“Καμπανάκι” για συγκεκριμένες περιοχές χτυπά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσα από την ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας που δημοσιεύει το enikos.gr.
Συγκεκριμένα, με βάση την αύξηση της κινητικότητας που καταγράφηκε μέσα στις γιορτές, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μετά τις 20 Ιανουαρίου, εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.
Θεσσαλονίκη
Για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι “παρατηρήθηκαν φαινόμενα χαλάρωσης των μέτρων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (~20%), και διπλασιασμός των ενεργών επαφών του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν τις 20 Δεκεμβρίου, τότε η πορεία θα γίνει ξανά ανοδική μετά τις 20 Ιανουαρίου”.
Αττική
Για την Αττική τονίζουν: “Η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά εδώ και μέρες. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και το κέντρο και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, με βάση την πορεία του μοντέλου, παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (όπως υπαγορεύεται από το lockdown) από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτές οι παρατηρήσεις εφιστούν επιπλέον την προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων τις ημέρες των εορτών, αλλά και τη μετέπειτα πορεία συνολικά από τις αρχές του νέου έτους. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά, πάντα με επιφύλαξη για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ως συνέπεια του εορταστικού κλίματος και της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας”.
Κοζάνη-Φλώρινα
Για την Κοζάνη, η ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη αναφέρει ότι το Σάββατο ήταν καθοδική η πορεία της διασποράς (2 κρούσματα) σε σχέση με την Παρασκευή οπότε και ανακοινώθηκαν 31 κρούσματα. Όπως σημειώνουν, η Κοζάνη ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν να έχει μπει σε φάση ισχυρής αποκλιμάκωσης, ως αποτέλεσμα του σκληρού lockdown από το Σάββατο 19/12 που οδήγησε σε μείωση των επαφών από την ημέρα εφαρμογής του σε επίπεδο άνω του 90%, προκαλεί ανησυχία η τάση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία, φαίνεται ότι υπήρξε έντονη χαλάρωση των μέτρων (κατά 50%) μετά τις 23 Δεκεμβρίου, η οποία έχει αναστρέψει την μέχρι πρότινος καλή πορεία. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σαρηγιάννη και του κ. Καρακίτσιου, παρόμοια φαινόμενα υπήρξαν και στη Φλώρινα . Συνεπώς, απαιτείται αυξημένος αριθμός τεστ ελέγχου και εκτεταμένη ιχνηλάτηση για την αναχαίτιση της διαφαινόμενης αυξητικής πορείας της διασποράς, καθώς και έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων.
“Συνολικά στη Μακεδονία, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της Κοζάνης, και σε μικρότερο βαθμό για το Κιλκίς και τις Σέρρες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου” σημειώνουν.