Του Αντώνη Παντινάκη
Πέρασαν 14 χρόνια απ’ το εμφατικό και περήφανο 4-1 του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού στο Παγκρήτιο Στάδιο. Η 6η Απριλίου του 2008 γράφτηκε στην ιστορία ως η μέρα όπου η κρητική ομάδα έκλεισε στόματα κι αποκατέστησε την αξιοπρέπειά της στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης. Με ένα θριαμβευτικό και πεντακάθαρο σκορ, οι «ασπρόμαυροι» σφράγισαν την παραμονή τους στη Superleague και «μάδησαν» και τις τελευταίες ελπίδες πρωταθλήματος του «τριφυλλιού». Το Creta24 κάνει flashback σ’ εκείνη την αξέχαστη βραδιά και στο τί ακολούθησε · γεγονότα με αντανάκλαση και επίδραση μέχρι και τις μέρες μας…
Ξεκάθαρη επικράτηση
«Τέσσερις μπαλωθιές στον “άψυχο” Παναθηναϊκό “έριξε” ο ΟΦΗ τελειώνοντας τον… στην υπόθεση τίτλος» έγραφε ρεπορτάζ της εποχής. Το τελικό αποτέλεσμα για κάποιον που είχε δει το πρώτο 20λεπτο μοιάζει με μαγική εικόνα: Οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε τέρματα την υπεροχή τους. Στάθηκαν άτυχοι με το δοκάρι του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 14′, ενώ έπεσαν πάνω σ’ έναν εξαιρετικό Αλέξη Τζόρβα, που είχε κατεβάσει τα ρολά. Ο -αγωνιζόμενος ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό!- διεθνής τερματοφύλακας ήταν απ’ τους πιο καταλυτικούς παράγοντες της παραμονής του ΟΦΗ στη μεγάλη κατηγορία. Εξίσου καθοριστική ήταν και η συμβολή (και τα γκολ) του σέντερ φορ Αντώνη Πετρόπουλου, ο οποίος τον Γενάρη του 2008 κατέβηκε από την Παιανία με δανεισμό για να «ψηθεί». Το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο είχαν ακολουθήσει και οι Βλαντιμίρ Γκάντσεφ και Δημήτρης Πλιάγκας ένα εξάμηνο νωρίτερα.
Οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να ισορροπήσουν το ματς στο πρώτο ημίωρο και ευτύχησαν να προηγηθούν με αμφισβητούμενο πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Ρουμπάκης και εκτέλεσε εύστοχα ο Ντρούλιτς γράφοντας το 1-0. Οι «πράσινοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του διαιτητή Γερμανάκου αλλά μπόρεσαν να ισοφαρίσουν δέκα λεπτά αργότερα με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική, αφού οι Κρητικοί βρήκαν απάντηση και πήραν εκ νέου το προβάδισμα με πλασέ του Σίμιτς στο 44′.
Οι «ασπρόμαυροι» φίλαθλοι πανηγύρισαν άλλες δύο φορές στο δεύτερο ημίχρονο: στο 51ο λεπτό αποθέωσαν την έξοχη ενέργεια που ξεκίνησε και τελείωσε από τον Στέλιο Σφακιανάκη και στο 77′ πήγαν στα… ουράνια απ’ το σουτ – οβίδα του Πόποβιτς. Ο Κροάτης επιθετικός αφού «χόρεψε» την άμυνα του Παναθηναϊκού, πέρασε τη μπάλα απ’ την «τρύπα της βελόνας» και την έστειλε να αναπαυθεί στα δίχτυα του Μάριο Γκαλίνοβιτς. Την εστία του συμπατριώτη του γκολκίπερ είχε αποπειραθεί να παραβιάσει λίγο νωρίτερα, για δεύτερη φορά, ο ορεξάτος και έτερος Βαλκάνιος (Σέρβος γαρ) Αλεξάνταρ Σίμιτς, αλλά η μπάλα βρήκε το δοκάρι…
Αλησμόνητα και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας…
«Γυαλιά καρφιά στο αεροδρόμιο»
Σε δημοσίευμα των «Νέων», που έφερε την υπογραφή του Θανάση Λιοντζόπουλου διαβάζαμε: «Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες, λίγο πριν και κατά την άφιξη της αποστολής του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Περίπου 300 οπαδοί των «πρασίνων» συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ αναμένοντας την αποστολή της ομάδας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτοκίνητα- ακόμα και σε κοντινό ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα για να τους αντιμετωπίσουν, με τους οπαδούς να απαντούν με πετροπόλεμο, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Και όλα αυτά λίγο πριν φτάσει η πτήση του ΠΑΟ στο αεροδρόμιο, χάρη στην κακή εκτίμηση ενός οπαδού που φώναξε «ήρθαν τα μ…». Ακολούθησε «ντου» των οπαδών, με τα ΜΑΤ να τους μπλοκάρουν, ενώ ξυλοκοπήθηκε και ένας οπαδός του Ολυμπιακού που βρέθηκε εκεί. Πριν γίνει η σύγκρουση με την Αστυνομία, όπου η μάζα των οπαδών διασπάστηκε, ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα για τον Βαρδινογιάννη αλλά και για τον Πεσέιρο. Όταν έφτασε η αποστολή του ΠΑΟ τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει και οι οπαδοί είχαν απομακρυνθεί από την Αστυνομία».
Το παρασκήνιο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
Η αγωνιστική περίοδος 2007-2008 είχε ξεκινήσει με φιλοδοξίες για τους Κρητικούς. Η συμμετοχή τους στο Ιντερτότο ήταν μία πρόκληση, μια ευκαιρία διάκρισης, η μεγαλύτερη έπειτα από το «αντίο» του Ευγένιου Γκέραρντ απ’ τον πάγκο του συλλόγου, μια επταετία πιο πριν. Η Τόμπολ Κοστανάι, από το Καζακστάν έκοψε από νωρίς τον ευρωπαϊκό… αέρα του ΟΦΗ. Ο Ράινερ Μάουρερ έβλεπε να μην του βγαίνουν τα σχέδια πάνω στο (ομολογουμένως) ταλαιπωρημένο χλοοτάπητα του Παγκρητίου Σταδίου και των υπολοίπων γηπέδων της Superleague. Η δεύτερή του χρονιά στο Ηράκλειο ήταν προβληματική: συνοδεύτηκε με γκρίνια. Όταν αρχίσει η μουρμούρα, αρχίζει αυτομάτως και η αντίστροφη μέτρηση. Το τέλος του Γερμανού προπονητή από τον ΟΦΗ ήρθε στα μέσα Νοεμβρίου του 2007, όταν και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Παράσχο. Μοναδικός στόχος η βαθμολογική αναρρίχηση της ομάδας για την αποφυγή περιπετειών. Ο Μάουρερ άφησε προίκα το πολύ καλό ποδόσφαιρο και την ευρωπαϊκή έξοδο (έστω και στο ταπεινό Ιντερτότο) τη σεζόν 2006-2007, τις ευκαιρίες που έδωσε σε νέους (όπως ο Μιχελακάκης) και τον συμπατριώτη του μέσο Φαμπιάν Γκέρμπερ που έφερε το καλοκαίρι του 2007…
Εκείνο το απόγευμα, ο Γιώργος Παράσχος κέρδισε άνετα την μάχη των πάγκων και έγινε σύνθημα στα χείλη των Κρητικών οπαδών, που για χάρη του άφησαν… μουστάκι! Όσο για τον Ζοσέ Πεσέιρο, τον Πορτογάλο συνάδελφό του, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο δεχόταν τέσσερα τέρματα, ενισχύοντας τις φωνές που τον καλούσαν ν’ αλλάξει το επίθετό του, μετατρέποντάς το σε… Τεσσέιρο. Είχε προηγηθεί ο ταπεινωτικός αποκλεισμός (4-0) του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, για τον θεσμό του Κυπέλλου, μερικούς μήνες νωρίτερα. Ο Πεσέιρο ήταν σε πλήρη σύγχυση πριν και κατά τη διάρκεια του κρίσιμου αυτού αγώνα. Ήταν ολοφάνερο ότι είχε χάσει τ’ αποδυτήρια και τη μπάλα γενικώς. Ο Πορτογάλος σ’ εκείνο το ματς «ανεξήγητα απέσυρε στην ανάπαυλα τον Ιβανσιτς ενώ δεν έκανε αλλαγή τον Καραγκούνη που ο ίδιος την ζήτησε λίγο πριν το ημίωρο (!!!)» σχολίαζε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μόσχος
για λογαριασμό του Sport24. Ο παναθηναϊκός οργανισμός ένα 24ωρο νωρίτερα είχε γίνει ξανά άνω κάτω με υπαιτιότητα του Εζεκιέλ Γκονζάλες. Ο Αργεντινός χαφ για πολλοστή φορά είχε έρθει στα χέρια με συμπαίκτη του. Τελευταίο «θύμα» του ήταν ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Γράφουμε τελευταίο του γιατί λίγους μήνες μετά ο «Έκι» εκδιώχθηκε από την ομάδα, πρωταγωνιστώντας σε λεκτικό (ευτυχώς) επεισόδιο με τον Ζοσέ Πεσέιρο. Και ο Ίβηρας προπονητής όμως έφτιαξε τις βαλίτσες του και τράβηξε για άλλες πολιτείες…
Παραδόξως, οι «πράσινοι» οδηγούσαν την κούρσα του τίτλου ως τις τελευταίες αγωνιστικές διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Ώσπου έπαθαν ολικό (ανασταλτικό) μπλακ άουτ στους αγώνες με την Ξάνθη στα Πηγάδια (3-2) και με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (4-1). Όπως κατέβηκαν οι διακόπτες, έτσι κατέβηκαν κι από την κορυφή. Οι δύο βαρύτατες ήττες άνοιξαν για τα καλά «τον ασκό του Αιόλου» στο (σχεδόν μόνιμα) εσωστρεφές περιβάλλον της αθηναϊκής ομάδας, φέρνοντας διοικητικές εξελίξεις: μία εβδομάδα μετά την ήττα – ταφόπλακα στο Παγκρήτιο, ακολούθησε το περιβόητο συλλαλητήριο των οπαδών του Παναθηναϊκού, το οποίο… μνημονεύεται έως και σήμερα για διαφορετικούς λόγους. Τα 100α γενέθλια του συλλόγου ήταν πικρά! Η βενζίνη στο ρεζερβουάρ της υπομονής των φίλων του Παναθηναϊκού στέρεψε και η καρό σημαία της υπομονής τους είχε πέσει οριστικά. Στις 22 του Απρίλη ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την είσοδο στη διοίκηση των επιχειρηματιών – μελών της Π.Ε.Κ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση), με μπροστάρηδες τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νικόλα Πατέρα. Ο Παναθηναϊκός έγινε και πολυμετοχικός και …πολυμετωπικός!
Προϊόντος του χρόνου έπεσαν και οι τίτλοι του τέλους στην παρουσία της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο για τον ΟΦΗ, το «λάδι στο καντήλι» της (αδιάλειπτης επί 33 συναπτά έτη) παρουσίας του στα μεγάλα σαλόνια τελείωνε σιγά σιγά. Την επόμενη σεζόν 2008-2009 γράφτηκε με κατάμαυρα γράμματα ο πρώτος (απ’ τον δεύτερο τραγικότερο που ακολούθησε το 2015) επίλογος, με τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική.
Οι συνθέσεις των ομάδων
Διαιτητής: Γερμανάκος (Αθηνών)
Βοηθοί διαιτητή: Ν. Ιωσηφόγλου, Κ. Παπαχαραλάμπους
Κίτρινες: Πόποβιτς, Σφακιανάκης / Ιβανσιτς, Καραγκούνης, Τζιόλης
Κόκκινη: –
ΟΦΗ (Γιώργος Παράσχος):Τζόρβας, Σταυρακάκης (76′ Μονιάκης), Σίμιτς, Μπαρκαουάν, Πόποβιτς (80′ Λάροκ), Ντρούλιτς (63′ Νουαφόρ), Ισά, Ρουμπάκης, Σφακιανάκης, Κουνενάκης, Γκέρμπερ
Παναθηναϊκός (Ζοσέ Πεσέιρο): Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας, Βύντρα (58′ Γκονζάλες), Σπυρόπουλος, Μάτος, Τζιόλης, Ιβανσιτς (46΄Ποστίγκα), Καραγκούνης, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης (69′ Μανούτσο).
Συνέντευξη Τύπου
Γιώργος Παράσχος: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για αυτή την σημαντική νίκη που θα μας βοηθήσει στα επόμενα δύο ματς να είμαστε πιο άνετοι. Είχαμε πολλές δυσκολίες στο πρώτο 20λεπτο στα στόπερ με τις μακρινές μπαλιές αφού δεν υπήρχε βοήθεια από τα μπακ και τα χαφ. Ημασταν όμως τυχεροί. Μετά σκοράραμε, ισορροπήσαμε τα ματς και προηγηθήκαμε πριν την λήξη του ημιχρόνου. Το δεύτερο ημίχρονο που κάναμε ήταν το καλύτερο στο γήπεδό μας αφού βάλαμε δύο γκολ και μπορούσαμε και άλλα. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και στην συνέχεια. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την βοήθεια. Από τότε που έχω έρθει στον ΟΦΗ, άκουγαν αποδοκιμασίες οι παίκτες μου και τα παιδιά σίγουρα αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά. Ελπίζω στο άλλο παιχνίδι με τον Πανιώνιο να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση».
Ζοσέ Πεσέιρο: «Ηταν μεγάλη απογοήτευση για μας η ήττα αυτή. Δεν μας άξιζε κάτι τέτοιο. Στα πρώτα 20 λεπτά είμασταν εξαιρετικοί. Μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει το ματς. Δεν κάναμε όμως κάτι τέτοιο. Αυτό σίγουρα επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των παικτών μου. Χωρίς να παραγνωρίσω την αξία των παικτών του ΟΦΗ, προηγήθηκαν από το πουθενά με 2-1 στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο σκοράραμε και δεχθήκαμε δύο γκολ. Παλέψαμε μέχρι τέλος και οι παίκτες προσπάθησαν να γυρίσουν το ματς. Αυτός όμως που βάζει τα περισσότερα γκολ κερδίζει το ματς. Χασαμε με την ήττα αυτή και την δεύτερη θέση. Δεν μπορέσαμε να βάλουμε γκολ στα πρώτα 20 λεπτά και αυτό μας στοίχησε. Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ηταν πολύ άσχημο σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. Ηταν άλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα στα τελευταία ματς, αλλά ουσιαστικά αυτό το ματς που έπρεπε να χάσουμε από τα τελευταία το κερδίσαμε με τον Πανιώνιο. Οποιοι είδαν το ματς σήμερα θα έπρεπε στο πρώτο ημίχρονο να είχαμε βάλει παραπάνω από ένα γκολ.Σίγουρα και το τελευταίο αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό. Κάναμε όμως ευκαιρίες και δεν σκοράραμε. Οι αντίπαλοί μας ωστόσο με 8 ευκαιρίες σημείωσαν τέσσερα γκολ. Κάναμε πιο ξεκάθαρες ευκαιρίες και νομίζω πως μόνο με τον Πανιώνιο να αξίζαμε να χάσουμε. Ρισκάροντας τα πάντα στην επανάληψη αφήσαμε χώρους στον ΟΦΗ που τους εκμεταλλεύθηκε άριστα. Αναγνωρίζουμε ότι είμασταν χειρότεροι εμείς στο δεύτερο ημίχρονο από το πρώτο. Μάλιστα το 3ο γκολ ήρθε όταν ελέγχαμε τον ρυθμό. Δεν δικαιολογούμαστε. Υπάρχει απογοήτευση σε όλους μας. Τα τελευταία αποτελέσματά μας απόδειξαν ότι στηριζόμασταν πολύ στην άμυνά μας. Οταν θέλαμε να γυρίσουμε το σκορ συναντούσαμε δυσκολίες. Επιτρέψαμε και στον αντίπαλό μας να κάνει ευκαιρίες. Ο ΟΦΗ είχε οκτώ τελικές ευκαιρίες και πέτυχε 4 γκολ. Κυνηγούσαμε συνέχεια το αποτέλεσμα. Συνέβησαν πολλά και θα μιλήσω με τους παίκτες μου».
Γιώργος Καραγκούνης: «Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Βρεθήκαμε και πάλι πίσω αλλά δεν καταφέραμε να μπούμε στο παιχνίδι. Δυστυχώς το σκορ έγινε πολύ βαρύ. Δεν θέλαμε να καταλήξουνε έτσι τα πράγματα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, όλοι μας στενοχωριόμαστε. Δύσκολο πλέον το πρωτάθλημα, όταν μένουν 2 ματς και είσαι 4 βαθμούς πίσω, θα δούμε τώρα τι θα γίνει. Μετά το γκολ πιεστήκαμε, δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Παρ’ όλο που ισοφαρίσαμε και πιστεύαμε ότι θα παίρναμε τα ηνία του παιχνιδιού, ήρθε πάλι το 2-1 αλλά σε κάθε επίθεση που κάνουν οι αντίπαλοι στα τελευταία παιχνίδια δεχόμαστε γκολ. Όταν δέχεσαι έτσι γκολ, δεν μπορείς να ανατρέψεις το σκορ. Αυτό είναι το ευάλωτο σημείο στα τελευταία παιχνίδια, όλη η ομάδα δεν κάνει καλή άμυνα και τα λάθη τα πληρώσαμε, γι’ αυτό και δεχτήκαμε αυτό το βαρύ σκορ. Είναι μια κακή μέρα, θα συνεχίσουμε τώρα να δούμε το επόμενο παιχνίδι».
Ο εκ των σκόρερ Στέλιος Σφακιανάκης ήταν λιτός στις δηλώσεις του: «Δεν θέλω να ακούσω ότι έχασε ο ΠΑΟ. Εμείς κερδίσαμε»!