test
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
28.2 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα Ανδρουλάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία ToThePoint για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής». 

Η έρευνα έγινε το διάστημα 18 έως 21 Ιουνίου, σε πανελλαδικό δείγμα 450 ατόμων εκ των οποίων 150 προήλθαν από ένα ευρύτερο δείγμα 1.284 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω και τα υπόλοιπα 300 άτομα με επικέντρωση σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις πρόσφατες ευρωεκλογές.


tothepointpasok-1-SsKXP.jpg

 

Δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα

Το πρώτο ερώτημα το οποίο τέθηκε ήταν εάν υπήρξε ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα. Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 53,5% δήλωσαν δυσαρεστημένοι και μόλις 17,3% ικανοποιημένοι ενώ 27,3% δήλωσαν ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι. Εξηγώντας τους λόγους της δυσαρέσκειάς τους, όσοι από το δείγμα δήλωσαν δυσαρεστημένοι, σχεδόν οι μισοί (44,5%) ανέφεραν ως αιτία τη μεγάλη αποχή, το 22,5% δυσαρεστήθηκε επειδή δεν άλλαξε η σειρά των κομμάτων, περίπου ίδιο ποσοστό (22%) επειδή το κόμμα που ψήφισαν είχε χαμηλό ποσοστό, σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 19,4%) επειδή υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς και το 12,3% δυσαρεστήθηκε επειδή η διαφορά από τα δύο πρώτα κόμματα παρέμεινε υψηλή.

tothepointpasok-2-LbBvU.jpg

tothepointpasok-3.jpg

Γιατί απείχαν

Πολύ υψηλό (88,9%) ήταν το ποσοστό του δείγματος που συμμετείχε στις ευρωεκλογές σε αντίθεση με το 41,3% που προσήλθαν στην κάλπη στις 9 Ιουνίου. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ψήφισαν, όσοι απείχαν, δήλωσαν ως αιτία αντικειμενικές δυσκολίες (περίπου ένας στους τρεις, ποσοστό 32,5%), ως ένδειξη διαμαρτυρίας το 27,5%, επειδή δεν θα άλλαζε κάτι (ποσοστό 15%), το 12,5% λόγω απόστασης και άλλο τόσο ποσοστό επειδή θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν άμεσα.

tothepointpasok-4.jpg

tothepointpasok-5.jpg

Η αξιολόγηση για Ανδρουλάκη

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης αφορούσε ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τα ευρήματα προέκυψαν από το μέρος εκείνο του δείγματος που δήλωσε ότι ψήφισε το συγκεκριμένο κόμμα.

Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε συνολικά την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ;», περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν θετικά (29,7%) και μάλλον θετικά (23%). Στον αντίποδα το 18,9% αξιολογεί αρνητικά τον κ. Ανδρουλάκη και μάλλον αρνητικά άλλο 11,5%. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά δηλώνει το 15%.

Δεδομένης της ανωτέρω ικανοποιητικής αξιολόγησης για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 51% δηλώνει ότι διαφωνεί με όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας, ενώ συμφωνεί το 39,8%. Πάντως, εάν γίνουν εκλογές οι συντριπτικά περισσότεροι, ποσοστό 83,1% δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ μόλις περίπου ένας στους δέκα, ποσοστό 9,1% λέει ότι θα απέχει.

tothepointpasok-6.jpg

tothepointpasok-7.jpg

 

 

Πότε οι κάλπες

Πάντως οι περισσότεροι επιθυμούν, εάν τελικά στηθούν κάλπες, αυτό να γίνει αφού θα έχει προηγηθεί ικανή συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εάν τελικά αποφασιστεί από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πότε πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν;» περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 33,1%) δεν συμφωνούν αυτές να γίνουν πρόωρα, δηλαδή πριν από τον Οκτώβριο του 2025 όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Αντιθέτως, σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,4%) θέλει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Περίπου άλλοι τόσοι (ποσοστό 19,5%) θέλουν να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, ένας στους δέκα (ποσοστό 9,1%) προς το τέλος του έτους και αφού γίνουν προηγουμένως οι αναγκαίες πολιτικές συζητήσεις και το 7,1% θέλει να γίνουν εκλογές όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πολιτικές συζητήσεις για την ανάλυση των αποτελεσμάτων, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί γι’ αυτές.


tothepointpasok-10.jpg

Οι μνηστήρες

Από τους ερωτώμενους ζητήθηκε να διαλέξουν ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που πιθανολογείται ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που θα ανοίξει τελικά αυτή η διαδικασία. Πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις των ερωτώμενων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 41,7% και ακολουθούν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με 22,8%, ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος με 20,5% και ο επίσης βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης με 15%. Με δήλωσή του την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πως πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Δούκα.

Με βάση αυτά τα ποσοστά η ενδεχόμενη αναμέτρηση φαίνεται ότι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Πάντως, στο ερώτημα «εσείς προσωπικά, θα θέλατε να αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ;», «ναι» απαντά το 43% και «όχι» το 39,9%.

tothepointpasok-9.jpg

tothepointpasok-11.jpg

Ενιαία Κεντροαριστερά

Σε όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) ετέθη το ερώτημα «τι γνώμη έχετε για μία ενοποίηση αυτών των τριών κομμάτων που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς;».

Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι σχεδόν ισορροπημένες καθώς ένας στους τρεις, ποσοστό 33,2% βλέπει θετικά μία τέτοια προοπτική και το ίδιο ποσοστό 33,2% το βλέπει αρνητικά. Ενδιαμέσως το 16,3% το βλέπει μάλλον θετικά, ενώ το 9,1% μάλλον αρνητικά.

Πηγήmakthes.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα