Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαρηγιάννης: Κορύφωση της πανδημίας το Νοέμβριο με 20.000 κρούσματα την ημέρα

Πρέπει να διαβάσετε

Κορύφωση της πανδημίας και έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένει από το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Νοεμβρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι τον Νοέμβριο τα κρούσματα αναμένεται να εκτοξευθούν στα περίπου 20.000 από 5.000 που βρίσκονται σήμερα, ως αποτέλεσμα της επιστροφής στις πόλεις από τις καλοκαιρινές διακοπές και της μετάλλαξης «Κένταυρος». Ο ίδιος εκτιμά επίσης πως δεν αναμένεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ωστόσο είναι δεν είναι απίθανη εάν – όπως τονίζει – δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, που κατά την απόψή του είναι αποστάσειςμάσκες, και απολύμανση αέρα.

«Με δεδομένη και την ύπαρξη της μετάλλαξης Κένταυρος σε συνδυασμό με την Ο5, την επιστροφή στις πόλεις και το άνοιγμα σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, από το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένουμε μια συστηματικά αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι πιθανό δηλαδή τα κρούσματα μέσα στο Νοέμβριο να φθάσουν τα 20.000 την ημέρα από 5.000 που είναι σήμερα», υπογραμμίζει σχετικά.

«Το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος ερμηνεύει την έλλειψη μέτρων ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, πράγμα που δεν αληθεύει γιατί η Εθνική Επιτροπή επιμένει στην ισχυρή σύσταση για μάσκα και αποστάσεις», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Μάσκα, αποστάσεις και απολύμανση αέρα το τρίπτυχο της προστασίας από τη νόσηση

«Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούν να ληφθούν όπως ο εξαερισμός και η απολύμανση αέρα (υπάρχουν συσκευές με φίλτρα και υπεριώδη ακτινοβολία σε τιμές προσιτές ακόμα και για ιδιώτες), οι αποστάσεις ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε λεωφορεία όπου υπάρχει πρόβλημα συγχρωτισμού, σε σχολικά λεωφορεία και σε τάξεις», αναφέρει ο ίδιος.

Σχετικά με τον αριθμό μαθητών στις σχολικές αίθουσες ο κ. Σαρηγιάννης μας λέει ότι είχε υπολογιστεί ότι μια τάξη με 17 μαθητές, έχει γύρω στα 33% λιγότερες επαφές από ότι μια τάξη με 25 μαθητές. «Κατά τη γνώμη μου στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει συσκευή απολύμανσης αέρα», υπογραμμίζει.

«Λάθος η λογική του βγάζω τη μάσκα»

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η λογική του βγάζω τη μάσκα και τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα είδαμε το καλοκαίρι που είδαμε σημαντική αυξηση των κρουσμάτων και άλλων ιών του ανεπνευστικού. Με δεδομένη την υπερμολυσματικότητα της Κένταυρος, το να φορέσω μάσκα και να κάνω απολύμασνη του αέρα είναι απολύτως απαραίτητα».

«Με δεδομένη επίσης την πτώση της ανοσίας σε σημαντικό ποσοστό, είναι επίσης βασικό είναι να γίνει ο εμβολιασμός με την 4η δόση, είτε με τις προηγούμενες που προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση. Άρα λοιπόν, αν δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας και δεν προχωρήσουμε σε εμβολιασμό, είναι πιθανό να δούμε αύξηση και των σκληρών δεικτών της πανδημίας, διασωληνώσεις και θανάτους στους 25 – 30 καθημερινά στα τέλη Νοεμβρίου», τονίζει.

«Η ενεργειακή κρίση συνδέεται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον κορωνοϊό»

Ένα δεύτερο στοιχείο που υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης είναι ότι η ενεργειακή κρίση συνδέεται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον κορωνοϊό.

«Η κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση, θα οδηγήσει σε αύξηση εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων στις μεγάλες πόλεις. Ενα θέμα είναι είναι η τοξικότητα των σωμιτιδίων που είναι μεγάλη και δεδομένη. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν σοβρότατες επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει ότι η έκθεση ενός ευπαθούς πολίτη σε υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου του, αν νοσήσει σοβαρά από covid», εξηγεί.

Επίσης η τηλεργασία, εκτιμά ότι θα μείωνε σημαντικά στην έκθεση στα σωματίδια, και στις μεταφορές μειώνοντας τη «ρύπανση στην ατμόσφαιρα από τα καύσιμα που θα κάψει ο πολίτης για να μετακινηθεί στον τοπο εργασίας του», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα