Αναμονή έως και τις αρχές Απριλίου, οπότε και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένεται να πέσει κοντά στα 2.000, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να υποδείξουν οι πολίτες.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια φάση που ναι μεν χαρακτηρίζεται από μια πτώση και στη διασπορά και στους σκληρούς δείκτες που είναι φυσιολογικό, ωστόσο αναμένουμε να συνεχιστεί. «Εφόσον και η διασπορά έχει αρχίσει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, έχουμε κατέβει από τα 20 χιλ. όμως δεν είμαστε και στα 10. Τέλος Φεβρουαρίου, θα μπορούσαμε να βλέπαμε χαμηλότερα νούμερα διασποράς, με βάση τον υψηλό αριθμό εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή όμως έχει πέσει σημαντικά, γύρω στο 15%, αυξήθηκε η διασπορά με αποτέλεσμα να παραμένουμε σταθερά στα 17.000 – 18.000 κρούσματα την ημέρα. Ο αριθμός είναι μεγάλος, δείχνει μικρός, που σημαίνει ότι από τη μία δεν έχουμε αύξηση παρότι παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να μην έχει κάνει την γ’ δόση αλλά από την άλλη δεν έχουμε την πτώση που θα περιμέναμε. Το θέμα της χαλάρωσης έρχεται να προστεθεί στην παρούσα κατάσταση και θεωρώ ότι πρέπει να το διαχειριστούμε με μεγαλύτερη σύνεση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, με δεδομένο τον συγκεκριμένο αριθμό εμβολιασμού, το Πάσχα θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση με 2 – 2,5 χιλ. κρούσματα την ημέρα. «Είναι πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με αυτά που μετρούμε τώρα, από την άλλη θα είναι αργή η πορεία και δυστυχώς ενδιάμεσα θα έχουμε θανάτους και ανθρώπους που θα περνούν άσχημα κλπ. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί, δεύτερον δεν έχουμε πάρει άλλα μέτρα προστασίας όπως η απολύμανση εσωτερικών χώρων, έχουμε πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Η αερογενής μετάδοση είναι η δεύτερη πιο σημαντική μετάδοση του κορωνοϊού, κακώς μιλάμε μόνο για μάσκες, αποστάσεις και εμβολιασμό. Θα έπρεπε να μιλάμε αμέσως μετά από αυτά, για απολύμανση του αέρα».
Πρόσθεσε δε, πως με δεδομένο ότι μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, όσο είμαστε σε μια καλύτερη περίοδο κλιματικά, δηλαδή στην άνοιξη, θα εντείνουμε το χρόνο που θα περνάμε έξω. «Επηρεάζει πολύ λιγότερο εκεί, το σημαντικό είναι να κρατήσουμε αποστάσεις ώστε να μην υπάρξει απευθείας μετάδοση με σταγονίδια. Η αερογενής μετάδοση σε φυσιολογικές συνθήκες έχει λιγότερη σημασία σε εξωτερικούς χώρους. Από την άλλη προβληματίζομαι στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου, γιατί δυστυχώς εκεί πια το να παίρνουμε μέτρα, με την έννοια ότι πατάω το κουμπί και ενεργοποιώ ένα μηχανισμό, είναι μια λανθασμένη εκτίμηση. Θα πρέπει να καταλάβουμε όμως τι εννοούν οι γιατροί, όταν λέμε βγάλε τη μάσκα και βάλτη εκεί».
Ο κ. Σαρηγιάννης συνέστησε να μείνει η μάσκα και έξω γιατί διαφορετικά «θα μπερδευόμαστε και δεν μπερδευόμαστε στο χειρότερο, να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιμόλυνσης. Αν με ρωτάτε επιστημονικά ισορροποιημένη τάση είναι να βγουν οι μάσκες άλλα με καλή ερμηνεία, τι εννοούμε και πως πρέπει να φερθεί ο κόσμος. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας μη βγουν οι μάσκες».
Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην επιδημιολογική πορεία της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, λέγοντας πως υπάρχει ένας συνδυασμός από δύο αντίρροπες δυνάμεις. Το ένα είναι το ποσοστό εμβολιασμού, που το Ηράκλειο έχει πάει πολύ καλά και το δεύτερο είναι ο ρυθμός με τον οποίο χάνεται η ανοσία από τους ανθρώπους που έκαναν τα εμβόλια νωρίτερα. «Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι να συνεχιστεί η αυξητική πορεία για ένα διάστημα και μετά να πάμε σε αποκλιμάκωση στο Ηράκλειο. Πρέπει να το προσέξουμε ακριβώς, ενόψει των καρναβαλικών ημερών, με την έννοια ότι είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει αυτό».