Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαμαράς: Η «συναίνεση» στα εθνικά μυρίζει συνθηκολόγηση – Ντροπή τα Ίμια, προδοσία οι Πρέσπες

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκαλυπτικός για τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς αντιπάλους τους, αλλά και σταθερός στις απόψεις του, ιδιαίτερα όσον αφορά στα εθνικά θέματα εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά».

«Η λέξη “συναίνεση” ανάμεσα στα κόμματα για τα εθνικά ζητήματα μυρίζει διάθεση, μια πρόθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης», ξεκαθάρισε ο κ.Σαμαράς, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως «θεωρώ ότι απαιτεί πάρα πολύ καιρό για να υπάρξει πραγματική συναίνεση. Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων; Κυβέρνηση δεν είσαι; Σημαίνει ότι δεν μπορείς ο ίδιος να τα βγάλεις πέρα. Άρα δεν συμφωνείς με ό,τι έχεις πει μέχρι τώρα, πρέπει να πας παραπάνω. Αυτό το παραπάνω είναι βήματα υποχώρησης».

«Η υπόθεση του Σκοπιανού δεν έχει λήξει» τόνισε ο κ.Σαμαράς, αποκαλύπτοντας πως όταν έγινε η συζήτηση στους 12 υπουργούς Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 91 και μπήκαν οι τρεις όροι, έγιναν δεκτοί και από το υπουργικό συμβούλιο και έλαβε συγχαρητήρια ακόμα και από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και έγιναν δεκτοί οι όροι από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση τη γ.γ. του ΚΚΕ. Και αυτό που είχε γίνει απ’ όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα τότε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λυθεί για έναν κυρίως λόγο: διότι νομίζουμε ότι έχει λυθεί το θέμα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως το θέμα παραμένει ως προς την ‘’μακεδονικότητα’’ για τους Βούλγαρους της γλώσσας τους, που δεν έχει καμία σχέση με τα Σκόπια και τίθεται ως ζήτημα για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε.»

Κάποιοι, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «είπαν ότι και στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου επί Καραμανλή ήταν λάθος το βέτο. Φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό. Η περιοχές της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Τετόβου είναι πλέον αλβανικές, εγώ το είχα πει. Σήμερα πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια είναι ο μέχρι πρόσφατα ο εκπρόσωπός τους που έγινε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Υπάρχει μια τάση αυτές οι ισχυρές εθνότητες να ενωθούν και αν το Τέτοβο πάει στην υπόλοιπη Αλβανία, το υπόλοιπο των Σκοπίων μαγνητίζεται από τη Βουλγαρία. Δεν έχει λήξει η υπόθεση και δεν έχει γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα».

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τις πιέσεις που δέχθηκε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του, αλλά και τις επαφές του με την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. η οποία του πρότεινε ευθέως την έξοδο από την Ευρωζώνη.

 

«Μου είπε ότι ‘’έχω να σας προτείνω ότι θα μπορούσαμε να σας δώσουμε για ένα διάστημα τα αναγκαία για να ζήσει η χώρα, αλλά θα πρέπει να βγείτε από την Ευρωζώνη. Την σταμάτησα ευθέως και της είπα ότι ‘’δεν θέλω να ακούσω αυτή την κουβέντα. Εμείς θα μείνουμε και θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε’’. Μου λέει ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Της είπα το γνωρίζω. Εκείνη την ώρα μπαίνει μπροστά σου ένα μεγάλο ‘’πρέπει’’. Γιατί εκπροσωπείς την Ελλάδα και τον λαό σου».

Στη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Άνδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους της τελικής διαφωνίας τους που οδήγησαν και στην τότε αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Ως «του ολίγου και του ακριβούς» περιέγρψε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε πως ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος που είχε την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Όταν έφυγε ο Αβέρωφ, πάρα πολλοί βουλευτές πιστέψαμε ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει πολιτικά τον Παπανδρέου είναι να είναι εξίσου σκληρός και μην νοιαστεί για το πολιτικό κόστος. Μεταξύ Στεφανόπουλου και Μητσοτάκη για το ποιος θα διαδεχθεί τον Αβέρωφ, στηρίξαμε τον Μητσοτάκη. Με τίμησε και έγινα υπουργός Οικονομικών και μετά Εξωτερικών. Δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του και καμία διαφωνία. Η μόνη διαφωνία έγινε γι’ αυτό που σας είπα πριν. Ενώ το πέρασε και το υπουργικό συμβούλιο το θέμα των Σκοπίων, ο Μητσοτάκης ξαφνικά ήταν τελείως εναντίον. Δεν μπορούσα να το δεχθώ».

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα