Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σάλος από τις αποκαλύψεις Γαβαλά – Μουδιασμένοι οι παραγωγοί

Πρέπει να διαβάσετε

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της βρίσκεται η Ένωση Ηρακλείου με τον πρόεδρο της οργάνωσης Σταύρο Γαβαλά να καταγγέλλει «περίεργες συμφωνίες» από την προηγούμενη διοίκηση που κάθε άλλο παρά ευνόησαν την ΕΑΣΗ. Η άλλοτε πανίσχυρη συνεταιριστική οργάνωση που είχε τη δυνατότητα να καθορίζει τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο, σήμερα ουσιαστικά αδυνατεί να παίξει ενεργό ρόλο.

Ο Σταύρος Γαβαλάς σημειώνει πως η συμφωνία, που έχει τη «σφραγίδα» της διοίκησης Ανδρέα Στρατάκη, με τους επιχειρηματίες Βασιλάκη και Γωνιανάκη το 2015 δένει τα χέρια της οργάνωσης. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία ουσιαστικά τους παραχωρήθηκε το τυποποιητήριο ελαιολάδου και τα εμπορικά σήματα της οργάνωσης «χωρίς να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών», όπως τονίζει ο κ.Γαβαλάς.

Ο Σταύρος Γαβαλάς και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης και σημερινός σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, Ανδρέας Στρατάκης μίλησαν στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta με τον πρόεδρο της Ένωσης να βάζει στο «στόχαστρο» την προηγούμενη διοίκηση και τον κ. Στρατάκη να επιχειρεί να υπεραμυνθεί των επιλογών του και να τονίζει πως «αναλαμβάνω την ευθύνη στις περιπτώσεις που έγιναν λάθη».

Για μία περίεργη συμφωνία που έχει κενά τα οποία εξετάζονται από νομικούς συμβούλους έκανε λόγο ο κ. Γαβαλάς τονίζοντας πως «δεν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή η Ένωση Ηρακλείου δεν έχει καμία συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας που διαχειρίζεται το τυποποιητήριο και τα εμπορικά σήματα. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τιμές. Είμαστε εκτός παιχνιδιού».

Δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία του 2015, η εταιρία «Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ» που συστάθηκε πωλείται σε εταιρία συμφερόντων Μιχάλη Αλμπαντάκη και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον τελευταίο ο ρόλος της Ένωσης περιορίζεται σε μειοψηφική συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς δυνατότητα επιρροής στις αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τη διαδικασία της πώλησης ο κ. Στρατάκης δήλωσε πως «δεν το γνωρίζαμε. Ενημερωθήκαμε αφότου είχε γίνει η συμφωνία της αγοραπωλησίας».

Από το 2017 μέχρι και σήμερα αν και έγιναν προσπάθειες να αλλάξει η αρχική συμφωνία αυτό δεν κατέστη δυνατό από την προηγούμενη διοίκηση με αποτέλεσμα η Ένωση Ηρακλείου, όπως υποστήριξε ο κ.Γαβαλάς να μην έχει κανένα όφελος έως τώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης θα γίνει προσπάθεια, αν όχι να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή, να αλλάξουν οι όροι προς όφελος της οργάνωσης και κατ’ επέκταση των παραγωγών.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ και σημερινός σύμβουλος του Μάκη Βορίδη σημείωσε πως όταν υπεγράφη η συμφωνία η συνεταιριστική οργάνωση ήταν σε δεινή θέση ωστόσο απάντησε αρνητικά στο αν έγιναν προσπάθειες αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή μέσω σχετικού διαγωνισμού.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι το ενοίκιο για τα εμπορικά σήματα της Ένωσης είναι 6.000 ευρώ το χρόνο. Ουσιαστικά το brand «Κνωσός» του ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου ενοικιάζεται για 500 ευρώ το μήνα.

«Θα δώσουμε μάχη για να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα. Στόχος μας είναι η Ένωση Ηρακλείου να αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στην αγορά», τόνισε ο Σταύρος Γαβαλάς.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα