Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σχέδιο δράσης από το ΥΠΟΙΚ για την Οικονομία – Ορόσημο το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις 4 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου.

Οι τελευταίες ενδείξεις δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και στο οικονομικό επιτελείο ήδη έχουν έτοιμο ένα νέο σχέδιο δράσης ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία από την πανδημία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις «βλέπουν» την ύφεση σε διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 12% με 15%. Η καταβαράθρωση των εσόδων σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγεί ολόκληρους κλάδους στο να έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό και με τα μηδενικά έσοδα από τον τουρισμό για ολόκληρο το β’ τρίμηνο, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές το συγκεκριμένο διάστημα, κάτι που θα στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στο ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα και επικρατεί η άποψη πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην οικονομία, αφού η πτώση του τζίρου σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο και οι μεταφορές. Ετσι η ύφεση υπολογίζεται στο 10%, από το 9% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης, η οποία είχε αποτυπωθεί στην τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το Σεπτέμβριο θα μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Το βασικό στοιχείο προβληματισμού είναι η αρνητική εικόνα στον τουρισμό. Ενώ υπήρχε η εκτίμηση πως η απώλεια στα τουριστικά έσοδα θα είναι της τάξης του 60%, ποσοστό που θα οδηγούσε το ΑΕΠ σε μείωση κατά 5%, οι κρατήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν πως η «βουτιά» στις εισπράξεις θα φτάσει το 80%.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική ανέφερε ότι μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος πρόσφατα εκτίμησε πως ο Ιούλιος και η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς, κάνουν πλέον ρεαλιστικό το σενάριο για τουριστικά έσοδα μεταξύ 3-3,5 δισ., δηλαδή κάτω του 20%.
Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος προέβλεψε ότι οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν πάνω από 18 δισ. ευρώ.

Το ΚΕΠΕ και ο επικεφαλής του, Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία είχε εκτιμήσει πως για κάθε ένα δισ. ευρώ που θα χάνεται από τον τουρισμό το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνώνεται κατά μισή μονάδα και η ανεργία θα αυξάνεται κατά 26.000 άτομα ή και ακόμη περισσότερο.

Σε κινούμενη άμμο και ο κλάδος της εστίασης, με τον κύκλο εργασιών του σύνολο των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 να διαμορφώνεται σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ.

Η περαιτέρω στην οικονομία καθιστά αναγκαία νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και γι’ αυτό το λόγο στο υπουργείο Οικονομία μεταξύ άλλων εξετάζουν την διεύρυνση και επιμήκυνση της διάρκειας στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Για την εκ περιτροπής εργασία μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», μελετάται η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών.

Επίσης για συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί, όπως μειώσεις φόρων και αναστολές υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία και να γίνει μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που ισχύει έως τον Οκτώβριο.

Πηγή: cnn.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα