Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για την αναχαίτιση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και την οικονομία υπό τον φόβο μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Και ήδη σχεδιάζει να διευρύνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, εντάσσοντας και υψηλότερα εισοδήματα στους δικαιούχους.
Όπως και στην πανδημία του κορωνοϊού, με τα προληπτικά lockdown και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δράσει έγκαιρα, για να αποτρέψει κοινωνικά προβλήματα αλλά και νέο κύκλο ύφεσης. Κινείται σε δύο επίπεδα:
· πανευρωπαϊκά –καθώς πρόκειται για διεθνές πρόβλημα και όχι ελληνικό- με την επιστολή Σταϊκούρα-Σκρέκα προς το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά όργανα, προειδοποιεί για κίνδυνο αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 100 δισ. ευρώ στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ. Και εκτός από την πρόταση για άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των Eυρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος (με έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής CO2) η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα προφυλάσσει τους καταναλωτές από ενδεχόμενο εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, αποτρέποντας και την επιστροφή σε ρυπογόνες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
· σε εθνικό επίπεδο, ανοίγει διαρκώς ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Πριν καν ξεκινήσουν (στις 15 Οκτωβρίου) οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζουν πολλαπλές «ζώνες άμυνας» των νοικοκυριών.
Και συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος εφέτος:
– θα πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος 4μήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, όλων των νοικοκυριών και χιλιάδων επαγγελματιών (ενώ προ μηνός είχαν εξαγελθεί 150 εκατ. για το 3μηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου)
– θα πληρώσει και λογαριασμούς φυσικού αερίου ευάλωτων νοικοκυριών, με κριτήρια που θα καθοριστούν τις ερχόμενες μέρες
– θα καταβάλει επιπλέον και το γνωστό επίδομα θέρμανσης, υπερδπλάσιο εν συγκρίσει με πρόπερσι (και +20% υψηλότερο από πέρυσι) και για όλα τα καύσιμα θέρμανσης -όχι μόνο για πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο ή καυσόξυλα κλπ
Κρατική επιδότηση και …πάνω από τα 30.000 ευρώ
Και παρότι τα «κορωνοεισοδήματα] του 2020 εκατομμυρίων νοικοκυριών ήταν 20%-30% μειωμένα (λόγω αναστολών και αφορολόγητων αποζημιώσεων Covid) επιτρέποντας εφέτος σε περισσότερους να υπαχθούν στα επιδόματα θέρμανσης, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν όχι μόνον να μη μειώσουν τα εισοδηματικά όρια χορήγησης που ίσχυαν, αλλά αντιθέτως και να τα αυξήσουν ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι δικαιούχοι, ακόμα και από τη μεσαία ή ανώτερη εισοδηματικά τάξη.
Κριτήριο θα αποτελεί και ο αριθμός των μελών της οικογενείας, καθώς, όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση του νοικοκυριού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθούν τουλάχιστον 20% και έως 30%, ενώ αυξάνεται 50%-100% και η επιδότηση για προστατευόμενα τέκνα, έως τις 3.000 ή και 4.000 ευρώ αντί 2000 πο ισχύει, ώστε να υπερκαλύπτει σχεδόν το 80% των νοικοκυριών της χώρας!
Οι ανακοινώσεις, όπως και για το νέο επίδομα φυσικού αερίου, αναμένονται εντός των ημερών. Ωστόσο τα νέα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να διαμορφωθούν:
– μεταξύ 15.000 – 16.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά (άγαμοι, χήροι), από 12.000 ευρώ την περυσινή περίοδο
– μεταξύ 24.000 – 26.000 ευρώ για ζευγάρια, έναντι 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι
– μεταξύ 26.000-28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί.
Και στα ποσά αυτά σχεδιάζεται να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσαύξηση για κάθε επιπλέον παιδί, και όχι μόνον 2.000 ευρώ αλλά 3.000 ή και 4.000 ευρώ, για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο. Έτσι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το αυξημένο επίδομα θα λάθουν για πρώτη φορά και οικογένειες με εισόδημα πάνω από 30.000 ή και 35.000 ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι το αρχικό κονδύλι των 80 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται και να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ.
Το βασικό ποσό επιδότησης θα είναι 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι) και το ελάχιστο 96 ευρώ (από 80 ευρώ πέρσι). Το μέγιστο ποσό επιδότησης θα φθάνει τα 780 ευρώ (έναντι 650 ευρώ πέρσι και 350 ευρώ το 2019).Οι αιτήσεις θα γίνονται στο site myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.
Πηγή: newmoney.gr