Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και μπει το 2022, νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα με 40.560 μολύνσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, άλλοι 76 συνάνθρωποί μας πέθαναν εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ 627 άτομα δίνουν σκληρή μάχη αφού είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Είναι φανερό ότι, όπως προειδοποιούσαν οι επιστήμονες, η παραλλαγή Όμικρον «σαρώνει» και την Ελλάδα. Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.
Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη
«Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας.
Κανένας εφησυχασμός – Πάμε και για 100.000 μολύνσεις
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς η πορεία της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη ανοδική και θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι τις 20 με 21 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα αγγίξει τις 66.000 κρούσματα.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000, ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα. «Τον Απρίλιο θα έχουμε ξεμπερδέψει με την Όμικρον», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Εξήγησε, όμως, ότι η πανδημία δεν είναι δεδομένο ότι θα τελειώσει, καθώς μπορεί να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του ιού και ο εφιάλτης να παραταθεί ακόμα περισσότερο.
Ποια μέτρα προτείνει
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγάλο ποσοστό», συμπλήρωσε. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αυξηθούν τα self test σε τρία την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.