατ. ευρώ που στοιχίζει σήμερα η κατάργηση της μόνο στον ιδιωτικό τομέα). Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μόνη φοροελάφρυνση που έχει κλειδώσει για εφέτος είναι η επέκταση έως το τέλος τους έτους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει, αρχικά, την παράταση ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που ισχύει σήμερα σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στους συγκεκριμένους κλάδους και σε δεύτερο χρόνο, από το 2023, τη μονιμοποίηση του μέτρου αυτού.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους:

1.Μεταφορές: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, εισιτήρια αεροπορικά και επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% καιν το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα