Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
6.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαντορίνη: Γιατί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -Τα σενάρια των σεισμολόγων, μπαράζ δονήσεων τη νύχτα

Πρέπει να διαβάσετε

Μια ακόμη νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών των Κυκλάδων, καθώς οι σεισμοί συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε νέο μπαράζ σεισμικών δονήσεων άνω των 3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη δόνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης στις 04:10 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Επίκεντρο ήταν 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 13,2 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου.

Είχε προηγηθεί μπαράζ δονήσεων από τις 00:59 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μεγέθους 3,7R, 3,2R, 3,3R, 3,6R, 3,5R και 3,4R.

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης (6/2)

Το βράδυ της Πέμπτης (6/2) στις 20:16 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ Σαντορίνης και Αμοργού.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις 4,0, 4,1 και 4,6 Ρίχτερ στις 19:50, στις 20:03 και στις 20:16 αντίστοιχα.

Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στις 21:34 την Πέμπτη έγινε σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά – βόρειο ανατολικά της Οίας Σαντορίνης.

Λέκκας: Εξετάζουμε τρία σενάρια για τις σεισμικές δονήσεις -«Τα 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός»

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και εξετάζουν τρία σενάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι σεισμοί με την ίδια ένταση για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Ενδέχεται να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4,8 ή 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (5/2) ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους. Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή, το δεύτερο δηλαδή σενάριο, δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες».

Όπως είπε, σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ζημιές σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι. «Θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα», τόνισε.

Σημείωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί. «Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτιρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτιρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αυτό το σενάριο «ακραίο» και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.
«Αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα»

Πρόσθεσε πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν ακόμα τη γενική εικόνα και γι’ αυτό οι δύο αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν από κοινού.

«Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της νόμους, τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε πλήρως την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε χαρακτηριστικά και όπως υποστήριξε πως αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να «τροφοδοτήσουμε τους υπεύθυνους φορείς με την απαραίτητη πληροφόρηση έτσι ώστε να διαχειριστούμε και το τουριστικό ρεύμα».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως ήδη ετοιμάζονται επιχειρησιακά σχέδια για την σχετική οργάνωση που περιλαμβάνουν και το τουριστικό ρεύμα για επιστροφή στη κανονικότητα.

Τέλος τόνισε πως η εν λόγω σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και δεν υπάρχει θέμα διέγερσης του ηφαιστείου.

«Καμπανάκι» από Συνολάκη για Σαντορίνη: «Ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο θα δούμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου»

Το πρωί θα βρίσκεται στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εντεινόμενη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες.

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων πολύ σημαντικό να δει «πού θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί είναι ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας».

Σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι».

Σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή, ο κ. Συνολάκης πιστεύει ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. «Αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες», τόνισε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμικών δονήσεων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.

Ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε χθες την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου».

Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στα Φηρά και αρκετά κοντά στη θάλασσα, οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης, υπό τον φόβο τσουνάμι, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα με μεγάλα τσουβάλια άμμου, ώστε να κλείσουν την κεντρική σιδερένια πόρτα του συγκροτήματος και να μην επιτρέψουν το παλιρροϊκό κύμα να περάσει στο εσωτερικό του.

Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού, διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα.

Το βράδυ της Παρασκευής, τα κλιμάκια θα αποβιβαστούν στο νησί με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.ά.), και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του ΕΕΣ.

Επίσης, έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του ΕΕΣ θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Στη Σαντορίνη σήμερα Μητσοτάκης και Κικίλιας -Στο νησί οχήματα Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΔΕΔΔΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα μεταβούν σήμερα στη Σαντορίνη.

Στο νησί των Κυκλάδων έφτασαν χθες το απόγευμα οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας ενισχύοντας τις δυνάμεις.

Στη Σαντορίνη βρίσκονται και δύο  φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες αλλά και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα