Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Video)

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμφισβήτητα το 2024 είναι έτος ορόσημο για την αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας. Και μάλιστα δις. Το προφανές είναι ότι αυτή η χρονιά είναι Ολυμπιακή. Τα πάντα πλέον περιστρέφονται γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι με ενδιάμεσους σταθμούς τη Γλασκόβη, όπου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου η Ελλάδα κατέγραψε την 8η θέση με το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου και το χάλκινο του Εμμανουήλ Καραλή ενώ ο τελευταίος σταθμός πριν την Ολυμπιακή πόλη του φωτός, θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στη Ρώμη. Ωστόσο φέτος συμπληρώνεται η τριετής θητεία της ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα προκηρυχθούν εκλογές στην ομοσπονδία.

Σε αυτή τη συγκυρία το Runbeat συνάντησε ξανά, τρία χρόνια μετά την πρώτη της μεγάλη συνέντευξη ως νεοεκλεγμένη τότε πρόεδρος, την Σοφία Σακοράφα. Και πάλι στο ίδιο σημείο. Στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου. Όπως και το Μάρτιο του 2021, έτσι και τώρα μας μίλησε για όλους και για όλα. Απο την απαξίωση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεών και την αναζήτηση νέων αθλητικών χώρων μέχρι τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για αθλητές, προπονητές σωματεία αλλά και το μέλλον μεγάλων διοργανώσεων όπως του Μαραθωνίου της Αθήνας ή του Run Greece, όπου από φέτος γίνονται αλλαγές στις πόλεις διεξαγωγής του. Και φυσικά για τις επικείμενες εκλογές.

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Vid) runbeat.gr

Τρία χρόνια μετά τη πρώτη συνέντευξη απο την εκλογή της,ο αρχισυντάκτης του Runbeat Χρήστος Κώνστας συνάντησε ξανά την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ για μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, προσκάλεσε-προκάλεσε όσους ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την προεδρία να παρουσιάσουν τι έχουν προσφέρει στο στίβο από τις θέσεις όπου έχουν εργαστεί. Μάλιστα δεν δίστασε να απαντήσει συγκεκριμένα για ένα από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι ενδιαφέρονται για την προεδρία. Τον Γιάννη Νικολάου, υπεύθυνο επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. «Είναι ευπρόσδεκτος, ο κ.Νικολάου. Αλλά ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που λέτε ότι είναι, θα πρέπει να πει στον Ελληνικό λαό και τα σωματεία τι ακριβώς έχει κάνει για τον Ελληνικό στίβο», απαντά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ σηκώνοντας το γάντι για μια από τις φερόμενες υποψηφιότητες.

Η κα. Σακοράφα ξεκαθαρίζει μύθους και αλήθειες για τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδίας ενώ κληθείς να υποδείξει τι έχει αφήσει ως πρόεδρος στη μέχρι σήμερα θητεία της τονίζει με νόημα , «Όταν πήγα στην ομοσπονδία, τα ταμεία ήταν άδεια. Δεν είχε γίνει μαραθώνιος, δεν είχε δοθεί επιχορήγηση. Είπα ότι θα το παλέψω, επειδή ακριβώς γνωρίζω ότι η κρατική επιχορήγηση είναι πολύ μικρή, δεν θα σας υποσχεθώ πολλά. Αλλά αυτά που θα σας υποσχεθώ, θα τα παίρνετε. Κάθε μήνα, και στην ώρα τους, και χωρίς καθυστέρηση. Βρείτε μου ένα σωματείο ή έναν αθλητή που θα σας πει ότι δεν είναι έτσι».

Παρακολουθήστε στο βίντεο της αποκλειστικής συνέντευξης στον αρχισυντάκτη του Runbeat, Χρήστο Κώνστα, η οποία παραχωρήθηκε την 1η Μαρτίου ημέρα έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στη Γλασκόβη, όπου η Ελλάδα κατέκτησε δύο παγκόσμιους τίτλους με τα μετάλλια των Τεντόγλου και Καραλή.

Η τηλεοπτική κάλυψη της συνέντευξης, για λογαριασμό του Runbeat, πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Παγκρήτιας τηλεόρασης CRETA, την οποία και ευχαριστούμε

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Χρήστος Κώνστας: Σήμερα ξεκινά η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του στίβου για το 2024.Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στη Γλασκώβη. Μια χρονιά που φυσικά ορόσημο της έχεις τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι. Σήμερα λοιπόν εμείς βρισκόμαστε στο Παγκρήτιο Στάδιο, ένα από τα 5 ολυμπιακά στάδια της χώρας που έμειναν-ευτυχώς- από το 2004. Μάλιστα εδώ που βρισκόμαστε στο βοηθητικό του Παγκρητίου, πριν από 9 χρόνια το 2015 βρισκόντουσαν οι τέντες των εθνικών ομάδων στίβου της Ευρώπης, όπου για μια περίπου εβδομάδα χτυπούσε η καρδιά του ευρωπαϊκού στίβου. Συμπληρώνεται σχεδόν 10ετια και όμως αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στίβου που ανέλαβε η χώρα. Η χώρα των ολυμπιακών αγώνων. Τι έχει πάει στραβά;

Σοφία Σακοράφα: Έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, και όπως πολύ καλά γνωρίζετε απέχουμε έξι μήνες πριν πάμε στις νέες εκλογές του ΣΕΓΑΣ, που θα γίνουν μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ορίζεται από το καταστατικό, και όπως πρέπει να γίνει. Είμαστε η χώρα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιούργησε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έδωσε τη χαρά σε πολλές περιοχές, όπως είναι και η δική σας εδώ, στο Ηράκλειο, φτιάχνοντας το Παγκρήτιο, Ολυμπιακό θα έλεγα στάδιο. Έκανε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και άλλες εγκαταστάσεις, που στη συνέχεια, αν εξαιρέσω αυτό που βλέπω εδώ, αν εξαιρέσω το στάδιο του Βόλου που προσπαθούν και το κρατάνε σε μία καλή κατάσταση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και λίγο το Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη, τα άλλα καταστρέφονται ή πωλούνται.

Λυπάμαι που θα το πω αυτό, γιατί είμαι και άνθρωπος του αθλητισμού και με πονάει, όπως φαντάζομαι και κάθε Έλληνα. Το κάθε ευρώ που έπεσε για να γίνει το οτιδήποτε, ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που το πλήρωσε και θα το πληρώνει. Είναι κρίμα γιατί η νεολαία της χώρας μας δεν έχει, σε όλη την επικράτεια χώρους για να γυμναστεί με αξιοπρέπεια, και δεν έχουν και οι πρωταθλητές μας, τις ίδιες υποδομές με τους συναθλητές τους στο εξωτερικό, να κάνουν τις προπονήσεις τους και να τους συναγωνιστούν.

X.K: Το ΟΑΚΑ, μέχρι σήμερα κλειστό. Ο Άγιος Κοσμάς, σαν να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα όπως ακριβώς συνέβη με το ιστορικό Καραϊσκάκη, στο οποίο έχετε βρεθεί κι εσείς. Περιφερειακά Ολυμπιακά στάδια, όπως και το Παγκρήτιο, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως και το Στάδιο Ελευθερίας, ένα ιστορικό στάδιο της Κρήτης που μέχρι και σήμερα υπολειτουργεί, παρά τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έγιναν, υπολειτουργεί. Κι εγώ αναρωτιέμαι. Ο στίβος είναι υπό διωγμό στην χώρα; Και αν ναι, η ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ, πως στέκεται δίπλα σε αυτό;

Σ.Σ: Για να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό. Θα πω ότι λυπάμαι αλλά υπάρχουν άτομα και στον δικό μας στον χώρο που κάνουν ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν, ή δεν μπορούν να αντιληφθούν, ή για κάποιους άλλους λόγους, προεκλογικούς θα έλεγα εγώ, το χρησιμοποιούν αυτό σαν μία επιθετική δικαιολογία για τις επόμενες εκλογές. Όλοι γνωρίζουν ότι η ομοσπονδία δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα σε κανέναν αθλητικό χώρο, και από την άλλη δεν έχει καθόλου και καμία οικονομική δυνατότητα, ούτε να βελτιώσει, ούτε να αποκτήσει έναν τέτοιο χώρο. Υπάρχουν αυτοί που φωνάζουν και λένε ότι δεν κάνει τίποτα η ομοσπονδία, και δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Από την άλλη πλευρά, είναι τα άτομα που προσπαθούν αθόρυβα, ο στίβος να αποκτήσει χώρους. Από τι; Από αυτό που έκανα εγώ σήμερα ή που κάνουμε τον τελευταίο καιρό, και όχι μόνο, από την ημέρα που αναλάβαμε την ομοσπονδία, με όλους τους δήμους και με όλες τις περιφέρειες.

Τι κάνουμε; Ήρθαμε στην Περιφέρεια Κρήτης για παράδειγμα. Βρήκαμε τον κύριο Αρναουτάκη και κάναμε ένα σύμφωνο συνεργασίας. Ποιο είναι αυτό το σύμφωνο; Θέλουμε βοήθεια σε κάποιους χώρους, που είναι της αρμοδιότητάς σας να τους βελτιώσετε, όταν κάνουμε αγώνες να μας βοηθήσετε και να βοηθήσετε τα σωματεία μας τα οποία φυτοζωούν, γιατί τα χρήματα που παίρνουν από την ομοσπονδία είναι λίγα, γιατί η επιχορήγηση που παίρνουμε εμείς είναι πάρα πολύ μικρή για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα σωματεία. Η επιχορήγηση που παίρνουν από το κράτος είναι επίσης πολύ μικρή, αστεία θα έλεγα εγώ, για να μπορέσουν να σταθούν και να αναπτύξουν τον κλασικό αθλητισμό. 

Ο κύριος Αρνατουτάκης, ο Περιφερειάρχης στάθηκε αρωγός, δίπλα μας σε ό, τι του ζητήθηκε και από τα σωματεία, και από την ομοσπονδία. Βοηθάει τα σωματεία μας γιατί χρειάζονται μετακινήσεις, βοηθάει στη φιλοξενία των αθλητών. Έχουμε έναν θεσμικό φορέα που τον εκφράζει το πρόσωπο του κύριου Αρναουτάκη και μας βοηθάει πολύ να κάνουμε αγώνες στην Κρήτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μίτινγκ στα Χανιά, τα Βενιζέλεια. Εκεί δεν είναι μόνο το δικό μου παγκόσμιο ρεκόρ που έγινε, έχουν γίνει τρία παγκόσμια ρεκόρ και συνολικά μεγάλες επιδόσεις και από Έλληνες, αλλά και από ξένους αθλητές. Είναι ένα μίτινγκ το οποίο φιλοξενεί πάρα πολλούς ξένους αθλητές και χρειάζεται μία βοήθεια. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αν δεν ήταν εκείνοι δεν θα μπορούσε να γίνει το μίτινγκ.

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Vid) runbeat.gr

“Θα πρέπει να συνεισφέρει και η κεντρική πολιτεία στη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους, όπως στο Ηράκλειο… Ένας Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα τεράστια ποσά που απαιτούνται”, εξηγεί η κα.Σακοράφα.

X.K: Η εικόνα που αποκομίσατε από τις συναντήσεις σας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου ποια είναι; Θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε σχέση με τις υποδομές που αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα;

Σ.Σ: Με τον Περιφερειάρχη επαναβεβαιώσαμε την καλή μας σχέση, την καλή μας συνεργασία και το μνημόνιο συνεργασίας που είχαμε. Δεν έκανε βήμα πίσω από τα όσα μας έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί, ότι είναι στη διάθεση των παιδιών της Κρήτης για να τα βοηθήσει. Με τον κύριο Δήμαρχο, τον κύριο Καλοκαιρινό συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, είναι καινούργιος. Του εκθέσαμε το πρόβλημα που υπάρχει και με το Παγκρήτιο στάδιο και με τις υποδομές. Έδειξε μία πάρα πολύ μεγάλη διάθεση να βοηθήσει, μας εξήγησε το πρόβλημα που υπάρχει, ότι θα λυθεί και ότι θα δοθεί σύντομα σε λειτουργία για τα παιδιά.

Από εκεί και πέρα έχει και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αθλητισμού για να μπορέσουν και τα σωματεία να είναι σε επαφή και η τοπική ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ να είναι σε συνεργασία, ούτως ώστε να είναι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία μπορούν. Το θέμα είναι να βρεθούν περισσότεροι χώροι για να κάνουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε. Εμείς το είπαμε και για εδώ, και στα Χανιά. Έχουμε ένα θέμα γηπέδου ρίψεων στην Κρήτη. Στην Κρήτη έχουμε αθλητές ρίψεων υψηλού επιπέδου. Θέλουμε να αποκτήσουν ένα γήπεδο για να κάνουν προπόνηση και θα το αποκτήσουν. Μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν.

X.K: Θα μείνω λίγο ακόμα στο Παγκρήτιο στάδιο. Από το 2004 δεν έχει γίνει κανένας εκσυγχρονισμός. Απλή διαχείριση γίνεται. Το ταρτάν και ο εξοπλισμός είναι 20ετίας, τόσο στο βοηθητικό, όσο και στο κεντρικό στάδιο. Κατά την άποψή σας, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντικατάσταση του ανατολικού στεγάστρου όπου έχει προκύψει το νέο πρόβλημα, που θα στοιχίσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, μιας και έχουμε και το προηγούμενο του δυτικού στεγάστρου, που αντικαταστάθηκε μετά από 8 χρόνια το 2015, ή θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα σε ταρτάν και εξοπλισμό, καθώς και στην στοιχειώδη συντήρηση του σταδίου, για να είναι επαρκές αγωνιστικά;

Σ.Σ: Μου λέτε δύο πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν και τα δύο. Δεν είμαι τεχνικός, αλλά αν χρειάζεται να γίνει και το στέγαστρο, θα γίνει και το στέγαστρο. Θα πρέπει να συνεισφέρει και η κεντρική πολιτεία πολύ σε αυτό, γιατί δεν νομίζω ότι ένας δήμος έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτό το ποσό.

X.K: Η ύπαρξη των δύο στεγάστρων είναι προϋπόθεση για την φιλοξενία διοργανώσεων υψηλού επιπέδου; Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και δεύτερο στέγαστρο;

Σ.ΣΔεν το ξέρω αυτό. Αν με ρωτούσατε για τεχνικά χαρακτηριστικά του ταρτάν τότε θα σας έλεγα ναι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είχαμε πει και στον κύριο Αυγενάκη, και στον κύριο Βρούτση και το κατάλαβε αμέσως. Εάν δεν μπουν οι τεχνικές προδιαγραφές για να διορθώσετε το ταρτάν ή να αλλάξετε το ταρτάν δεν θα πάρετε ποτέ μεγάλους αγώνες. Η παγκόσμια ομοσπονδία μας έδωσε συγκεκριμένη προθεσμία. Μας είπε ότι έχουμε δύο χρόνια για να πάρουμε και να πιστοποιήσουμε τα στάδιά μας, που σημαίνει να έχουμε πιστοποιημένα ταρτάν, και εξοπλισμό. Τα πάντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα για να μπορούν και να μετράνε τα ρεκόρ, και οι αθλητές μας να μπαίνουν στο ράνκινγκ.

Κυρίως όμως για να πάρουμε αγώνες. Εάν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα μπορούμε να πάρουμε αγώνες. Προς τιμήν του ο κύριος Βρούτσης το κατάλαβε και η πρώτο εγκύκλιος ήταν αυτή. Ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει τίποτα σε ένα γήπεδο, όπως αυτό της Ελευθερίας, όπου δεν ξέρω ποιος είχε αναλάβει το έργο και κόστισε 250.000 ευρώ. Ήταν πεταμένα λεφτά. Εάν σε αυτά τα 250 έμπαιναν άλλα 200, θα είχαμε ένα ταρτάν πιστοποιημένο, το οποίο θα δούλευε για 20 χρόνια και όχι για ένα χρόνο όπως αυτό. Θέλω να πω ότι αν δεν μπουν προδιαγραφές και δεν γίνει πιστοποίηση των σταδίων, δεν πρόκειται να πάρουμε κανέναν αγώνα, δεν θα μας τον δώσουν ποτέ.

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Vid) runbeat.gr

“Οι εκλογές είναι κάτι για όλους. Θα κριθούμε από το τι έχουμε κάνει και τι δεν έχουμε κάνει. Κι εγώ υπήρξα πολιτικός, κρίθηκα γι’αυτό, με ψήφισαν, θα απολογηθούμε γι’αυτά που έχουμε κάνει. Και εμείς, και ο κύριος Νικολάου, όπως λέτε είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στην παγκόσμια ομοσπονδία. Τι ακριβώς έχει κάνει εκεί; Δεν πρέπει να πει στον Ελληνικό λαό τι έχει κάνει;” απαντά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για τους φερόμενους διεκδικητές της προεδρίας.

X.K: Το 2024 εκτός από Ολυμπιακή χρονιά είναι και εκλογική χρονιά για τον ΣΕΓΑΣ. Θα διεκδικήσετε ξανά την προεδρία, και γιατί;

Σ.Σ: Θα μιλήσω ειλικρινά και θα σας πω ότι στα 3,5 αυτά χρόνια, η διοίκηση που είμαστε προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, και όποιος βρίσκεται στο στίβο γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ. Οι εκλογές θα γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το μυαλό μας δεν πρέπει να είναι στις εκλογές, θα σκεφτώ τις εκλογές μετά την τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ανακοινώσω εάν κατεβαίνω, και την ομάδα μου, και τους καινούριους μου στόχους. Εάν αποσπάσω την προσοχή μου, και εγώ και το ΔΣ, που αυτή τη στιγμή έχουμε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα, να τρέξουμε για τις χορηγίες μας.

Τα 2.200.000 και το 1.000.000 του στοιχήματος, όταν έχουμε προϋπολογισμό 10.000.000, δεν είναι χρήματα που φτάνουν για να κάνουμε σοβαρό προγραμματισμό και να εξυπηρετήσουμε όλες τις ανάγκες του στίβου. Εάν κοιτάξουμε τις εκλογές, θα χάσουμε το δρόμο μας. Το μυαλό μου είναι τώρα στο πως θα τα βγάλουμε σωστά πέρα, πως οι αθλητές θα πάνε απερίσπαστοι στους αγώνες τους, πως δεν θα αδικήσουμε κανέναν αθλητή, πως θα βοηθήσουμε τα σωματεία μας να κάνουν αθλητισμό στο επίπεδο που πρέπει να κάνουν. Τώρα είμαι εδώ, αύριο θα πάω στην Πάτρα, μεθαύριο θα πάω στη Λέρο, την προηγούμενη φορά ήμουν στη Θεσσαλονίκη. Κάνω αυτά τα ταξίδια για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα, αλλά και να βρούμε χώρους να κάνουμε στάδια, για τον στίβο.

X.K: Επομένως δεν έχετε οριστικοποιήσει ότι θα θέσετε ξανά υποψηφιότητα;

Σ.Σ: Δεν είπα όχι, δεν είπα και ναι.

X.K: Το ρωτάω κι αυτό, γιατί ακούγονται κι άλλα ονόματα ότι μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία.

Σ.ΣΕυπρόσδεκτα.

X.K: Θα σταθώ σε ένα μόνο, εκείνο του Γιάννη Νικολάου, υψηλόβαθμου στελέχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία.

Σ.ΣΕίναι ευπρόσδεκτος, να σας πω κάτι; Οι εκλογές είναι κάτι για όλους. Θα κριθούμε από το τι έχουμε κάνει και τι δεν έχουμε κάνει. Κι εγώ υπήρξα πολιτικός, κρίθηκα γι’αυτό, με ψήφισαν, θα απολογηθούμε γι’αυτά που έχουμε κάνει. Και εμείς, και ο κύριος Νικολάου, όπως λέτε είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στην παγκόσμια ομοσπονδία. Τι ακριβώς έχει κάνει εκεί; Δεν πρέπει να πει στον Ελληνικό λαό τι έχει κάνει; Κι εγώ βουλευτής ήμουν και έτσι κρίθηκα, μου έλεγαν πάρε μαύρο πάρε άσπρο. Τις εκλογές να τις διεκδικούν άτομα που θέλουν να κάνουν κάτι για τον αθλητισμό, να λένε στον κόσμο τι θέλουν να κάνουν χωρίς ιστορίες, χωρίς τίποτα. Εμείς θα κριθούμε με αυτά τα λίγα, πολλά, καλά, κακά που έχουμε κάνει αυτή την τριετία. Θέλω να ελπίζω και θα πιστεύω ότι θα μας εκτιμήσουν ανάλογα.

X.K: Ποιοι είναι οι στόχοι της ομοσπονδίας για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και αν υπάρχει στόχος για τους επόμενους, στο Λος Άντζελες.

Σ.ΣΠοιος δεν θα ήθελε, και κυρίως εγώ, και σαν παλιά αθλήτρια, να έχουμε Ολυμπιακά μετάλλια; Έχουμε ελπίδες για Ολυμπιακά μετάλλια, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν και τον παράγοντα τύχη, γιατί εγώ έτσι έχω μάθει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι όταν σχεδιάσεις κάτι, θα σου βγει πάντα. Ο αθλητισμός, εκτός των άλλων είναι και λίγο τύχη. Είναι προετοιμασία, σοβαρότητα, στόχος, πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να ξυπνήσεις την μέρα του αγώνα και να μην είσαι καλά.

Δεν σημαίνει ότι απέτυχες σαν αθλητής όμως, σημαίνει ότι δεν σου πήγε καλά ο αγώνας. Εμείς θέλουμε να είναι όλα καλά για τα παιδιά. Από την άλλη, θα πρέπει την αμέσως επόμενη μέρα, θα πρέπει είτε εμείς, είτε οποιοσδήποτε έχει τα ηνία της ομοσπονδίας να σχεδιάζει για την επόμενη μέρα της ομοσπονδίας, και όχι μόνο για τους επόμενους Ολυμπιακούς, αλλά για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Εμείς είχαμε την κακοτυχία αν θέλετε, να εκλεγούμε αμέσως μετά από μία μεγάλη πανδημία, όπου τα πάντα είχαν σαρωθεί. Έπρεπε, αυτά που εμείς πιστεύουμε σε σχέση με αυτά που βρήκαμε και που έπρεπε να διαχειριστούμε, να προχωρήσουμε. Κάναμε αρκετές αλλαγές, κυρίως στην δομή λειτουργίας της ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι η επόμενη θητεία θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει ένα ξεκίνημα που κάναμε την προηγούμενη τριετία.

X.K: Αν ρωτούσε κανείς την Σοφία Σακοράφα, αυτά τα 3,5 χρόνια, τι είναι αυτό που κρατάει ότι προσέθεσε στον κρίκο της αλυσίδας που λέγεται «ΣΕΓΑΣ», ποιο θα ήταν το πρώτο που θα έβαζε και ποιο θα ήταν αυτό που θα έλεγε ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο.

Σ.Σ: Αν δεν ήσασταν δημοσιογράφος, θα σας αντέστρεφα την ερώτηση και θα έλεγα αυτό, εσείς πρέπει να μου το πείτε. Τα σωματεία πρέπει να μου πουν τι έκανα σωστά και τι όχι. Υποσχέθηκα ένα πράγμα. Όταν ανέλαβα την ομοσπονδία, υπήρχαν εκκρεμότητες φοβερές, δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Είπα όμως ότι εγώ, σαν πρόεδρος, δεν θα σταθώ σε αυτά που βρήκα. Όταν πήγα στην ομοσπονδία, τα ταμεία ήταν άδεια. Δεν είχε γίνει μαραθώνιος, δεν είχε δοθεί επιχορήγηση. Είπα ότι θα το παλέψω, επειδή ακριβώς γνωρίζω ότι η κρατική επιχορήγηση είναι πολύ μικρή, δεν θα σας υποσχεθώ πολλά.

Αλλά αυτά που θα σας υποσχεθώ, θα τα παίρνετε. Κάθε μήνα, και στην ώρα τους, και χωρίς καθυστέρηση. Βρείτε μου ένα σωματείο ή έναν αθλητή που θα σας πει ότι δεν είναι έτσι. Αυτό έκανα, το πιο βασικό. Το δεύτερο ήταν ότι η εντολή που έδωσα ήταν ότι δεν θα αδικηθεί κανένας. Όλα τα παιδιά και όλα τα σωματεία είναι ίσα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να δίνεις τη δυνατότητα στο νέο αθλητή να βρεθεί κοντά και στον μεγάλο αθλητή και στον μεγάλο προπονητή. Είμαστε η διοίκηση που έχει στείλει τα περισσότερα παιδιά και τους περισσότερους προπονητές σε αγώνες. Κάθε αθλητής έχει και τον προπονητή του στον αγώνα, το οποίο είναι σπουδαίο.

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Vid) runbeat.gr

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ο Γεν .Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιώργος Γιατρουδάκης κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου Σταδίου στο Ηράκλειο, με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Γιάννη Τσαπάκη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης Παναγιώτη Αντωνακάκη, τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Μάρκο Καλουδη και εκπροσώπους αθλητικών σωματείων της πολης.

X.K: Ο νέος νόμος για τις βαθμίδες προπονητών τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο. Είναι η ομοσπονδία να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου;

Σ.ΣΕμείς για να προσλάβουμε προπονητή, για να πληρωθεί ο προπονητής θα πρέπει να έχει πτυχίο προπονητή, να είναι αναγνωρισμένο, να είναι πιστοποιημένο και τα λοιπά. Να τηρείται ο νόμος, αυτό είναι δεδομένο. Να πω ότι κάποιοι νομοθετούν χωρίς να ρωτούν, ούτε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ούτε τις ομοσπονδίες, θέλοντας να διευκολύνουν κάποιες καταστάσεις. Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό γιατί έχουμε κάποιους αθλητές οι οποίοι που θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο, γιατί έχουν κάποια εμπειρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Επίσης έχω πει πολλές φορές ότι αθλητές που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια στο στίβο, είναι Ολυμπιονίκες και έχουν εμπνεύσει τα παιδιά, θα έπρεπε να μην κάνουν κάτι άλλο.

Να μην τους διορίζουμε πουθενά αλλού, να μην τους διορίζουμε στο δημόσιο, αλλά να υπάρχει μία ομάδα που θα πηγαίνει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και θα μιλάει για τα αθλήματα, για τον αθλητισμό, για το ευ αγωνίζεσθαι και για όλες αυτές τις αξίες που πρεσβεύουν μέσα στον στίβο. Δεν εισακούγονται όλα αυτά δυστυχώς. Έχουμε ένα θέμα εδώ το οποίο θα αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ γρήγορα. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, χωρίς να μπει στην διαδικασία να συζητήσει ούτε με τις ομοσπονδίες, ούτε να συζητήσει με τα ΤΕΦΑΑ, ούτε τίποτα, να φτιάχνει σχολές προπονητών πρώτης κατηγορίας. Αυτό αδικεί και τους αθλητές, αδικεί και τα πανεπιστήμια. Όταν φτιάχνεις μία τέτοια σχολή, η οποία διδάσκει για έξι μήνες, και ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ σπουδάζει πέντε χρόνια για να πάρει μία ειδικότητα, θεωρώ ότι υπάρχει μία ανισορροπία. Αυτό είναι προσωπική μου άποψη. Όσο κι αν εγώ έχω αποκτήσει μία εμπειρία στο αγώνισμά μου, είναι εμπειρία.

Διότι το να κάνεις τον προπονητή δεν είναι μόνο «έμαθα την τεχνική του ακοντίου και έριξα», πρέπει να ξέρω μυολογία, πρέπει να ξέρω ανθρωπολογία, πρέπει να ξέρω βιολογία, πρέπει να ξέρω βιοχημεία της κίνησης, πρέπει να ξέρω χίλια πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να διδαχθείς μέσα σε έξι μήνες. Το έχω ξαναπεί, ο προπονητής, ο γυμναστής, είτε είναι στο στάδιο είτε είναι σε ένα κλειστό γυμναστήριο, αυτό που κάνει είναι σαν τον γιατρό που παίρνει τον ασθενή στα χέρια του και θα του δώσει μία θεραπεία να κάνει και εάν είναι καλός γιατρός θα είναι σωστή.

Με αυτή τη διαδικασία και ο γυμναστής, κάνει προπόνηση σε ένα παιδί, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Πως θα αποκτήσει όλα αυτά ένας άνθρωπος όταν κάνει μαθήματα για έξι μήνες και θα πάρει πτυχίο πρώτου επιπέδου; Θα ήθελα πολύ να μου λύσουν την απορία χωρίς να έρθουμε σε κόντρα. Εγώ καταλαβαίνω, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που πρέπει να τα βοηθήσουμε, αλλά να βρούμε τον σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μην βρεθούν κάποια στιγμή να έχουν τα ίδια τα παιδιά προβλήματα από αυτή τη διαδικασία.

X.K: Ποιο είναι το μέλλον των μεγάλων διοργανώσεων που έχει ο ΣΕΓΑΣ; Και μιλάω φυσικά για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, και για την διοργάνωση που άλλαξε το ρου της ιστορίας, το Run Greece. Υπάρχει η προοπτική ανανέωσης και εμπλουτισμού ενδεχομένως αυτών των διοργανώσεων.

Σ.ΣΟ Μαραθώνιος, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε εθνικό επίπεδο, η οποία τροφοδοτεί τον στίβο. Πρέπει να πω ότι γράφονται πολλές ανακρίβειες. Για να κάνουμε μόνοι μας τον Μαραθώνιο, χωρίς να έχουμε καμία απολύτως βοήθεια, το κόστος είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ. Το κόστος είναι αυτό, ακριβώς επειδή είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Για να καταλάβουν οι πολίτες, είναι μία διαδικασία που ξεκινάει μήνες πριν, και εκείνη την μέρα η διαδικασία ξεκινάει από τα άγρια χαράματα και τελειώνει τα άγρια μεσάνυκτα. Υπάρχουν εκατοντάδες πούλμαν για τα ρούχα, για τους αθλητές, όλη η διαδικασία κοστίζει περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Αν δεν είχαμε χορηγούς και την περιφέρεια να μας βοηθήσουν, δεν θα είχαμε κάποιο έσοδο. Αυτά που η Περιφέρεια Αττικής μας προσφέρει, σε είδος πάντα, γιατί δεν θέλουμε να παίρνουμε χρήματα στα χέρια μας για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, είναι τα χρήματα που μένουν στην ομοσπονδία και επενδύονται πάλι στον στίβο. Όλα αυτά που γράφονται για τα ταμεία του ΣΕΓΑΣ, ότι έχει λεφτά, είναι ανοησίες για να δημιουργούνται εντυπώσεις με βάση αυτά που είπαμε πριν για τις εκλογές και όλες αυτές οι αηδίες.

Τα Run Greece, φέτος πήραμε αποφάσεις. Το Run Greece θα ξεκινήσει φέτος από το Ηράκλειο, μία διοργάνωση που πέρυσι πήγε εξαιρετικά καλά, είχε πάρα πολύ κόσμο. Αλλάζουμε τις πόλεις, γιατί και οι χορηγοί μας το θέλουν αυτό, αλλά και γιατί θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στους αγώνες, και να σχεδιάσουμε άλλα πράγματα για τις πόλεις που δεν γίνεται το Run Greece. Δεν θα αφήσουμε μία πόλη που της πήραμε το Run Greece χωρίς να κάνει κάτι άλλο που θα είναι διαφορετικό. Θέλουμε να συνδέσουμε τα Run Greece με πολιτιστικές εκδηλώσεις και θέλουμε τα Run Greece να συνεισφέρουν με τα έσοδά τους, τα οποία είναι πενιχρά, καθώς η συμμετοχή είναι αρκετά φθηνή, και στα σωματεία.

Υπάρχουν αθλητές που όταν τους λέμε ότι η συμμετοχή στον μαραθώνιο είναι 50 ευρώ, γελάνε. Σχετικά με τις διοργανώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ φθηνή η συμμετοχή και οι παροχές είναι πολύ περισσότερες. Ένα ποσοστό των χρημάτων που θα εισπράττονται στο Run Greece, θα πηγαίνει στα τοπικά σωματεία. Για να βοηθάμε τα τοπικά σωματεία, και ένα μέρος των εισόδων θα πηγαίνει σε μία ΜΚΟ ή ένα ίδρυμα, που επίσης θα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για έναν ειδικό σκοπό. Προσπαθούμε να κάνουμε και το κοινωνικό μας έργο. Προσπαθούμε και μέσω των δήμων να κάνουμε και παράλληλες εκδηλώσεις γιατί πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι και πολιτισμός, και πρέπει να το δέσουμε όλο αυτό.

Σ. Σακοράφα: «Πρώτα το Παρίσι και μετά οι εκλογές-Ο κ. Νικολάου ως υποψήφιος να πει στα σωματεία τι έχει προσφέρει στον Ελληνικό στίβο» (Vid) runbeat.gr

Στην ερώτηση αν η Ομοσπονδία σκέφτεται να συμπεριλάβει πρωτάθλημα Βετεράνων, όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες (Σημ.Στις Η.Π.Α διεξάγονται ακόμη και ξεχωριστές διοργανώσεις Βετεράνων από την Αμερικανική Ομοσπονδία Στίβου) η κα. Σακοράφα εμφανίστηκε διατεθειμένη να βοηθήσει ως ΣΕΓΑΣ αλλά όχι να διοργανώσει.

Χ.Κ: Κάτι τελευταίο κα. Σακοράφα. Είστε η πρόεδρος που το 2022 αποκατέστησε μία αδικία, η οποία όπως λέμε στο Runbeat, αποτελεί ηλικιακό ρατσισμό και είχε επιβληθεί το 2018. Ηλικιακός ρατσισμός που στην ουσία δεν έδινε το δικαίωμα σε ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε μία μεγαλύτερη ηλικία, άνω των 35 ετών, να αποκτήσουν δελτίο. Και όντως εσείς, αποκαταστήσατε αυτή την αδικία το 2022. Το 2021, στην πρώτη σας συνέντευξη στο Runbeat εδώ, στο Παγκρήτιο στάδιο, είχατε ανοίξει αυτό το ζήτημα, είχατε πει ότι θα το εξετάσετε, όπως και το κάνατε, και αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία. Πλέον υπάρχει το δικαίωμα και σε όσους είναι άνω των 35 να εκδώσουν αθλητικό δελτίο. Μήπως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα; Μεγάλες και ιστορικές ομοσπονδίες στίβου, όπως για παράδειγμα της Βρετανίας, έχουν θεσμοθετημένα πρωταθλήματα βετεράνων. Εμείς εδώ δεν έχουμε. Μήπως έχει φτάσει η ώρα για εμάς, να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα βετεράνων;

Σ.Σ: Αρχικά υπάρχει ομοσπονδία βετεράνων, οπότε σε ξένα χωράφια δεν μπαίνουμε. Το να βοηθήσουμε να διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας, πολύ ευχαρίστως, γιατί και το τεχνικό προσωπικό έχουμε, που γνωρίζει να κάνει αυτούς τους αγώνες και ό,τι βοήθεια μπορούμε να παρέχουμε θα το κάνουμε. Κανονικά δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε ξένα χωράφια, γιατί δεν είναι σωστό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα