Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαλιμάλ Χακ: «Ο πλανήτης θα επιβιώσει και χωρίς τον άνθρωπο»

Πρέπει να διαβάσετε

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επιστήμονες για το περιβάλλον παγκοσμίως, το επιστημονικό περιοδικό Nature τον κατέταξε στους 10 κορυφαίους επιστήμονες του 2022, ενώ χάρη στην επιστημονική του συνεισφορά, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2007.

Ο σπουδαίος Σαλιμάλ Χακ, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή με έδρα το Μπανγκλαντές, μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στην Κορίνα Γεωργίου για το μέλλον του πλανήτη:

Κ.Γ.: Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα καταρρίφθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών ήδη από την αρχή του νέου έτους. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν μια άνευ προηγουμένου χιονοκαταιγίδα με πολικές θερμοκρασίες. Θα βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με περισσότερα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον;

ΣΑΛΙΜΑΛ ΧΑΚ: Δυστυχώς, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ναι. Έχουμε εισέλθει πια σε αυτό που αποκαλώ “εποχή της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο” κι αυτό σημαίνει ότι τα καλοκαίρια θα γίνουν θερμότερα, οι χειμώνες ψυχρότεροι ή και θερμότεροι, και τα δύο μπορεί να συμβούν. Την ίδια ώρα θα δούμε σε μέρη του πλανήτη πάρα πολύ νερό και πλημμύρες αφενός, αφετέρου πολύ λίγο νερό και ξηρασίες. Δυστυχώς έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα από εδώ και στο εξής.

Κ.Γ.: Βλέπουμε, για παράδειγμα, τις Άλπεις να μην έχουν χιόνι και παράλληλα βλέπουμε την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία να έχουν πολύ ζεστό καιρό. Είναι φυσιολογικό αυτό; Το έχουμε δει ξανά στο παρεθλόν; 

ΣΑΛΙΜΑΛ ΧΑΚ: Δεν είναι φυσιολογικό στην προηγούμενη εποχή, τώρα όμως πρόκειται να γίνει η νέα κανονικότητα. Επομένως, πρέπει να το συνηθίσουμε. Με βάση την εμπειρία μου στη δική μου πατρίδα, το Μπαγκλαντές, βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ευρώπη μόλις ξεκινάτε να τις βιώνετε κι ανησυχείτε γι’αυτό. Για εμάς αυτό συμβαίνει ήδη τα τελευταία 10 χρόνια κι έχουμε επιβιώσει.

Κ.Γ.: Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, έπειτα από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή σε έναν βιώσιμο πλανήτη; 

ΣΑΛΙΜΑΛ ΧΑΚ: Δυστυχώς αυτό είναι αληθές, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Έχουμε όλοι συμφωνήσει συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό. Μπορούμε ακόμη να το πετύχουμε, όμως θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να λάβουμε ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό ή ακόμη και τους 2 βαθμούς, τότε οι συνέπειες θα είναι διαχειρίσιμες, θα μπορούμε να προετοιμαστούμε για αυτές. Αν όμως ανέβει πολύ πάνω από τους 2 βαθμούς που είναι κι αυτό στο οποίο κατευθυνόμαστε, βαδίζουμε προς τους 2 έως 3 βαθμούς με βάση τα τωρινά δεδομένα, τότε θα ξεπεράσουμε το όριο που θα καθιστά αδύνατον να επιβιώσουμε σε πολλά μέρη του κόσμου.

Κ.Γ.: Πιστεύετε ότι ο πλανήτης διαθέτει κάποιον μηχανισμό “αυτο – ίασης” προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή;

ΣΑΛΙΜΑΛ ΧΑΚ: Ο πλανήτης θα φροντίσει τον εαυτό του. Ο πλανήτης έχει ζωή πολλών δισεκατομμυρίων χρόνων χωρίς το ανθρώπινο είδος και θα εξακολουθήσει να επιβιώνει χωρίς τον άνθρωπο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε εμείς, ως ανθρώπινα όντα, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που εμείς προκαλούμε τώρα; Και η απάντηση είναι, δεν είμαι βέβαιος…

Πηγήskai.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα