Σε επιφυλακή βρίσκεται ο τουριστικός και ξενοδοχειακός τομέας στην Σαντορίνη με την ελπίδα ότι σύντομα το γεωλογικό φαινόμενο θα εκτονωθεί και το νησί θα καταγράψει μια ακόμη πολύ καλά τουριστική χρονιά.
Μιλώντας στον OT, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Παγώνης, σημειώνει ότι οι ξενοδόχοι του νησιού δεν καταγράφουν ακυρώσεις ενώ και η ροή των κρατήσεων δεν έχει μεταβληθεί, καθώς το νησί εξακολουθεί να αποτελεί ένας από τους πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς.
Η ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι πάντως σε ετοιμότητα, καθώς η συνέχιση των σεισμικών δονήσεων στην ευρύτερη περιοχή θα επηρεάσει όχι μόνο τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού που προσφέρει σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ, αλλά τις Κυκλάδες στο σύνολο τους και γενικότερα στον ελληνικό τουρισμό.
Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της χώρας «τρέχουμε» με +7% στις κρατήσεις σημειώνει στον OT, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, και εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα επανέλθει η κανονικότητα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εικόνα που «παίρνουν» οι ξενοδόχοι όσον αφορά τις κρατήσεις, έρχεται με μια χρονική υστέρηση και συνεπώς μια πιο ακριβής αποτύπωση των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη θα υπάρχει σε λίγες ημέρες. Επίσης εάν το φαινόμενο συνεχίζει με την ίδια ένταση προφανώς κάπια στιγμή θα ξεκινήσουν και οι αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής η γενική εικόνα είναι ενθαρρυντική.
Η κρουαζιέρα
Την ίδια εικόνα καταγράφει και ο κλάδος της κρουαζιέρας. Μέχρι τώρα εκτός από μεμονωμένα ερωτήματα, δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τις κρατήσεις που συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό. Οσον αφορά τις εταιρείες κρουαζιέρας, οριστικές αποφάσεις για το αν θα διατηρήσουν το νησί στα δρομολογια τους θα ληφθούν αρχές Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο μόνο μία εταιρεία θα πραγματοποιούσε δυο προσεγγίσεις στην Καλντέρα, η Viking Cruise τις οποίες ακύρωσε στέλνοντας το πλοίο στα Χανιά, όπως έγραψε ο ot.gr.
Στα μάχη και το ΙΤΕΠ
Πάντως για την καλύτερη καταγραφή της διεθνούς εικόνας της Σαντορίνης αυτή την περίοδο αλλά και για την ακριβή αποτύπωση σχετικά με την πορεία της ζήτησης επιστρατεύτηκε και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ) προκειμένου να «σαρώνει» τις διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να καταγράψει την πορεία της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο.
Προφανώς και στο βαθμό που το φαινόμενο εκτονωθεί η πολιτεία και οι φορείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να «τρέξουν» μια καμπάνια σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού ώστε να καλυφθεί το όποιο χαμένο έδαφος, ενώ πρέπει να ληφθούν ορισμένα άμεσα μέτρα.
Μέτρα από τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, η Ένωση Ξενοδόχων έθεσε χθες στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στο νησί μία σειρά θεμάτων τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπισθούν.
Ειδικότερα στο πρώτο θέμα που τέθηκε της στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού του τουρισμού ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα φέρει τους ξενοδόχους σε επαφή μέσω του δια μέσου του δημάρχου με το υπουργείο Εργασίας και με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ώστε «να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο να τα συζητήσουμε και να τα έχουμε στην φαρέτρα μας».
Τα άλλα δυο θέματα που τέθηκαν είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανή της καλντέρας και η δημιουργία πυλών διαφυγής στο νησί.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και συμπληρωσε ότι έχουν υποδειχθεί οι περιοχές που πρέπει να γίνουν τα σχετικά έργα και θα κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ώστε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής δήλωσε ότι «ήδη υπάρχει μια πρώτη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ» και προανήγγειλε την «επιστράτευση» του Υπουργείου Άμυνας «για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μια πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο».