Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολύ νωρίτερα την πρότασή του να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι κατάλαβε πως αν συνέχιζε με την ίδια τακτική και καθυστερούσε την οριστική του απόφαση, τότε, ασφαλώς, ο θεσμός θα αποδομείτο και θα έφτανε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το θέμα κόντευε να γίνει μέχρι και ανέκδοτο. Τα περίπου 20 ονόματα που «παρέλασαν» τους τελευταίους μήνες, έδειχναν αυτόν τον κίνδυνο.

Ο πρωθυπουργός, παρ’ ότι ορισμένοι επέμεναν για άλλα πρόσωπα, επέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, κινούμενος μακριά από εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ δεν έκανε πίσω και στις πιέσεις για άλλα πρόσωπα που επιθυμούσαν τον ανάλογο ρόλο. Πρόσωπα από τον δικό του πολιτικό χώρο, αλλά και από τον επιχειρηματικό.

Το CNN Greece είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες ότι, κατά πάσα πιθανότητα, για τους λόγους που είναι αντιληπτοί, ο κ. Μητσοτάκης θα επίσπευδε την ανακοίνωσή του, κάτι που τελικώς έγινε, αφού ο κίνδυνος για να «ξεφύγει» η συζήτηση σε απαξιωτικά σχόλια ήταν τεράστιος. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, η κυβέρνηση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή -όπως υποστήριζε- με δική του ευθύνη υπήρχε αυτός ο κίνδυνος.

Οι λόγοι επιλογής της Σακελλαροπούλου

Ο πρωθυπουργός, αφού έλαβε υπ’ όψη όλες τις απόψεις των συνεργατών του, αποφάσισε μόνος του. Όπως αναφέρει μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για τα κριτήρια επιλογής του: Ήθελε γυναίκα – την πρώτη γυναίκα στο θεσμό της Προεδρίας – για να σηματοδοτήσει τη μεταρρύθμιση, αλλά και την πολιτική καινοτομία στο πολιτικό σύστημα. Δεν ήθελε πολιτικό για να αποφευχθούν κόντρες και ανταγωνισμοί. Ήθελε, επίσης, να ταιριάζει στο δικό του προφίλ και στην αίσθηση για το τι και πώς πρέπει να είναι στη δική του εποχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι να καταλήξει, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και δέχθηκε πολλές προτάσεις από συνεργάτες του για τους πιθανούς ενοίκους του Προεδρικού Μεγάρου. Το παιχνίδι των διαρροών «έκαψε» όλα τα ονόματα που είχαν ακουστεί και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ήταν συγκεκριμένη επιλογή, για να συντηρηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή η αίσθηση της έκπληξης. Ίσως και για αυτό έγιναν όλες αυτές οι συζητήσεις, οι οποίες τοποθετούσαν χρονικά την ανακοίνωση του ονόματος μετά τις 22 Ιανουαρίου, όταν θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος. 

Επέσπευσε την ανακοίνωση

Σύμφωνα, όμως, με άλλους, ο πρωθυπουργός πιέστηκε για να ανακοινώσει το όνομα χθες, Τετάρτη, εξαιτίας της κατάστασης στο προσφυγικό και τις αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα με την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η παρούσα κυβέρνηση το είχε καταργήσει αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο – λόγω ανάγκης – αποφάσισε την επανασύστασή του.

Επειδή, μάλιστα, στο συγκεκριμένο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο να επικρίνει την κυβέρνηση, λέγεται ότι η απόφαση για ανακοίνωση του ονόματος της επόμενης Προέδρου έγινε υπό αυτές τις συνθήκες πολιτικής πίεσης.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την απόφασή του την κ. Σακελλαροπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Λίγο μετά χτύπησε το τηλέφωνο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την επιλογή του και ότι δεν θα ήταν ο ίδιος ξανά στη θέση του Προέδρου και, αφού τον ευχαρίστησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες του, του ανακοίνωσε το όνομα που θα τον διαδεχθεί στην Ηρώδου του Αττικού.

Το μήνυμα, ωστόσο, ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος ο κ. Παυλόπουλος το είχε εισπράξει χρονικά γύρω στην Πρωτοχρονιά, αφού διάφοροι συνεργάτες του εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι με το κλίμα που εισέπρατταν από την κυβέρνηση.

Βέβαια, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είχε να κάνει, εξάλλου, και με το θέμα της συναίνεσης.

Το ψυχολογικό όριο των 180

Είναι απορίας άξιον τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη υποψήφια, αφού ο πρωθυπουργός είχε προ ημέρων πει ότι «δύσκολα θα αρνηθούν με την πρόταση που θα κάνω τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αν υποθέσουμε, επομένως, πως εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου, εκφραστούν θετικά και οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, φτάνουμε στις 180 ψήφους, δηλαδή τα 3/5 του Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός για να εκφραστεί η νέα πολιτική περίοδος, επιτεύχθηκε. Το ψυχολογικό όριο ξεπεράστηκε…

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στις 10.00 το πρωί συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ μαζί με τα στελέχη του πρωινού καφέ. Εκεί θα υπάρξει η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση για να καταψηφίσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στην πρώτη του – άτυπη – αντίδραση για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα».

Κίνημα Αλλαγής: Σήμερα οι αποφάσεις

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ την εισήγηση του πρωθυπουργού. Σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι θα συνεδριάσουν τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει θετική εισήγηση ως προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου.

ΚΚΕ: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός επικυρώνει αντιλαϊκές κατευθύνσεις

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε το ΚΚΕ στο διάγγελμα Μητσοτάκη.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το κόμμα.

ΜέΡΑ25: Θα δώσουμε τη δική μας πρόταση – απάντηση

Αργά σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, όπου και  θα δοθεί απάντηση – πρόταση για το πρόσωπο που θα προτείνουν για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ελληνική Λύση: Η επιλογή της αποδεικνύει την αριστεροφοβία της ΝΔ

Με δύο αναρτήσεις του στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελλόπουλος εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα